.
- Home
- Breads
- Soups, Curries and Stews
- Fish and Seafood
- Meats and Mains
- Salads, Snacks and Sides
- Pies, Pizzas, Tarts, Quiches...
- Vegetables / Vegetarian Meals
- Coctail / Finger Food
- Dips, Dressings and Spreads
- Tea cakes, Pies, Tarts and Sweet breads
- Biscuits, Slices and Other 'Finger' Cakes
- Special Cakes/ Torte
- Icecreams and No Bake Cakes
- Dressings, Drinks, Preserves, Sauces,...
- Travel
- About me
07 October 2011
Carob Slices
Carob powder is excellent surrogate for chocolate, and very rich in nutrients.
Ingredients:
Dough-
350 g flour
50 g sugar
1 teas baking powder
2 egg yellows
250 g butter
Filling-
200 g carob powder
1 cup flour
1 2/3 cup sugar
2/3 cup oil
1 1/4 cup milk
2 egg whites
50 g chocolate
zest of 1/2 lemon
Method:
Make a smooth dough by mixing and kneading all ingredients. Divide into 2; roll out first half to a 32 X 22 cm rectangle. Put it into prepared tin covered with silicon paper. Mix all ingredients for filling, pour over dough (in tin), then take other half of dough and 'grate it' over the filling (or crumble dough with your fingers).
Bake 45(+) min on 180*C, or inserted toothpick comes out clean.
Let it cool, dust with icing sugar and enjoy!
Rogačeve prhke kocke
Rogač je odlična i hranjiva zamjena za čokoladu!
Potrebno:
Tijesto-
350 gr brasna
50 gr secera
1 k praska za pec.
2 zumanca
250 gr maslaca
Fil-
200 gr rogacevog brasna
1 solja brasna
1 2/3 solje secera
2/3 solje ulja
1 1/4 solje mlijeka
2 bjelanca
50 gr cokolade
ribana korica 1/2 limuna
Nacin:
Umijesite glatko tijesto od svih sastojaka. Podijelite u 2 dijela. Prvi dio razvaljajte za pleh 32 X 22 cm, koji ste pokrili papirom za pecenje. Preko ovoga ide fil: pomijesajte sve sastojke i uspite preko razvaljanog tijesta. Drugu polovinu tijesta narendajte ( ili prstima izmrvite) preko fila. Pecite 45(+) minuta na 180*C ili dok ubodena cackalica ne bude cista nakon izvlacenja iz tijesta.
Ostavite malo prohladiti, pospite secerom u prahu i uzivajte.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Those carob bars look really rich and decadent! Perfect to enjoy with coffee.
ReplyDeleteRogač nikada nisam probala a ima ga i kod nas u prodavnicama. Nisam znala da može da menja čokoladu. Kocke izgledaju tako bogato i fino.
ReplyDeleteRogač obožavam, njegov miris i okus je predivan! Jooj kakav krasan kolač, spremam receptić i radim:)
ReplyDeletePusa i lijep vikend ti želim.
Hello Jasna, images speak for themselves, who delight cake, I'm salivating ...
ReplyDeleteA big kiss and best wishes for a good weekend:)
Volim rogač :) Sviđa mi se recept!
ReplyDeleteNikad nisam voljela rogač, možda baš zato što se upotrebljava kao zamjena za čokoladu pa su oni jeftiniji krem namazi bili puni rogača.
ReplyDeleteVolim pite kod kojih se poklopac riba po nadjevu, izgledaju prekrasno.
Ja volim rogac.Jasna,bas ti hvala za ovaj divan recept!!Kocke izgledaju prelepo!!Pozz
ReplyDeleteizgledaju tako divno, samo sto ja mrzim rogac;))), ali zato cu ga zamijeniti sa 200 gr oraha i uzivati, samo da skinem jos 5 kg!!!
ReplyDeletehi jasna, something new to try out for dessert. never use carob before. looks atttractive too as desserts and intro this to my friends when they come iover. . bookamrked ..
ReplyDeleteces carrés sont trop gourmands!
ReplyDeletebonne journée
nisam koristila rogac,mada sam cula da je veoma dragocen..hvala na receptu,kiss
ReplyDeleteOdličan kolač :)
ReplyDeleteMnogo hvala na ovom receptu, ja naprosto obožavam ovakve kolače kakve u žargonu nazivamo "seljačkima" zbog zdravih i prirodnih sastojaka koji u njih idu. Obavezno ga printam i spremam narednih dana!
ReplyDeleteHello JASNA´S that precious family photo .. ... .. Paris is beautiful I have also been. Cebollariquisima soup and this cake is great .. kisses Marimi
ReplyDeleteFlying all the way just to see you and say hello...and wish you all the best for this new week. Great post! Visit me too. Good night, wonderful dreams…
ReplyDeleteGreeting for you from Rio de Janeiro/Brasil
Divan recept, prelepo izgledaju!
ReplyDeleteSuper kocke od mog omiljenog rogača. Isprobavam obavezno !
ReplyDeletesavršene su! jako mi se dopada recept
ReplyDeletePredivno izgledaju i rogač je namirnica koju duuugo želim da upoznam, jer nažalost nisam je okusila u životu, a vidim da se prelepi kolači pripremaju od rogača. Jasna, divan kolač si nam ponudila:) Pozdraaaav!
ReplyDeleteJasna, kolač izgleda fenomenalno! Nisam još nikad koristila rogač (osim brašno), i vrijeme je da počnem. Recept zabilježen :)
ReplyDeletecompletely new n sounds very tasty ..:P
ReplyDeleteTasty Appetite
Oh my goodness..this looks amazing! You did such a great job! Svidja mi se ovaj recept!!!
ReplyDeleteRogac jako volim isto kao i datule...posto ih mogu naci ovdje za razliku od gorkog maka ,cesto i pravim kolac sa njima ali moji bas ne ljube taj okus iako ja pecem i dalje.
ReplyDeleteReci mi samo da li koristis "Frankov' roigac,jer ja koristim taj i iz trgovine zdrave hrane ,ali taj je u prahu popus kakaa ??
Great picture; I have a feeling this must be rally good!
ReplyDeleteRita
Wow, those look pretty amazing and I bet they are very tasty and rich in flavor too.
ReplyDelete@ Mirjana
ReplyDeleteRogac u prahu nisam ovdje jos kupovala - Ovo sam donijela sa sobom par kesica u Aprilu ;-)
Ne mislim da skroz sitni moze pokvariti ukus ovakvim kolacima.
ja sam radila jednom pitu od rogača ali na sasvim drugačiji način, ova tvoja djeluje isto jako fino
ReplyDeleteMuito bom aspeto, um quadradinho desses agora sabia-me mesmo bem ;)
ReplyDeleteBeijinhos
Oh,ja opet dosla..imala sam samo 100gr rogaca u vrecici,a bas mi se jeo kolac,tako da sam nesto iskombinovala sa coolke,ali slijedecia nabavka rogaca moram ovaj da probam bas mi je primamljiv !!!
ReplyDelete