1 tbs butter, softened (for tin)
12-16 sage leaves
2 large eggs
1 cup buttermilk
1/4 cup olive oil
3/4 cup stone-ground cornmeal
1 cup SR flour
1 tsp baking powder
2 tsp honey, or sugar
1/2 tsp fine sea salt
120 g (1 cup) crumbled sheep cheese
Method:
Preheat oven to 180*C, prepare 20-22 cm cake tin, brush with softened butter. Place sage leaves on bottom of pan and in a circle.
Beat eggs, oil and butter milk. Add all other ingredients. Mix well. Transfer to baking pan, smooth the surface with spoon. Bake for 40-45 minutes. When done let it cool on a rack. Turn upside down before slicing and serving.
Kukuruzna pogača sa žalfijom / kaduljom i ovčijim sirom
1 K maslaca, omeksalog
12-16 listova zalfije / kadulje
2 veca jajeta
1 solja tecnog jogurta
1/4 solje maslinovog ulja
3/4 solje finog kukuruznog brasna
1 solja samodizajuceg brasna
1 k praska za pecivo
2 k meda, ili secera
1/2 k soli
120 gr izmrvljenog ovcijeg sira
Nacin:
Ukljucite rernu na 180*C; pripremite 20-22 cm kalup - namazite ga sa omeksalim maslacem. Na dno poredajte listove zalfije u krug.
Umutite jaja, dodajte ulje i jogurt. Promijesajte , pa ubacite i suhe sastojke i sir. Sjedinite masu. Prebacite je u pripremljen kalup, poravnajte povrsinu kasikom. Pecite oko 40-45 minuta. Kada je gotova, prohladite pogacu na zici, zatim preokrenite naopako na tanjir za serviranje.
Zanimiva po sestavinah in po izgledu ta torta - pogača.
ReplyDeleteПрекрасна пита!С един домат и шарена сол.....чудо!Браво,Ясна!!!:)))
ReplyDeleteProju obožavam u svim oblicima. Žalfiju nikada nisam dodavala a super je ideja. Volim i proje i projare i tanke kao papir hrskave a i one sa jajima, samo da j brašno dobro, sa vodenice.
ReplyDeletevery beatifully prepared!
ReplyDeleteBlog about life and travelling
Blog about cooking
Jako zanimljivo, moralo bi se probati, zalfiju sam prvi put probala sa tjesteninom, odlicna je. Prekrasno izgleda, Jasna :)
ReplyDeleteNisam ljubitelj žalfije, ali ovaj kruh bi bio ukusan i sa nekim drugim začinom. Jako lijepo izgleda i volim kukuruzne kruhiće
ReplyDeleteYummy delicious!!
ReplyDeleteJoin my ongoing EP events-Oregano OR Paprika @ Foodomania
Prekrasno izgleda, jako efektno!
ReplyDeleteVolim kukuruzne pogače, baš mi je zanimljiva ova tvoja s kaduljom.
delicious this bread. I love the way it looks too.
ReplyDeleteZanimljivo i izazovno za napraviti.
ReplyDeleteOdličan kruh, za mene umjesto ovčjeg sira (ne volim okus) sigurno može i feta ili sličan sir.
ReplyDeleteOdlično izgleda, kadulju jako volim u hrani :)
ReplyDeleteOvo mi je super ! I ja bih se odlučila na feta sir, a kombinacija sa kukuruznim brašnom i začinskim biljem mi je super. I jako lijepo izgleda !
ReplyDeleteЕхаааа, каква вкусотия!
ReplyDeleteИзглежда невероятно!
Целувки*)
hi jasna.. wow! looks delicious- interesting ingredients too.
ReplyDeletehave a nice day. my browser collapsed, been inactive still.
Veoma lepo izgleda... ja ovih dana intezivno koristim zalfiju, ali nikad nisam obratila paznju na vizuelni efekat koji njeni listovi mogu da naprave. Super ideja.
ReplyDelete