Fresh cheeses (ricotta, quark, cottage and farmers cheese...) are so versatile. You can use them for so many creations, from savoury to sweet dishes.
The other day I found this recipe at a blog that I follow:
http://mutfagimdanpaylasimlar.blogspot.com.au/2014/07/peynirli-pide.html
I made Pide before, but wanted to taste this-one with parsley and cheese. Delicious!
Ingredients: (for 2 large or 4 small)
2 cups flour
1 tbs oil
3/4 tsp yeast
1/2 tsp salt
pinch of sugar
1 3/4 cups water
-Filling
250 g ricotta
100 g tasty (or cheddar, grated)
1/2 tsp salt
2 eggs, beaten (leave a bit for brushing edges of dough)
1 small bunch parley leaves, chopped
white pepper to taste
Method:
Make dough as you would for pizza. Let it double, covered.
In another bowl, mix all ingredients for filling. Preheat oven to 180*C.
Divide dough into 2 or 4. Roll out each into an oval, spread with filling leaving 2-3cm edges empty. Return edges towards centre, pressing overlaps. Brush edges with reserved egg. Place pide onto flat baking pans and bake for 15+ minutes.
Pide sa sirom i peršunovim lišćem
Svjezi sirevi (rikota, svapski, quark, 'cottage'...) su tako zahvalni za kreaciju raznih delicija, bilo slanih ili slatkih.
Neki dan sam, na jednom blogu koji pratim (http://mutfagimdanpaylasimlar.blogspot.com.au/2014/07/peynirli-pide.html), vidjela recept za pide sa sirom. Pravila sam pide ranije, ali sam zeljela probati ovu sa dosta persunovog lisca, koje veoma volim. Odlicno i ekonomicno!
Potrebno: (za 2 vece ili 4 manje)
2 solje brasna
1K ulja
3/4 k instant kvasca
1/2 k soli
malo secera
1 3/4 solje vode
-Fil
250 gr rikote ili kvarka
100 gr tvrdog sira (kashkavalj, tasty...) rendanog
1/2 k soli (+,-)
2 jaja, umucenih (ostavite malkice za premazivanje krajeva tijesta)
1 mali svezanj persunovog lisca, sjeckano
bijeli biber po ukusu
Nacin:
Umijesite tijesto kao sto biste za pizzu. Pokrijte i ostavite da naraste.
U drugoj posudi pomijesajte sve sastojke za fil. Ukljucite rernu na 180*C.
odijelite tijesto na 2 ili 4; razvaljajte svaki komad ovalno. Premazite sa filom, ostavljajuci krajeve ( 2-3) cm nepremazane. Vratite te krajeve prema sredini i pritisnite spojeve. Premazite sa prostalim dijelom jajeta, smjestite na tepsiju i pecite 15+ minuta.
U drugoj posudi pomijesajte sve sastojke za fil. Ukljucite rernu na 180*C.
odijelite tijesto na 2 ili 4; razvaljajte svaki komad ovalno. Premazite sa filom, ostavljajuci krajeve ( 2-3) cm nepremazane. Vratite te krajeve prema sredini i pritisnite spojeve. Premazite sa prostalim dijelom jajeta, smjestite na tepsiju i pecite 15+ minuta.
Hi Jasna, your Pide look very good. It is nice to know that you loved this Pide Recipe..
ReplyDeleteMany Greetings
I ate pide only once, in a restaurant, must try to make it someday myself!
ReplyDeletethis shape seems to be a challange!
Много ме съблазни с това Пиде,Ясна......Приказно е!
ReplyDeleteThe filling sounds very delicious!
ReplyDeleteOvo mi je zbilja odlično! Dolaze mi drage prijateljice u posjetu i stalno mislim što za večeru, onako da malo mezimo uz vino, a da nije nešto uobičajeno ili pak komplicirano. Mašina za kruh će mi lijepo umijesiti tijesto za pizzu, a ovo ostalo je brzo i lako. Suuuper, pinnam.
ReplyDeleteYour pide with herbal cheese filling looks awesome, Jasna.
ReplyDeleteSuper izgleda!
ReplyDeleteOvo je nesto skroz novo za mene, super izgleda :)
ReplyDeleteNikad dosad nisam čula za pide :-). Izgleda odlično!
ReplyDeleteBaš super izgleda, sigurno je fino, a i oblik je fora :)
ReplyDeleteThanks adminim artık mynetsohbet odaları
ReplyDeletecinsel sohbet kategorisi içeriyor.
Türkiye'nin en güvenilir takipçi satış platformu : takipçi satın al
ReplyDeleteİnstagram takipçi mi almak istiyorsun sadece tıkla : instagram takipçi satın al
Tiktokta fenomen olmaya hazır mısın işte seçenekler : tiktok takipçi satın al
2 . takipçi satın alma linki : takipçi satın al
3 . takipçi satın alma linki : takipçi satın al