Regards from Bosnia! Happy holiday to those who celebrate today.
I have arrived to my birth town and adapted to new time zone well. I will write about cities that I have visited when return to Australia ( and will have a look at your posts).
I am delighted with this sweet creation; I made it first time a month ago, and decided to introduce recipe here in my birth country, as autumn has brought beautiful pumpkins in my parents garden. Not too sweet, light and with beautiful taste. Perfect for breakfast or snack with tea / coffee.
Ingredients:
Dough-
1 1/2 cups flour
1 egg, beaten
pinch of salt
water (added to the egg - should be 165 ml egg/water mixture)
Filling-
4-5 cups grated pumpkin (sweet-one please)
1 tsp cinnamon
1/2 cup poppy seeds, grounded
1/2 cup brown sugar
50 g butter, melted
1 tbs semolina (if pumpkin too wet)
oil (3-4 tbs) and flour for stretching
Method:
Make soft dough (have a look here) and let it rest.
Mix all ingredients for filling.
Preheat oven to 180-190*C, prepare a baking tin.
Stretch the pastry and fill it as shown in photos.
place onto baking dish and bake for 30 minutes. Let it cool slightly before sprinkling with icing sugar. Serve warm or cool.
Štrudla sa slatkom bundevom / tikvom i makom
Pozdrav iz Brčkog! Sretan praznik onima koji danas slave.
Stigla sam i vec se prilagodila novoj vremenskoj zoni; o mjestima koje sam posjetila cu vam pisati po povratku u Australiju (i pregledati vase objavljene postove).
Odusevljena sam sa ovom kreacijom, koju sam prvi put isprobala prije nekih mjesec dana. Odlucila sam je ponovo praviti ovdje, jer je basta mojih roditelja ponudila divne slatke bundeve. Štrudla je divna, taman onoliko slatka kako volim (blago) i neobicnog ukusa. ..I nije mnogo masna i teska. Perfektno za dorucak ili uzinu, a može i kao desert.
Potrebno:
Jufka-1 1/2 solja brasna
1 jaje, umuceno
malo soli
voda (dodati na jaje da se dobije 165 ml tekucine)
Fil-
4-5 solja rendane tikve / bundeve (slatke)
1 k cimeta
1/2 solje mljevenog
maka
1/2 solje braon secera
50 gr maslaca, istopljenog (moze i ulje)
1 K griza / krupice (ako je tikva pre-vodenasta)
ulje i brasno za razvlacenje jufke
Nacin:
Umijesite tijesto , ostavite odmarati (pogledaj ovdje).
Pomijesajte sve sastojke za fil.
Ukljucite rernu na 180-190*C, pripremite pleh.
Razvucite jufku, filujte sa mjesavinom. Smjestite na pleh i pecite oko pola sata.
Prohladite malo prije nego pospete sa secerom u prahu. Servirajte toplo ili hladno.
Umijesite tijesto , ostavite odmarati (pogledaj ovdje).
Pomijesajte sve sastojke za fil.
Ukljucite rernu na 180-190*C, pripremite pleh.
Razvucite jufku, filujte sa mjesavinom. Smjestite na pleh i pecite oko pola sata.
Prohladite malo prije nego pospete sa secerom u prahu. Servirajte toplo ili hladno.
Jasna, pita je odlična, još je nikada nisam probala, ali kad vidim kako je tvoja pita dobra, moraću.
ReplyDeletePrekrasan recept, već me fotka privukla, a kad sam vidjela i da je mak unutra....savršeno! Ja inače radim ovakve štrudle, ali s onom ljetnom tikvicom, bijelom. Nisam nikada probala s bučom, izgleda preeefino. Hvala za ideju!
ReplyDeleteWhat a great pumpkin recipe! I love the add of poppy in there. And it's really cool that you made your own strudel dough, Jasna.
ReplyDeleteHave a marvelous weekend!
Angie
Ovih dana istrazujem recepte za bundevom, a ova pita izgleda fenomenalno, tako da cu morati da sacuvam recept :))
ReplyDeleteAuuu, što je ovo fino:) Gledam već neko vreme te recepte sa bundevom i makom, i uopšte ne mogu da zamislim taj udruženi ukus. Znam ja šta je pita sa bundevom, a znam i kakvog je ukusa mak. Mnogo me je puta primamilo da pripremim ali uvek se predomislim. Gledajući ovu tvoju strudlicu, verujem da sledeći put neće biti tako. Odlično izgleda, totalno sočno. Ma, fantastiĆno.
ReplyDeletePredivno izgleda. Radujem se da vidim gdje si sve bila :)
ReplyDeleteVidim, uživaš kod kuće. :-)) Štrudla izgleda fantastično. Kad se radi o maku, odmah sam u prvom redu.:-) Jako volim svakojake kreacije sa makom. Njami. :-))
ReplyDeletehalloween specials..interesting ones :)
ReplyDeleteHej Jasna, pozdrav i tebi, samo uživaj, a mi čekamo izvješća :) Štrudla je savršena.
ReplyDeleteI hope you are having great holidays :) Lovely strudel!
ReplyDeleteHmmmmm, sad si me stvarno stavila na muke - obožavam bundevaru i obožavam mak, a evo sad gledam u njihov spoj
ReplyDeleteI might have to try this one! That strudel dough...men, you are good, Jasna!
ReplyDeleteso you are in Europe! great!
ReplyDeletethis is a very autumn proposition, I like how it looks and it must be not easy to make such thin layers:)
the presence of poppy seeds remind me of Christmas:)
Kako ovo odlično izgleda, nisam nikad probala ovu kombinaciju, vjerujem da je ukusna!
ReplyDeleteNa pamet mi ne bi palo da iskombinujem bundevu i mak, kako se divno zuti. Moras mi reci sta bi u zapadnoj civilizaciji bila dosledna zamena za slatku bundevu u medjuvremneu nauzivaj se sa svojima, sigurno ces imati svasta da nam ispricas:)
ReplyDeleteLook delicious I love poppy seeds in it:)
ReplyDelete