For Podvarak you need to have fermented cabbage (Sauerkraut). In many Balkan countries, in late autumn, large quantities of sauerkraut is prepared for winter. For recipe see here; it is a natural, easy way of preserving cabbage (it just need some time for fermenting).
Ingredients:
3-4 tbs lard ( or oil)
1-2 onions, chopped
1 sauerkraut head ( sliced)
100 -150 g chopped bacon (smoked preferably - optional)
1 tbs paprika
white pepper, to taste
Meat, ..best to use smoked pork, but also carp, chicken (drumsticks), duck, sausages - Kransky or Chorizo)
Method:
Heat lard in a large pan; sautee onion and bacon. Add sliced sauerkraut (rinse if too salty) and other ingredients (except meat). Cook stirring, until most moisture evaporates. Transfer to a baking pan, place meat on top and place into oven (180*C). Cook until meat done. Serve while warm.
Podvarak
Moji djecaci kazu, da je Podvarak jedino jelo koje moja mama bolje pravi od mene... Obozavamo ga! Nigdje nije tako ukusan; podvrak moje mame je najbolji. Sretna sam da cu ga uskoro ponovo jesti, obzirom da letim za Bosnu za par sedmica.
Za podvarak trebamo kiseli kupus (kod nas je obavezan kao zimnica; odlican prirodan nacin za
'konzerviranje'. Fermentirana hrana je jako zdrava.
Recept za kiseljenje pogledati ovdje
Potrebno:
3-4 K masti (ili ulja)
1-2 crvena luka, isjeckana
1 glavica kiselog kupusa, isjeckanog
100-150 gr sjeckane slanine (dimljene -opciono)
1 K crvene paprike (prah)
bijeli biber, prema ukusu
Meso,..najbolje dimljena svinjetina, ali moze i piletina, patka, som, kobasice (Kranjskee ili Chorizo)
Nacin:
Zagrijte mast u vecoj posudi. Proprzite luk i slaninu. Ubacite kupus i ostale satojke (osim mesa); przite i mijesajte dok vecina tecnosti ne ispari. Prebacite kupus u tepsiju, postavite meso po povrsini i ubacite u rernu (180*C). Pecite dok meso ne bude gotovo; sluzite toplo.
I think in Europe we all love sauerkraut, it's such a great comfort food in winter :)
ReplyDeleteIt's a very popular winter dish over here in Germany. I love your Balkan way of preparation..so flavourful, hearty and delicious.
ReplyDeleteJako fino izgleda!!
ReplyDeleteUživaj na putovanju i u maminoj hrani :)
Eto, baš se spremam prirediti dinstano kiselo zelje za sutra, doduše bez mesa. Obično ga radim kao prilog krvavicama, uz restani krumpir.
ReplyDeleteit's a bit different from how we prepare it in Poland, esp. we don't use rather paprika
ReplyDeleteI would like to try this version
this is surely essence of winter!
Jedno od mojih omiljenih jela, koje mogu jesti kad god hoćeš....Odlično izgleda da bih mogla samo da se primaknem i da navalim....
ReplyDeleteObozavam dinstani kiseli kupus, jedino sto pravim bez mesa :) Sretan ti put i fino se provedi.
ReplyDeleteUpravo smo familiarno odlučili, da uskoro napravimo podvarak. Stižeš u Bosnu? Super! :-))
ReplyDeleteOmiljeno zimsko jelo, a i "dodaci" na vrhu samo upotpunjuju celokupni utisak... zelim vam sretan put, da se lepo odmorite i provedete!:)))
ReplyDeleteUf, voda na usta....al znas vaditi mast, hehe. Zelim ti lijep vikend, Jasna!
ReplyDeleteJasna look delicious :)
ReplyDeleteJasna look delicious :)
ReplyDeleteDivan ti je podvarak! Mora da bude masan, onda je i slasan...Dolaziš kod mame baš u sezoni kiselog kupusa, pa ćeš uživati i njenom podvarku koji tako volite. ♥ Uživaj!
ReplyDeleteTo i ja tvrdim da ne umem da ga napravim kao moja mama, ali s obzirom na kilometrazu, pojedemo i to sto ja spremim. Sretan ti put, za uzitak sa svojima ces se sigurna sam sama pobrinuti.P.s moj suprug leti u nedelju poslovno za Sydney na dve nedelje ( nemoj ni da pitas koliko sam ljubormorna) Jesi ti negde blizu?
ReplyDeleteJa zivim u 'western Sydney' (Penrith), sto je oko 50 km od Sydney-a...Steta sto i ti ne mozes doci!
DeleteSad mi je tek zao :)
DeleteUpakovala sam ti je jednu sitnicu, mozda ugrabite da popijete neku kafu, ako ne cekacete te u njhovoj kancelariji( negde oko opere, reci cu ti naknadno) Pozdrav
DeleteAko budes imala vremena Miroslav je kupio australijsku mob karticu pa mogu da ti negde posaljem taj broj. Znam da si u guzvi oko rpiprema za odlazak ako nemas kad, ostavice pokloncic u kancelariji :)
DeleteOvo je baš prava zimska klopa :) Lijepo se provedi doma, odmori i uživaj sa svojima!
ReplyDeleteOh oh oh! I love sauerkraut! My favorite winter dish is the Alsatian sauerkraut garnished with pork and sausages;)
ReplyDeleteIt looks really tempting
ReplyDeleteEs muy tentador muy sabroso me enamoré de su receta,abrazos
ReplyDeleteFeliz Navidad Jasna sigue con tus lindas recetas,abrazos
ReplyDelete