10 July 2011

Beef Rendang


This is a very popular Malaysian dish. A lot of ingredients are needed, but it's really worth all the time, money and energy for producing it. It's taste becomes better if you keep it for a day or two.

Ingredients:
5 long dried chillies, seeds removed
2 medium onions, chopped
5 cloves garlic, chopped
3cm knob galanghal, grated
3cm knob young ginger, grated
1-2 lemongrass stalks, finely chopped
1/4 cup vegetable oil
4 lime leaves (rolled and sliced)
1 kg topside or chuck steak, cut into 3cm cubes
1 cup coconut milk
4 tbsp meat curry powder (see note)
1/2 cup water
1 cup desiccated coconut, dry toasted and ground
Salt to taste
1- 2 tbsp thick soy sauce
Method:
Soak chillies in hot water until soft. Place chillies, onion, garlic, galanghal, ginger and lemongrass into a blender. Blend to a paste, adding a little of the soaking water from the chillies.
Heat a heavy based pan. Add oil and then fry the paste adding the turmeric and lime leaves. Mix and cook for 3-4 minutes, until fragrant.
Add steak, stir in coconut milk and then the curry powder. Add the water and the desiccated coconut. Stir and simmer for 2 hrs, or until meat is tender. Season with salt and soy sauce. Serve with rice.
Note: If you can't buy ready made Meat Curry Powder, toast
10 cloves
10 black peppercorns
4 cardamom pods
1 cinnamon stick
4 dried chillies
4 T coriander seeds
2 T cumin seeds
1 tsp fennel seeds
1 tsp turmeric
1 star anise
Grind all spices together.


Rendang Govedina

Ako bih bila u prilici da preporucim bilo koje jelo Malazije, to bi bilo ovo. Potrebno je mnogo zacina (za koje bas nisam sigurna da mozete sve pronaci), ali je zaista vrijedno svog truda i vremena. Bolje je ako odstoji dan-dva.

Potrebno:
5 crvenih papricica (one malo vece), ociscene od sjemena
2 srednja luka, sjeckana
5 cena bijelog luka, sitno sjeckanog
3 cm galangala, rendanog sitno
3 cm djumbira, rendana sitno
1-2 stabljike 'limun trave'
1/4 solje ulja
4 lista limete, sjeckane
1 kg govedine (od vrata), sjecene na vece kocke
1 solja kokosovog mlijeka
4 kasike carija za meso (vidi * dole)
1/2 solje vode
1 solja kokosa , propecenog i samljevenog
so prema ukusu
Nacin:
Namocite papricice u vreloj vodi dok ne omeksaju. Stavite papricice, luk, bijeli luk, galangal, djumbir i limun travu u sjeckalicu. Sjeckajte dok se ne formira pasta; mozete dodati malo vode u kojoj su se papricice mocile.
Zagrijte ulje u serpi, proprzite pripremljenu mjesavinu, dodajte turmerik i listove limete. Kuhajte 3-4 minute. Dodajte meso, kokosovo mlijeko i kari mjesavinu. Dodajte vodu i samljeveni kokos, promijesajte i kuhajte na blagoj vatri oko 2 sata. Zacinite sa solju i soja sosom. Servirajte sa rizom.
* Mjesavina za kari, ako nemozete naci gotov
10 karanfilica
10 zrna crnog bibera
4 caure kardamoma
1 komad cimeta (2,5-3 cm)
4 suha chilija
4 K sjemena korijandera
2 K sjemena kima
1 k fenel sjemena (kormorac?)
1 k turmerika
1 anis zvijezda
sameljite sve zacine vrlo sitno

9 comments:

  1. Da sam u prilici, svakako bih probala ovo jelo.

    ReplyDelete
  2. ovo je prava delikatesa,jako mi se svidja recept.znas li mozda ima li u Hrvatskoj za nabaviti gdje ta limunska trava,uopce ju nisam vidjala..

    ReplyDelete
  3. Nisam sigurna da 'Lemongrass' mozes nabaviti u Hrvatskoj. Mirisom jako podsjeca na Melisu (Pčelinja trava). Vazan je sastojak u mnogim jelima Indonezije, Malezije i Tajlanda.

    ReplyDelete
  4. Super recepti ja sada sam stigao sa putovanja. Veliki popzdrav...

    ReplyDelete
  5. Volim ovakva jela i ovo mi se jako sviđa.
    I meni je odmah u oko upala limunska trava jer je ovo drugi recept u dva dana u kojoj je nalazim. Na žalost kod nas je nisam vidjela pa mislim da ćemo morati naći neku zamjenu.

    ReplyDelete
  6. O da Beef Rendang ,bilo koji kari ,bilo sta indijsko o b o z a v a m.Obicno uz ovo ja pravim raita ona salatica od jogurta i krastavaca;) Mozda zato sto ja bas zaljutim mada vidim imas itti tu nekoliko chili papricica.Odlicno:))

    ReplyDelete
  7. Wow, this is one of Malaysia's best recipes Jasnas! I enjoy this so much with piping hot steamed rice on a banana leaf. It's finger licking good! I need to make this again soon. Cheers!!!

    ReplyDelete
  8. Ne mogu ni da zamislim kakvog je ukusa. Može se tu iskombinovati svašta, ali se plašim da ukus jednostavno nije isti ako čovek nije probao pravu stvar i zna sa čim može da uporedi. Skoro sam čitala knjigu od Rani Manike-Mati pirinča i tu je Malezija opisana božanstveno.

    ReplyDelete
  9. Jasna, hvala na odgovoru, melisu ili matičnjak imam doma posađenu, sad znam da ju mogu koristiti u zamjenu! :)

    ReplyDelete