24 July 2011

Lemon Curd


Ingredients:
- no eggs recipe
4 Lemons
450 g sugar
225 g butter
1 tbs corn flour

-with eggs recipe (you'll get 3 cups of lemon curd)
1 1/3 cup lemon juice
1 3/4 cup sugar
zest of 2 large lemons
180 g butter
2 eggs
4 yolks

Method:
Zest all lemons into a heatproof bowl, add juice of 3 lemons, sugar and butter.
Place the bowl over a pan with simmering water (bowl should not touch water)
Once the mixture has melted, you need another 35-40 minutes to cook until mixture becomes thick. Scrap and stir constantly.
When a spoonful of curd dropped onto a saucer sets like thick yogurt, carefuly pour mixture into clean jars and put lids on.
Unopened, curd with no eggs will last for whole year; opened, refrigerated lasts for a month. Ideal as a gift to another cook / baker.

Lemon curd with eggs - mix all ingredients, put in a heavy bottomed pan and gently cook for 10 minutes. Curd with eggs lasts for 3-4 weeks.


Gusti namaz od limuna

Potrebno:
(verzija bez jaja)
4 limuna
450 gr secer
225 gr maslaca

1 K skrobnog brasna

(verzija sa jajima, dobicete 3 solje = 750 ml )
1 1/3 solje soka limuna
1 3/4 solje secera
strugana korica (zuti dio samo) od 2 veca limuna
180 gr maslaca
2 jaja
4 zumanca

Nacin:
Izrendajte koricu od svih limuna (pazite da samo zuti dio zahvatite) u manju serpu / lonac, dodajte iscijedjen sok  limuna, maslac i secer. Stavite tu posudu na neku vecu posudu sa vodom (voda ne smije dodirivati), stavite na ringlu. Kada se sve istopi, trebate jos oko 35-40 minuta da kuhate uz stalno mijesanje. Testirajte poslije 30 min kuhanja- kada malo ove mjesavine stavite na tanjiric, treba da izgleda gustine jogurta. Tada pretresite mjesavinu u ciste teglice i zatvorite.
Neotvoreno moze stajati do godinu dana; otvoreno drzati u frizideru do mjesec dana.
Idealno kao poklon za drugu domacicu.


Za verziju sa jajima, izmijesajte sve sastojke i u posudi sa teskim dnom kuhajte 10-ak minuta.  
Ovaj ce trajati 3-4 sedmice na hladnom mjestu.

13 comments:

  1. Probala sma napraviti lemon curd i iako sam slijedila recept koji sam tada koristila nekako mi nije ispao dobar. Ne znam u čemu je bio problem. Probati ću ga i po ovom receptu, djeluje mi fino, nježno i prozračno, a to hoću !

    ReplyDelete
  2. Ovo bi moj muž obožava :) Ja nešto manje..

    ReplyDelete
  3. Krasan blog, sa zadovoljstvom sam ga pregledala, hvala za ovaj namaz od limuna, za nas koji imamo domaće limune. Pozdrav iz Splita!

    ReplyDelete
  4. Nisam baš neki ljubitelj limuna. Da li je isto moguće napraviti s narančom?

    ReplyDelete
  5. @ Tamara
    Narandza, Marakuja (passionfruit), cak i jagode. Samo se ove zadnje dvije vrste moraju procijediti od kospica / sjemenki.

    ReplyDelete
  6. Ja obožaavam domaće prelive,ovaj ću sigurno isprobati,naročito u kombinaciji sa kolačićima, iz prethodnog posta...

    ReplyDelete
  7. Ovo je nešto sasvim novo na našim prostorima a ne znam nikoga ko se ne ozari kada čuje reč limun u kolaču. Još je i ekonomično.

    ReplyDelete
  8. Ja na svaki nacin preserviram limun zato sto je to drcvece u mojoj basti koje cele godine radja.A lemon curd pravim zato sto je zaista raznovrstan u pripremi.Oldicno da si ovde postavila recept;)

    ReplyDelete
  9. Ovo je zaista originalan recept, no pretpostavljam da u obzir dolazi samo neprskani limun? Odličan blog, navratit ću češće.

    ReplyDelete
  10. @Volimboje
    Naravno, neprskani limun koristiti. Hvala na komentaru

    ReplyDelete
  11. Jasna, hvala na ovom divnom receptu. Hiljadu puta sam se vec nakanila napraviti lemon curd, pa nikako... A ja tako obozavam sve limunkasto :) Ovo biljezim, i obavezno pravim!

    ReplyDelete
  12. Oh Jasnas, this lamb dish must taste really good with all the spices you chose! This is a must try recipe for me. We just love new foods to try at home. Thanks for sharing! Cheers!!!

    ReplyDelete