17 August 2011

Spinach Ravioli with Ricotta, Parmesan and Sage-Butter Sauce


Beautifully coloured home-made pasta.

Ingredients:
Dough-
2,5 cups (+,-) flour
3 eggs
1 bunch spinach (200 g cooked or 250 g frozen )
Pinch of salt
Ricotta filling-
500 g Ricotta
2 eggs
1/2 cup Parmesan
4-5 leaves finely chopped sage
1 teas salt
Sage-butter sauce-
125 g butter
8-10 sage leaves
Parmesan for sprinkling
Method:
Dough- Squeeze spinach well, chop finely (food processor), add eggs and beat together. Mix in flour and salt, process. Take out on a working surface and knead into a stiff dough. Cover with cling wrap and leave it to rest. Meanwhile prepare filling and butter sauce.
Filling- Mix all ingredients into a smooth paste.
Sage-butter sauce- Put butter and sage leaves into a small pan, melt butter and bring to boil. Cook until butter golden and sage release aroma.
Finalising-
Roll out your dough on a floured surface, or use pasta machine; start from thicker to thinner settings. I stop at no 7 (of 9 settings for thickness).
Put a large pot of salted water to boil.
Put 1 teas of cheese filling with some space on every other piece of rolled dough. Brush with water the space in between cheese filling, cover with other pasta sheet and press dampen parts. Cut into ravioli. Place ravioli in boiling water (10-12 at time). Cook until they come to the surface. Take them out (slothed spoon) onto a serving dish. Spoon some butter-sage sauce over them. Repeat with all the rest.
Sprinkle with Parmesan and enjoy healthy colourful meal.



Ravioli sa rikotom, parmezanom i maslac-žalfija prelivom

Divno obojena, zdrava domaca tjestenina

Potrebno:
Tijesto-
2,5 solje (+,-) brasna
3 jaja
1 veza spinata (200 gr kuhanog ili 250 smrznutog)
malo soli
Nadjev-
500 gr Ricota sira (ili slicno)
2 jaja
1/2 solje ribanog parmezana
4-5 listica zalfije / kadulje, sjeckane
1 k soli
Zalfija-maslac preliv-
125 gr maslaca
8-10 listova zalfije
Parmezan za posuti
Nacin:
Tijesto- Iscijedite spinat dobro, isjeckajte ga sitno (elektricna sjeckalica), ubacite jaja i sjeckajte zajedno. Dodajte brasno i so, promijesajte, istresite na radnu povrsinu i umijesite tvrdje tijesto. Pokrijte celofanskom folijom i ostavite odmarati. U medjuvremenu pripremite nadjev / punjenje.
Nadjev-
Pomijesjte sve sastojke u jednolicnu masu.
Zalfija-maslac preliv- Stavite maslac i zalfiju u manju posudu na ringlu i kuhajte dok maslac ne pozuti a zalfija pusti aromu.
Zavrsetak- Razvaljajte tijesto tanko na pobrasnjenoj povrsini, ili upotrijebite masinu za tjesteninu. Provlacite tijesto od deblje ka tanjoj mogucnosti. Ja se zaustavim na debljini br 7 (od ukupno 9 debljina).
Na svaki drugi komad razvucenog tijesta stavite hrpice od 1 k sira; premazite vlaznom cetkicom dijelove izmedju sira, pa preklopite drugom polovinom tijesta. Pritisnite prstima vlazne dijelove. Izrezite tijesto na raviole.
Stavite veci lonac sa zasoljenom vodom da provri. Ubacujte 10-12 komada tijesta, kada isplivaju izvadite ih (ocijedjene) u posudu za serviranje. Pospite sa malo maslaca sa zalfijom. Isto ucinite sa ostatkom raviola i maslacem. pospite Parmezanom i uzivajte u divno (prirodno) obojenoj
tjestenini.

15 comments:

  1. Oh,meni najbolji rucak,tesko je prestati jesti,jer su jako,jako ukusni !!

    ReplyDelete
  2. never tried this...cant wait to give a try now..:P
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  3. Odličan ručak ! Kako samo divno izgleda...mmm :-))

    ReplyDelete
  4. Uh moja draga Jasna, ovo je predobro :)

    ReplyDelete
  5. Nisam još pravila testeninu sa spanaćem, ovako zelenu, a ni žalfiju koristila, osim za ispiranje grla. Sada i kod nas ima svežih začina u malim saksijama po pristupačnim cenama. Odlično jelo.

    ReplyDelete
  6. E draga moja ti i ja mora da smo u nekoj telepatskoj vezi sve ovo sam ja danas pravila za rucak osim sto sam koristila tagliatele;))Zalfiaj je tako podcenjena akakoona promeni ukus svoj hrani ..naravno na bolje;)

    ReplyDelete
  7. I love ravioli, spinach and ricotta perfect combination!
    Are fantastic, congratulations Jana.
    Kisses;)

    ReplyDelete
  8. Odlična kombinacija i jako fini ručak! Jedino što bih izbacila je žalfija (prečeste grlobolje su dovele do toga da ju zamrzim).

    ReplyDelete
  9. Ovo izgleda jako lijepo, obožavam ravijoli!

    ReplyDelete
  10. A treat but so detemps passed them and they are engulfed in the kidney of time, your version is excellent spinach
    I wish you a nice evening
    Valerie

    ReplyDelete
  11. Moja baka je radila rezance od španata, tako da mi je zeleno testo omiljeno.Ima tu posla oko pripreme ali isplati se!

    ReplyDelete
  12. Famozan prijedlog za ručak, famozan!
    Jooj da mi je sad samo malo... uživala bih znam:)
    Pusa i ugodan vikend:)

    ReplyDelete
  13. Sad sam gladnaaaaaa!!! Lijep pozdrav, Lilly

    ReplyDelete
  14. Samo po nazivu već znam da je ukusno! Ovo ću morati da probam!

    ReplyDelete