18 September 2013

Falafel


I've tried many recipes for falafel with precooked chick peas- none of them were good enough. Some of them were mushy, others wouldn't shape well... This-one I tried out of curiosity - it called for presoaked beans. It's perfect; just need to remember 24 hours in advance to soak your chick peas.

Ingredients:
2 cups dried chickpeas
1 medium onion, minced
5 garlic cloves, smashed
1 cup fresh coriander or parsley, chopped finely
1 tsp baking powder
2 tsp freshly ground coriander
2 tsp ground cumin
½ tsp red pepper flakes
1 tbsp ( kosher) salt
½ tsp black pepper, freshly ground
Vegetable oil for frying
 

Method:
Soak the chick peas for 24 hours.  Drain and place into food processor.Pulse the chickpeas until they finely chopped . Add all other ingredients; Process until the ingredients are incorporated and the mixture is a pale green ( should still be a  grainy texture). Take spoon fulls (ice cream scoop) of mixture, squeeze gently and roll between your palms. (If difficult to shape, place mixture in the fridge for 20-30 minutes)
Heat an electric fryer or a large saucepan with oil.  The oil should be about 3cm deep and  medium hot.Gently drop the falafels  (few at a time) into the hot oil and fry for about 3-5 minutes, until they're  golden brown.  Remove and place on a paper towel. Serve falafel with yogurt / sour cream / humus and flat bread.  



Probala sam mnoge recepte za falafel sa kuhanim slanutkom - niti jedan mi nije bio po volji. Neki su bili previse sipljivi, drugi se nisu dali formirati... Ovaj sam zapazila i bas me zanimalo kako bi uspjeli sa nekuhanim (samo namocemin) slanutkom. Ispali su jako dobri; samo se treba sjetiti 24 sata prije kuhanja da se slanutak natopi.

Potrebno:
2 solje suhog slanutka / leblebije
1 srednji crveni luk, sitno sjeckan
5 cena bijelog luka, protisnutog
1 solja svjezeg korijandera (ili persuna), sjeckanog sitno
1 k praska za pecivo
2 k korijandera u prahu
2 k kima u prahu
1/2 k 'ljuspica' suhe paprike / cilija
1 K soli
1/2 k  crnog bibera, svjeze mljevenog
Ulje za przenje
Nacin:
Namocite slanutak na 24 sata prije. Ocijedite i stavite u elektricnu sjeckalicu. 
Pulsirajte / meljite slanutak, dodajte i ostale sastojke i izblendirajte sve do zrnaste mase svjetlo zelene boje. Uzimajte smjesu napravom za vadjenbje sladoleda, blago stisnite i formirajte loptice. (Ako ih je tesko formirati stavite smjesu u frizider na 20-30 minuta).
Zagrijte ulje (treba da bude 3 cm i srednje vrelo) 
Pazljivo spustite nekoliko falafela u ulje i przite 3-5 minuta, ili dok ne postanu zlatno-zuti. Ocijedite na upijajucem papiru. Servirajte sa yogurtom / pavlakom/ humusom i nekim tankim (Turskim, Lebaneskim) hljebom. 

15 comments:

  1. Obozavam ih. Kupujem zamrznute pa ih przim. Hvala na receptu, vidi se na slici da su dobro ispali.

    ReplyDelete
  2. These falafel look authentic and delicious, Jasna.

    ReplyDelete
  3. The falafel have come out so perfect..round and firm...i dont have an icecream scoop..need to get one i guess!

    ReplyDelete
  4. Predivno izgleda! Falafel još nisam probala, prema tvom receptu i slikama čini se jako ukusno.

    ReplyDelete
  5. Absolutely adore the presentation!

    ReplyDelete
  6. Divno izgleda. Obozavam falafel, pa jos kad je dobro zacinjen :) Krasan ti je ovaj presjek.

    ReplyDelete
  7. Ovo zaista odlično izgleda. I ja sam imala par nezgoda sa receptima za falafel. Slažem se sa tvojim opažanjem. Tvoj recept beležim. Mnogo mi se dopadaju:) <3

    ReplyDelete
  8. Ni ja nisam još napravila falafel da sam potpuno zadovoljna. Upravo sam večeras pravila, ali sa kupljenom suhom smjesom, namočila sam je u vodu 24 sata ranije (od nekuhanog slanutka je). Ipak mi je najbolji u obližnjem restorančiću gdje prodaju kebab i felafel :) Probaću po ovom tvom receptu,

    ReplyDelete
  9. Ja radila sa skuhanim, nisu mi bile loše ali probati ću i sa sirovima

    ReplyDelete
  10. Una realización perfecta se ve muy rico y tentador,envíame varios,abrazos.

    ReplyDelete
  11. divni su, rado ću isprobati ovaj recept

    ReplyDelete
  12. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete