27 March 2014

Light as a ballerina ...Pavlova


We all know the dessert was named after Russian ballet dancer Anna Pavlova (late 19th to early 20th century) when she was visiting down under; we still don't know where it was first created - New Zealand or Australia. Seems that similar desert originated in New Zealand, but first time was named in Australia (in a Perth hotel, where it was created for the famous dancer, who wanted something sweet but light).
Very easy dessert that allows you to use any kind of fruit available.

Ingredients:
4 large (or 5 small) egg whites
1 cup caster sugar
2-3 tsp corn flour
1 tsp white vinegar (or lemon juice)
-Whipped cream  (300 ml) and seasonal fruit for topping

Method:
Beat egg whites, until soft peak forms. Add a couple of sugar, beat until incorporated, then add the rest of ingredients, until you get thick, glossy meringue.
Switch oven to 150*C. Transfer meringue onto an al-foil (or silicon paper); form any shape you like (make  center slightly lower than edges).
Alternatively, bake meringue in a spring form. (Oil / butter paper then sprinkle with corn flour; in this case center should be slightly taller than the edges)
Place meringue into oven, lower temperature to 120-130*C and bake for 1 hour. leave meringue to cool in oven after switching off.
When completely cool, peel off the paper (al-foil), place onto serving dish. Whip cream (add 1 tbs icing sugar- optional) and place chosen fruit on top.
(Part of berries can be mashed into a sauce).


Lagana kao balerina ...Pavlova

Culi smo svi za 'Pavlovu' i znamo da je kreirana za poznatu Rusku prima balerinu (Ana Pavlova,kraj 19og i pocetak 20og vijeka). Novozelandjani i Austalijanci se jos uvijek bore kod koga je prva napravljena; Cini se da je ideja krenula iz Novog Zelanda, gdje je slican desert postojao prije posjete balerine. Medjutim, za naziv su odgovorni Australci, koji su prvi put ovakav desert nazvali po slavnoj plesacici (Hotel u Perthu gdje je odsjela)...Zeljela je nesto slatko, ali vrlo lagano!
Nekomplikovani desert, koji omogucava upotrebu bilo kojeg sezonskog voca.

Potrebno:
4 veca ili 5 manjih bjelanaca
1 solja sitnog secera
2-3 k skrobnog brasna
1 k (bezbojnog) sirceta ili limunovog soka
- Umuceno vrhnje / pavlaka (300ml) i voce za povrsinu

Nacin:
Umutite bjelanca u snijeg; dodajte 1-2 K secera, umijesajte, zatim ostale sastojke. Mutite dok ne postane gusto i sjajno. 
Ukljucite rernu na 150*C. Pripremite obruc za tortu ili ravni pleh; oblozite folijom ili papirom za pecenje. Istresite snijeg na povrsinu, oblikujte kako zelite, neka sreda bude nesto niza od ivica. Ako pecete u obrucu, tada sreda treba da je nesto visa od krajeva.
Stavite u rernu i smanjite temperaturu na 120-130*C. Ostavite oko 1 sat; iskljucite rernu i ostavite prohladiti unutra. Kada je spremno, postavite na pladanj i ukrasite sa pavlakom i vocem. (Dio bobicastog voca mozete izdrobiti u preljev i posuti izmedju drugog voca.)


15 comments:

  1. Čula sam več za ovu tortu, ali nisam ni sanjala, da je pokušam napraviti. Tvoj recept je tako dobro napisan, da ću sigurno probati, kad počnu jagode :-)

    ReplyDelete
  2. Predivna je, meni je to najelegantnija poslastica, lagana i ukusna, u ljetnoj sezoni najbolja.

    ReplyDelete
  3. Krasno izgleda, nema što. Kako ne volim kombinacije voća i šlaga, napasati ću oči jer su boje zaista divne.

    ReplyDelete
  4. Predivne su ti pavlove, pogotovo prva slika, ovaj preljev, uh! mmmm :))

    ReplyDelete
  5. I have never tried making pavlova, I am afraid I would ruin it.. :)

    ReplyDelete
  6. super delicious pavlova..gorgeous pics as well..

    ReplyDelete
  7. What a stunning cake! Perfect for the spring parties!

    ReplyDelete
  8. Da ne počnem onu priču ,ko je izmislio Pavlovu deyert.Velingtonski pekar ,koji se zaljubio u balerinu kad je gosotovala na Novom Zelandu ili Austalijski neki..neka se oni medjusobno rasprave dok mi uživamo u ovoj tvojoj božanstvenoj kreaciji
    podelih namojoj Facebook stranici

    ReplyDelete
  9. I can hardly imagine anything prettier. Love the first pick with the juices dripping! :) ela

    ReplyDelete
  10. Ej, vjeruj mi da ja nikad nisam radila pavlovu...super ti je

    ReplyDelete
  11. Divna draga Pavlova, koliko je moje cure i I.vole mogla bih je svaki dan praviti, a i ja je volim u svim ovim voćnim kombinacijama. Prekrasne su mi tvoje izvedbe !

    ReplyDelete
  12. Kako lepo izgleda, ne sumnjam u ukus.

    ReplyDelete
  13. Su cake se ve delicioso lindo y saludable con frutas quiero uno para mi desayuno,abrazos

    ReplyDelete