26 August 2015

Rice Pudding




This is one of simplest and most loved desserts in the World. I had it often during my childhood, but never tried to make it myself...until now!

Ingredients:
1 l milk (4 cups), full cream
1 cup short grain rice (Arborio), washed and drained
1/4 -1/2 cup sugar, depending how sweet do you like it
cinnamon for sprinkling
Method:
Place rice and milk in a heavy bottomed (non-stick) pan. Heat and bring to boil. Reduce and cook for 25+ minutes; stir time to time - this will assure creaminess of your dessert. Add sugar and mix well. Take off the heat and pour into serving dishes. Sprinkle with cinnamon and let it cool (refrigerate) before serving.
Tips:
If you want creamier pudding, add a bit of butter to milk (or you can use 1/4 cream instead of milk). You can also add other flavourings, like orange peel, cardamom, vanilla...



Sutlija

Jedan od najjednostavnijih i najvoljenijih deserta u svijetu. Cesto sam je imala tokom mog djetinjstva, ali nikad nisam sama probala napraviti... do sada!

Potrebno:
1 l mlijeka, punomasno
1 solja rize (250ml zapremina) kraceg zrna (Arborio), oprana i ocijedjena
1/4 - 1/2 solje secera
cimet za posuti
Nacin:
Stavite rizu i mlijeko u posudu sa tezim dnom (neprijanjajucu), zagrijte do kljucanja, smanjite i kuhajte 25+ minuta. Promijesajte cesto, jer ce to omoguciti kremastiju sutliju (i manje prijanjanja za dno). Uspite secer i dobro izmijesajte. Prebacite u posudu za serviranje i pospite cimetom. Rashladit dobro prije sluzenja.
Savjeti:
Ako zelite bogatiju, kremastiju sutliju, u mlijeko mozete dodati malo maslaca (ili 1/4 mlijeka zamijeniti sa slatkim vrhnjem). Razlicite arome se mogu dodati, npr korica narandze, kardamom, vanilla...

14 comments:

  1. Obožavam... ♥ Sutlijaš bih mogla svakodnevno da jedem, al ga ne pravim jer bih bila ko bure. :)))

    ReplyDelete
  2. Ovako to moj tata pravi, jer još od djetinstva voli sutlijaš :)

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
  3. Odavno ga nisam jela jer dragi ne voli a nekad smo ga bas cesto pravili. Kod mene je mjera 1 l mlijeka i 7 kasika pirinca a secer i vanila po ukusu i naravno cimet odozgo. Ja volim da ga jedem dok je jos mlak i da bude malo tecniji nego ovaj na slici. Jedva cekam da Vule pocne da jede mlijeko pa ako se njemu svidi imacu drustvo za sutlijas.

    ReplyDelete
  4. What a beautiful yummy creamy dessert! I love rice pudding!

    ReplyDelete
  5. I am still not quite used to sweetened rice dishes. But this looks really creamy and tasty that I want to try too.

    ReplyDelete
  6. Ajme, koji povratak u djetinjstvo, nisam već stooooo godina jela. Hvala za podsjetnik, napravit ću si uskoro :)

    ReplyDelete
  7. Uf, koliko puta sam svojoj djeci za večeru spremala rižu u mlijeku! :-)) I posipano sa čokoladom u prahu. Njami. :-))

    ReplyDelete
  8. Nista lepse, posebno dobro ohladjen, samo nikad nisam probala da dodam puter, to mi je bas zanimljiv detalj :)

    ReplyDelete
  9. Jasna, I had this dish in my childhood memories - my mum did it but did not call it a pudding:)

    ReplyDelete
  10. Oh, why did you wait this long to make it? Now you have a long way of catching up, haha. Bas me sad ogladni :) Have a grand weekend, Jasna!

    ReplyDelete
  11. Sutlijaš obožavam, posebno kad je dobro rashlađen, a najslađe mi je da ogrebem šerpu..Mnogi ga kuvaju sa vodom pa posle dodaju mleko, ja radfiom isto kao i ti, kuvam ga sa mlekom jer tako mi je ukusniji.

    ReplyDelete