01 May 2011

Ginger and Coriander Prawns



I'm back in Australia. I loved spring in Europe, took a lot of photos and will need some time to sort them and write about my findings. By then - something from my draft.
Ingredients:
12-16 Green king prawns
1 small onion, finely diced
1 teas minced chilli
1/2 tbs minced ginger
3 tbs fresh coriander, finely chopped
1 teas minced garlic
1 teas cumin powder
1 tbs sesame oil
1 tbs olive oil
Dipping sauce-
1 cup coconut milk / cream
1 large tomato, diced
1 tbs fish sauce
spinach leaves to serve
Method:
Mix all spices together with oil, add prawns. Mix again to coat prawns. Refrigerate for 1 hour or more. Brush off spices of the prawns. Pan fry or grill them until they turn pink. Microwave (or cook) the rest of marinade, add coconut milk, tomato, bring to boil. Mix in the fish sauce. Serve as dipping sauce.

Kozice / Škampi sa Djumbirom i Korijanderom

Vratila sam se u Australiju. Provela sam divno proljetnje vrijeme u Evropi, slikala mnogo. Treba mi malo vremena da sortiram fotke i napisem svoja zapazanja - do tada nesto iz 'drafta'.

Potrebno:
12-16 Velikih Kozica / škampa
1 manji luk, citno sjeckan
1 kasicica cjeckanog chilija
1/2 kasike rendanog djumbira
3 kasike svjezeg korijandera, sjeckanog
1 kasicica protisnutog bijelog luka
1 kasicica kima u prahu
1 kasika sezamovog ulja
1 kasika maslinovog ulja
Umak-
1 solja kokosovog mlijeka / krema
1 veci paradajz, isjecen na kockice
1 kasika 'ribljeg sosa' (ili malo soli)
Listovi spinata za servirati
Nacin:
Pomijesajte sve zacine i ulje sa kozicama. Ostavite u frizideru na 1 sat (ili vise).
Skinite marinadu sa kozica; Pecite na tavi ili rostilju, dok ne pocrvene.
Ostatak marinade prokuhajte sa kokosovim mlijekom i paradajzom. Ubacite riblji sos.
Sluzite kao umak za kozice.

13 comments:

  1. Pa ovo je pravi specijalitet, super. Pozdrav...

    ReplyDelete
  2. Jedva čekam ostatak fotki i dojmova, a ovo jelo ti je super!

    ReplyDelete
  3. Ja ti bas ne volim kokos, sem u Bauntiju:), ali jedva cekam post o Barceloni (do sada nisam bas imala prilike proci ju, samo brzinski, a to je isto kao nista)!!!
    Mogla bih ja ove kozice napraviti i bez kokosa!

    ReplyDelete
  4. I love these shrimp cake with pears worst I write it down .. I have left a thousand ideal ... kisses MARIMI

    ReplyDelete
  5. Draga Jasna, pa dobro nam došla ovako virtuelno. Mogu da zamislim koliko utisaka nosiš sa sobom. Trebaće puno vremena da se sve to sredi i staloži u glavi. Sigurno ti je bilo fabulozno!!!!
    Mami me ovo kokosovo mleko u receptu. Sada ga ima i kod nas. Moram da probam , a kozice su savršene.

    ReplyDelete
  6. Hi Jana, a wonderful delight, i will definitely try...my husband will love!!!
    Kisses.

    ReplyDelete
  7. Jedva cekam post sa utiscima s putovanja, i slicice!:) A škampi sa đumbirom i korijanderom izgledaju fenomenalno, mmmh!

    ReplyDelete
  8. Dobrodošla nazad:) Pa, kako si se provela - to je prvo što bih da čujem, al vidim da ću morati da čeka:))) Jelo je divno i jako mi se dopada. POZZZ

    ReplyDelete
  9. Prawns are my favorite seafood! I am sure they taste fabulous with coriander and cumin. Your dipping sauce with coconut is just deliciously tropical! I lived in Spain for a long time and love to go back to have paella made there! Cheers!!!

    ReplyDelete
  10. Poz preko okeana mah mah.Djumbir obozavam i upotrebljavam ga kad god ima smisla a to ej cesto.Mislim d aniko nema racice kao ovaj deo sveta.Super .

    ReplyDelete
  11. Divno jelo, a desert? Australijska pita s jabukama? Znas ko te ceka? Lepi brka,ali stvarno,rekla sam mu da recept za australijsku pitu koji je objavio u svojoj emisiji ne odgovara mom secanju na pitu koju sam jela u Melburnu...i da ce jedna Jasna poslati pravi recept.Cekacu ako treba vecnost,dok sredis evropske utiske,dok sve obavis sto moras,to je pita vredna cekanja!

    ReplyDelete
  12. Evo linka Jasna za lepog Brku
    http://www.gastronomad.rs/recepti45.html
    verovatno nisi upoznata sa njim, ali zaista jedino njegove emisije kod nas na TVu vrede.

    ReplyDelete
  13. Savršeno izgleda, bravo!
    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete