07 October 2011

Carob Slices


Carob powder is excellent surrogate for chocolate, and very rich in nutrients.

Ingredients:
Dough-
350 g flour
50 g sugar
1 teas baking powder
2 egg yellows
250 g butter
Filling-
200 g carob powder
1 cup flour
1 2/3 cup sugar
2/3 cup oil
1 1/4 cup milk
2 egg whites
50 g chocolate
zest of 1/2 lemon
Method:
Make a smooth dough by mixing and kneading all ingredients. Divide into 2; roll out first half to a 32 X 22 cm rectangle. Put it into prepared tin covered with silicon paper. Mix all ingredients for filling, pour over dough (in tin), then take other half of dough and 'grate it' over the filling (or crumble dough with your fingers).
Bake 45(+) min on 180*C, or inserted toothpick comes out clean.
Let it cool, dust with icing sugar and enjoy!

Rogačeve prhke kocke

Rogač je odlična i hranjiva zamjena za čokoladu!

Potrebno:
Tijesto-
350 gr brasna
50 gr secera
1 k praska za pec.
2 zumanca
250 gr maslaca
Fil-
200 gr rogacevog brasna
1 solja brasna
1 2/3 solje secera
2/3 solje ulja
1 1/4 solje mlijeka
2 bjelanca
50 gr cokolade
ribana korica 1/2 limuna
Nacin:
Umijesite glatko tijesto od svih sastojaka. Podijelite u 2 dijela. Prvi dio razvaljajte za pleh 32 X 22 cm, koji ste pokrili papirom za pecenje. Preko ovoga ide fil: pomijesajte sve sastojke i uspite preko razvaljanog tijesta. Drugu polovinu tijesta narendajte ( ili prstima izmrvite) preko fila. Pecite 45(+) minuta na 180*C ili dok ubodena cackalica ne bude cista nakon izvlacenja iz tijesta.
Ostavite malo prohladiti, pospite secerom u prahu i uzivajte.

29 comments:

  1. Those carob bars look really rich and decadent! Perfect to enjoy with coffee.

    ReplyDelete
  2. Rogač nikada nisam probala a ima ga i kod nas u prodavnicama. Nisam znala da može da menja čokoladu. Kocke izgledaju tako bogato i fino.

    ReplyDelete
  3. Rogač obožavam, njegov miris i okus je predivan! Jooj kakav krasan kolač, spremam receptić i radim:)

    Pusa i lijep vikend ti želim.

    ReplyDelete
  4. Hello Jasna, images speak for themselves, who delight cake, I'm salivating ...
    A big kiss and best wishes for a good weekend:)

    ReplyDelete
  5. Volim rogač :) Sviđa mi se recept!

    ReplyDelete
  6. Nikad nisam voljela rogač, možda baš zato što se upotrebljava kao zamjena za čokoladu pa su oni jeftiniji krem namazi bili puni rogača.

    Volim pite kod kojih se poklopac riba po nadjevu, izgledaju prekrasno.

    ReplyDelete
  7. Ja volim rogac.Jasna,bas ti hvala za ovaj divan recept!!Kocke izgledaju prelepo!!Pozz

    ReplyDelete
  8. izgledaju tako divno, samo sto ja mrzim rogac;))), ali zato cu ga zamijeniti sa 200 gr oraha i uzivati, samo da skinem jos 5 kg!!!

    ReplyDelete
  9. hi jasna, something new to try out for dessert. never use carob before. looks atttractive too as desserts and intro this to my friends when they come iover. . bookamrked ..

    ReplyDelete
  10. ces carrés sont trop gourmands!
    bonne journée

    ReplyDelete
  11. nisam koristila rogac,mada sam cula da je veoma dragocen..hvala na receptu,kiss

    ReplyDelete
  12. Mnogo hvala na ovom receptu, ja naprosto obožavam ovakve kolače kakve u žargonu nazivamo "seljačkima" zbog zdravih i prirodnih sastojaka koji u njih idu. Obavezno ga printam i spremam narednih dana!

    ReplyDelete
  13. Hello JASNA´S that precious family photo .. ... .. Paris is beautiful I have also been. Cebollariquisima soup and this cake is great .. kisses Marimi

    ReplyDelete
  14. Flying all the way just to see you and say hello...and wish you all the best for this new week. Great post! Visit me too. Good night, wonderful dreams…
    Greeting for you from Rio de Janeiro/Brasil

    ReplyDelete
  15. Divan recept, prelepo izgledaju!

    ReplyDelete
  16. Super kocke od mog omiljenog rogača. Isprobavam obavezno !

    ReplyDelete
  17. savršene su! jako mi se dopada recept

    ReplyDelete
  18. Predivno izgledaju i rogač je namirnica koju duuugo želim da upoznam, jer nažalost nisam je okusila u životu, a vidim da se prelepi kolači pripremaju od rogača. Jasna, divan kolač si nam ponudila:) Pozdraaaav!

    ReplyDelete
  19. Jasna, kolač izgleda fenomenalno! Nisam još nikad koristila rogač (osim brašno), i vrijeme je da počnem. Recept zabilježen :)

    ReplyDelete
  20. Oh my goodness..this looks amazing! You did such a great job! Svidja mi se ovaj recept!!!

    ReplyDelete
  21. Rogac jako volim isto kao i datule...posto ih mogu naci ovdje za razliku od gorkog maka ,cesto i pravim kolac sa njima ali moji bas ne ljube taj okus iako ja pecem i dalje.
    Reci mi samo da li koristis "Frankov' roigac,jer ja koristim taj i iz trgovine zdrave hrane ,ali taj je u prahu popus kakaa ??

    ReplyDelete
  22. Great picture; I have a feeling this must be rally good!
    Rita

    ReplyDelete
  23. Wow, those look pretty amazing and I bet they are very tasty and rich in flavor too.

    ReplyDelete
  24. @ Mirjana
    Rogac u prahu nisam ovdje jos kupovala - Ovo sam donijela sa sobom par kesica u Aprilu ;-)
    Ne mislim da skroz sitni moze pokvariti ukus ovakvim kolacima.

    ReplyDelete
  25. ja sam radila jednom pitu od rogača ali na sasvim drugačiji način, ova tvoja djeluje isto jako fino

    ReplyDelete
  26. Muito bom aspeto, um quadradinho desses agora sabia-me mesmo bem ;)
    Beijinhos

    ReplyDelete
  27. Oh,ja opet dosla..imala sam samo 100gr rogaca u vrecici,a bas mi se jeo kolac,tako da sam nesto iskombinovala sa coolke,ali slijedecia nabavka rogaca moram ovaj da probam bas mi je primamljiv !!!

    ReplyDelete