24 October 2011

Olives - preserved at home



Nothing beats home preserved olives - for a fraction of price compared to commercial ones.

How to do it
:
Buy olives that seem fresh and without blemishes.
Cut each one lenghtwise (to the stone). Place them into a bowl (bucket) cover with cold water and place a plate on top of them. For the next 4 weeks, change water every day (small olives are usually ready after 3 weeks - bite one if still bitter continue with changing water).
After 4 weeks, put olives into clean jars.
Boil water; add 40-50 g salt for each litre; dissolve.
Pour hot salty water in jars with olives; replace lid and close tightly.
After 1 week of 'sitting' in salty water, olives are ready to eat.
Can last for months in a cool spot.
Once opened keep refrigerated.

Masline u salmuri / pajcu spremljene na domaći način

Mnogo jeftinije i mnogo ukusnije od kupovnih!

Nacin:
Kupite masline da izgledaju svjeze i bez udaraca.
Nozem narezite svaku po duzini i do kospice.
Smjestite ih u vanglu / kofu, zalijte hladnom vodom.
Stavite tanjir na povrsinu da ih drzi u vodi. Mijenjajte vodu svaki dan u naredne 4 sedmice. Manjim maslinama je dovoljno 3 sedmice u vodi; zagrizite jednu - ako je jos gorka nastavite sa mijenjanjem vode.
Zatim masline smjestite u ciste tegle / galone.
Prokuhajte vodu i na svaki litar dodajte 40-50 gr soli. Promijesajte i zalijte tegle sa maslinama. Stavite poklopac i smjestite ih u ostavu / spajz.
Masline su spremne za jesti nakon 7 dana.
Neotvorene mogu trajati mjesecima.
Nacete tegle cuvajte u frizideru.

17 comments:

  1. Oduvek patim što ne mogu negde da kupim potpuno sveže masline a more mi je na samo 500km vožnje :) Ako nekada budem bila u prilici, definitivno ću ovaj recept isprobati. Jednostavan je i minimalno zahtevan što se sastojaka tiče :)

    ReplyDelete
  2. Evo sad imam razlog zašto da posadimo maslinu u vrtu.

    ReplyDelete
  3. A joj da mi je da imam drvo sa maslinama. Ovo je fenomenalno. Interesantno mi je kako sasvim malena deca obožavaju masline. Čuvala sam jednu malu od godinu dana i stalno sam morala da joj branim te masline jer su jednostavno preslane za dete tog uzrasta a ona je tako plakala za njima. Tako jak ukus a deca ih vole. Ja sam za ovu mediteransku zimnicu pre nego za ovu našu, turšiju i slično. Tegle sušenog paradajza u ulju, masline, feta u ulju...

    ReplyDelete
  4. Zaista je interesantno kako su dve divne stvari na Novi Zeland doneli bas Dalmatinci..grozdje i masline.Ove poslednej su jos prilicno novitet ali vec sad zaista imaju odlicno maslinovo ulje.Ja najvise volim grcke Kalamata.A ove tvoje bogami ..dzinovske su takodje odlicne;)

    ReplyDelete
  5. Zelene masline obozavam u kombinaciji sa feta sirom ..Kod nas se najviše jedu zelene i crne masline, koje se mogu kupiti i bez koštica, ili punjene, na primer crvenom paprikom.Ove na slici su rekla bih -purpurne i dosta krupnije..te jos nisam probala..super recept..hvala sto si ga podelila sa nama:)

    ReplyDelete
  6. Good idea .. but these olives roll of the above recipe .. looks great.
    .. Changed my URL to link is necessary to put this in your blog http://saboresyolores-garlutti.blogspot.com/feeds/posts/default?alt=rss
    Marimi kisses

    ReplyDelete
  7. hi jasna, oooooooooo this is great, i now learn how to make olive pickles. but they don't sell fresh olives over here.
    anyway, i like this post and learn new recipe.
    i pickle chili, but it's different from the way you do with olives

    ReplyDelete
  8. Odlično izgledaju, mislim da bi se moj dragi "ubio" u njima :) Super recept!

    ReplyDelete
  9. Tako ih je malo ove godine ,suša ih ubila.

    ReplyDelete
  10. Obožavam masline! Ove tvoje na slici mi se jako sviđaju i imaš pravo da je najbolje sve šta se napravi u kućnoj radinosti:)uživaj!

    ReplyDelete
  11. Eto,ovo je novo za mene..nisam ih nikada spremala,uvijek ih gotove kupim ..sada znam zasto ljudi kupuje pune gabe maslina :/??

    ReplyDelete
  12. Thanks for sharing the lovely way to preserve olive at home!

    ReplyDelete
  13. Kako lipo izgledaju, obožavam masline! :)

    ReplyDelete
  14. I wish I could find some fresh olives here too. Love your preserved olives.

    ReplyDelete
  15. Odlicna ideja i to ce sto se mene tice za sada, nazalost, ostati samo zabelezen ali ne i isproban recept, jer nemam prilike da dodjem do divnih i svezih maslina! Jako mi se dopada kako si ih upakovala:)

    ReplyDelete
  16. Mi smo nekada imali masline i uvijek smo ih stavljali u ulje i to nam je bilo baš super. Sada više nemamo tolike količine maslina ali ako nešto nabavimo predložiti ću da ih "pospremimo" po ovom receptu. Odlično je i super izgleda !

    ReplyDelete