22 November 2011

Bohemian Torte


Hazelnuts, chocolate and creme patisserie...multilayered...gluten free!

Ingredients:
Gateau bases-
10 egg whites
200 g caster sugar
25 g cocoa
250 g hazelnuts, roasted and processed
Creme patisserie-
500 ml milk
150 g sugar
1 tbs vanilla
6 egg yellows
4 tbs corn flour
50 g butter, softened
Chocolate cream-
4 egg yellows
2 eggs
150 g sugar
200 g dark chocolate
200 g butter, soft
Method:
Gateau-
Preheat oven to 150*C, prepare 3 round bases, covered with baking (silicon) paper.
Whisk egg whites until stiff; add sugar and continue whisking until thick and glossy. Fold in cocoa and hazelnuts. Spread onto 3 prepared bases, bake for 30-35 min. Take out and cool.
Creme patisserie-
Mix a bit of milk with eggs, yellows and corn flour.
Put the rest of milk and sugar in a pan, bring to boil. Pour prepared egg mixture; cook until thick. Cool, then beat in softened butter.
Chocolate creme-
Cook eggs and sugar in a double boiler, until thick (stirring all the time). It may take 15+ minutes. When thick, break chocolate into smaller pieces and put them into hot cream. Mix and let it cool completely.
Beat butter, add cooled creme and whisk together.
Assembling-
Spread creme patisserie onto each base. Put chocolate creme into a patisserie bag and pipe over each base with creme patisserie (you might choose to decorate top layer with this creme).
Put layers together; refrigerate for 1 hour before cutting.





Boemska (Boem) Torta
...u devet prekrasnih slojeva od ljesnika, cokolade i vanila kreme...bez glutena!

Potrebno:
Kore-
10 bjelanaca
200 gr sitnog secera
25 gr kakaa
250 gr ljesnika, propecenih i samljevenih
Krema I-
500 ml mlijeka
150 gr secera
1 K vanile
6 zumanaca
4 K 'Gustina' (ili kukuruzni skrob)
50 gr omeksalog maslaca
Krem II-
4 zumanca
2 jaja
150 gr secera
200 gr tamne chockolade
200 gr omeksalog maslaca
Nacin:
Kore-
Umutite bjelanca, dodajte secer. Jos malo mutite. Iskljucite pa umijesajte kakao i ljesnike. Pecite 3 kore, preko silikonskog papira, na temp 150*C oko 35 min. Ohladite.
Krem I-
Umutite jaja sa gustinom sa malo mlijeka. Preostalo mlijeko i secer stavite kuhati. Kada prokljuca, uspite mjesavinu sa jajima i kuhajte kao puding. Ohladite, pa u to dodajte umucen maslac.
Krem II-
Pomijesajte jaja i secer, kuhajte na pari dok se ne zgusne - 15+ minuta. U vrucu smjesu dodajte komadice cokolade, promijesajte i ohladite.
Umutite maslac pjenasto pa dodajte cokoladnu smjesu. Umutite u krem.
Slaganje-
Na svaku koru nanesite krem I. U poslasticarsku kesu stavite krem II pa ga istinite preko krema I - ovo je njlaksi nacin nanosenja krema na krem (na povrsinsku koru mozete napraviti dekoratcije).
Slozite slojeve u tortu; rashladite u frizideru najmanje 1 sat prije rezanja.
Uzivajte u svakom zalogaju, kao BOEM!







HAPPY 14-th BIRTHDAY, VIGOR!


31 comments:

  1. Predivna torta predivna:)Cega tu sve imaaaaa.Kremasta cokoladna:)) Odlicno;)

    ReplyDelete
  2. Sretan rodendan Vigoru!!!
    Torta je divna ,posebno mi se svida sto ne ide brasno !!!!

    ReplyDelete
  3. hi jasna.. oooooooooooooooooooooooooooooo!!!!
    i came this morning, now it's another torte! wow wow look so delicious, every time i see your foodie photos, i feel kind of hungry.. as always- great recipes with great photos.

    ReplyDelete
  4. Sretan rođendan Vigoru!
    Jako mi se sviđa ona fotka na kojoj su kriškice torte poslagane oko stalka. A torta je prekrasna!

    ReplyDelete
  5. Predivne torte izlaze iz tvoje kuhinje. kako su samoo žene saa ovih prostora talentovane. Ovakve stvari se u svetu služe samo u ekskluzivnim poslastičernicama. Dopada ju mii se dva krema na torti.

    ReplyDelete
  6. torta je božanstvena, pogotovo što ima ovako lijepe slojeve i dvije kreme

    ReplyDelete
  7. fantaastična torta, ide odmah na listu za isprobavanje!!

    ReplyDelete
  8. Srecan rodjendankoooooooo:)
    ovakve torte voleeeeeeem

    ReplyDelete
  9. Разкошна торта!Просто прелест!
    С удоволствие бих я пробвала!
    Прегръдки Ясна и слънчев ден!

    ReplyDelete
  10. Srećan rođendančić:)!!!
    Tortaaaaaa... svaka čast, jako ukusno izgleda:)

    ReplyDelete
  11. I love this torte, is fantastic and delicious; very good photos.

    Cheers

    Marimi

    ReplyDelete
  12. wow...sounds irresistably hearty n full of nice texture jasna..;)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  13. Po mom okusu prava torta s bogatstvom okusa lješnjaka i čokolade.

    ReplyDelete
  14. Wow, kako dobro izgleda! Tako sočna i kremasta :)

    ReplyDelete
  15. Čim sam vidjela naslov rekla sam sebi , što ja volim Boem tortu, a ova tvoja je prava raskoš od te torte. Odlična je !!
    Vigoru želim sretan rođendan !!

    ReplyDelete
  16. Sa tim parcetom bas mamis!!PRELEPA ti je!!!POzz

    ReplyDelete
  17. Ko sto Branka rece, prava raskos od torte. Savrseno

    ReplyDelete
  18. WOW, that's the coolest homemade cake I ever so, it looks so rich and tasty. :X

    ReplyDelete
  19. This looks wonderful; I have missed so many good recipes. I have been trying to get on your site and for some reason, I couldn't get on.
    Rita

    ReplyDelete
  20. A kada se dodaje vanilija i koja je vanilija u pitanju? Vanilin secer ili burbon vanilija iz stapica?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zaista nije bitno kakvom vrstom vanile raspolazete; moze tecna (ekstrakt), svjeza vanila iz stapica ili secer-vanila.

      Delete
  21. Svidja mi se sto je bez glutena! :) Recepti su odlicni, a vi veoma talentovani. Puno pozdrava i hvala na receptima!

    ReplyDelete
  22. Već pola sata sam na tvom blogu i nikako da se maknem, a moram kuhati ručak :)
    Ova torta me je oduševila. Kako samo prekrasno izgleda! Obožavam boem, ova šnita ima sve u savršenom omjeru!

    ReplyDelete