▼
05 December 2011
Bishop's Bread
Goodness of dried fruit and nuts that has it's regular place in my boys' lunch boxes.
Great for Christmas and/or Easter.
Ingredients:
180 g sugar
70 g brawn sugar
2 tbs honey
3 eggs
1 lemon, zest and juice
2 tbs rum
200 g flour
1 tsp cinnamon
1/4 tsp gloves
1/4 tsp nutmeg
250 g walnuts
250 g dried plums
250 g other dried fruit (apricots, dates, sultanas...)
Method:
Preheat oven to 150-160*C (fan forced); prepare 4 small bread tins - line with baking paper.
Chop all chunky fruits into smaller pieces.
Beat both sugars and eggs until fluffy; mix in lemon zest and juice, honey and rum. Add all dry ingredients on top, follow with fruits and nuts. Mix really well. Divide into prepared tins and bake for 50 minutes. Take out on a wire rack, cool slightly then sprinkle with icing sugar. Cut into thin slices and enjoy!
Biskupski Kruh / Hljeb
Ovakva vrsta 'kolaca' je cesto spakovana mojim deckima za uzinu u skoli. Ja ga volim za dorucak, a pokazao se dobro i kao Bozicni/Novogodisni/Uskrsnji kolac.
Potrebno:
180 gr secera
70 gr braon secera
2 K meda
3 jaja
1 limun, korica i sok
2 K ruma
200 gr brasna
1 k cimeta
1/4 k klincica / karanfilica
1/4 k muskatnog oraha
250 gr oraha, krupno sjeckanih
250 gr susenih sljiva, sjeckane
250 gr drugog susenog voca (kajsije, grozdjice, datule...)
Nacin:
Ukljucite rernu na 150 -160*C (sa fenom), pripremite kalupe - 4 manja - oblozite sa papirom za pecenje.
Umutite secer sa jajima u pjenast masu. Dodajte limun, med i rum. Po povrsini pospite sve suhe sastojke, zatim voce i orahe. Umijesajte dobro, pa rasporedite
u pripremljene kalupe. Pecite oko 50 min. Izvadite na resetku za hladjenje, pospite secerom u prahu. Isjecite tanke reznjeve i uzivajte.
Jako lijepo, sviđa mi ideja za užinu. A sigurna sam da je još ukusniji sutradan!
ReplyDeleteznam ovu vrstu kolača, a ideja za užinu mi je super jer si ja sad premišljam da bih ja sebi mogla tako spakovati na posao :)
ReplyDeletelooks so yummy!!
ReplyDeleteNa maloj fotki u najavi mi se učinilo kao da si napravila dvorac od kruha. Ali imam opravdanje - naočale mi nisu na nosu :)
ReplyDeleteOdlična ideja iskoristiti ga za užinu.
Ясна ,много е ароматен този хляб!
ReplyDeleteПрегръдки:)
Lucky boys; this looks like my kind of fruit bread.
ReplyDeleteRita
Super su sastojci,svidja mi se!!
ReplyDeleteLijepo izgleda i sastojci su dobri, mislim da bi mi se svidio!
ReplyDeleteIzgleda super ukusno ovaj slatki kruhić!:) Divan receptić!
ReplyDeleteLijep pozdrav!:)
Ovo je moj kolač, obožavam ga ! Jednostavan, a sa svojim sastojcima tako aromatičan i ukusan. Super recept !
ReplyDeleteSo Christmasy and delicious!
ReplyDeleteomy..this looks divine...awesome preparation..:)
ReplyDeleteTasty Appetite
Veoma ukusno i lepo izgleda!!!
ReplyDeleteObozavam ovakve kolace! Odlicno izgleda!!! :)
ReplyDeleteLijep kolačić, pravo blagdanski...
ReplyDeletePozdrav.
Here in Portugal, we have a tradition of cake like this. We do this for Christmas and call it in English cake, is a cake that also takes candied fruits and nuts. A delight.
ReplyDeleteKisses.
Na prvi pogled sam mislila da je samo od bjelanjaka ali sam se prevarila,cak stavise ovo je mnogo bolje.Pokusavam da jedem sto manje slatkisa(zbog zdravlja) ali se nekada pokleknem i onda ispastam.Svida mi se kolac zbog suhog voca..uh tesko je odoliti.
ReplyDeleteJasna zasto ne stavis "print" verziju ?? jednostavno je za kopirati recept ...
@ Mirjana
ReplyDeleteOvo je kol'ko-tol'ko zdrav kolac...suho voce i orasi. Bitno je da ga djeca vole; u svakom slucaju zdravije od kupovnih Muesli bars i slocnoga.
Poskidala sam dosta toga sa moje otvarajuce stranice - ukljucujuci nagrade :-(, jer sam imala problema otvoriti je (i drugi su mi to rekli)...