05 December 2011

Bishop's Bread


Goodness of dried fruit and nuts that has it's regular place in my boys' lunch boxes.
Great for Christmas and/or Easter.

Ingredients:
180 g sugar
70 g brawn sugar
2 tbs honey
3 eggs
1 lemon, zest and juice
2 tbs rum
200 g flour
1 tsp cinnamon
1/4 tsp gloves
1/4 tsp nutmeg
250 g walnuts
250 g dried plums
250 g other dried fruit (apricots, dates, sultanas...)
Method:
Preheat oven to 150-160*C (fan forced); prepare 4 small bread tins - line with baking paper.
Chop all chunky fruits into smaller pieces.
Beat both sugars and eggs until fluffy; mix in lemon zest and juice, honey and rum. Add all dry ingredients on top, follow with fruits and nuts. Mix really well. Divide into prepared tins and bake for 50 minutes. Take out on a wire rack, cool slightly then sprinkle with icing sugar. Cut into thin slices and enjoy!



Biskupski Kruh / Hljeb

Ovakva vrsta 'kolaca' je cesto spakovana mojim deckima za uzinu u skoli. Ja ga volim za dorucak, a pokazao se dobro i kao Bozicni/Novogodisni/Uskrsnji kolac.

Potrebno:
180 gr secera
70 gr braon secera
2 K meda
3 jaja
1 limun, korica i sok
2 K ruma
200 gr brasna
1 k cimeta
1/4 k klincica / karanfilica
1/4 k muskatnog oraha
250 gr oraha, krupno sjeckanih
250 gr susenih sljiva, sjeckane
250 gr drugog susenog voca (kajsije, grozdjice, datule...)
Nacin:
Ukljucite rernu na 150 -160*C (sa fenom), pripremite kalupe - 4 manja - oblozite sa papirom za pecenje.
Umutite secer sa jajima u pjenast masu. Dodajte limun, med i rum. Po povrsini pospite sve suhe sastojke, zatim voce i orahe. Umijesajte dobro, pa rasporedite
u pripremljene kalupe. Pecite oko 50 min. Izvadite na resetku za hladjenje, pospite secerom u prahu. Isjecite tanke reznjeve i uzivajte.

18 comments:

  1. Jako lijepo, sviđa mi ideja za užinu. A sigurna sam da je još ukusniji sutradan!

    ReplyDelete
  2. znam ovu vrstu kolača, a ideja za užinu mi je super jer si ja sad premišljam da bih ja sebi mogla tako spakovati na posao :)

    ReplyDelete
  3. Na maloj fotki u najavi mi se učinilo kao da si napravila dvorac od kruha. Ali imam opravdanje - naočale mi nisu na nosu :)

    Odlična ideja iskoristiti ga za užinu.

    ReplyDelete
  4. Ясна ,много е ароматен този хляб!
    Прегръдки:)

    ReplyDelete
  5. Lucky boys; this looks like my kind of fruit bread.
    Rita

    ReplyDelete
  6. Super su sastojci,svidja mi se!!

    ReplyDelete
  7. Lijepo izgleda i sastojci su dobri, mislim da bi mi se svidio!

    ReplyDelete
  8. Izgleda super ukusno ovaj slatki kruhić!:) Divan receptić!
    Lijep pozdrav!:)

    ReplyDelete
  9. Ovo je moj kolač, obožavam ga ! Jednostavan, a sa svojim sastojcima tako aromatičan i ukusan. Super recept !

    ReplyDelete
  10. omy..this looks divine...awesome preparation..:)
    Tasty Appetite

    ReplyDelete
  11. Obozavam ovakve kolace! Odlicno izgleda!!! :)

    ReplyDelete
  12. Lijep kolačić, pravo blagdanski...
    Pozdrav.

    ReplyDelete
  13. Here in Portugal, we have a tradition of cake like this. We do this for Christmas and call it in English cake, is a cake that also takes candied fruits and nuts. A delight.
    Kisses.

    ReplyDelete
  14. Na prvi pogled sam mislila da je samo od bjelanjaka ali sam se prevarila,cak stavise ovo je mnogo bolje.Pokusavam da jedem sto manje slatkisa(zbog zdravlja) ali se nekada pokleknem i onda ispastam.Svida mi se kolac zbog suhog voca..uh tesko je odoliti.
    Jasna zasto ne stavis "print" verziju ?? jednostavno je za kopirati recept ...

    ReplyDelete
  15. @ Mirjana
    Ovo je kol'ko-tol'ko zdrav kolac...suho voce i orasi. Bitno je da ga djeca vole; u svakom slucaju zdravije od kupovnih Muesli bars i slocnoga.
    Poskidala sam dosta toga sa moje otvarajuce stranice - ukljucujuci nagrade :-(, jer sam imala problema otvoriti je (i drugi su mi to rekli)...

    ReplyDelete