20 July 2012

Pear and Walnut Upside-down Flourless Cake


My oven's back to life!...and working better than ever. After I lost hope we'll find a spare heater, suddenly we got it. I put new heater to test straight away ...
This is a beautifully moist, flourless, 6  ingredients easy cake. I use walnuts, but any other nuts could be substitute.
Have a good weekend!


Ingredients:
2 pears, peeled and cut into thin slices
2 tbs brown sugar
6 large eggs
1 cup sugar
125 g butter, melted
300 g walnuts, grounded
Method:
Preheat oven to 170*C (160* fan forced), prepare a spring form cake tin (23 cm); line with silicone paper.
Beat eggs with (white) sugar until pale and fluffy. Pour melted butter, mix another 30 sec on low speed. switch mixer off. Add walnuts to the mixture and fold in with spatula.
Place slices of pears on bottom of your cake tin. Sprinkle with brown sugar, then cover with walnut mixture.
Bake for 30-40 minutes or until inserted toothpick comes out clean.
Cool, then turn upside down and slice. Cake is beautifully moist and doesn't need anything else to serve, but if you want extra kick add custard or cream on top.




Prevrnuti Kolač sa Kruškama i Orasima (bez brašna)

Moja rerna je popravljena i radi bolje nego ikada! Kada sam izgubila svaku nadu da cemo pronaci dio, iznenada su nas nazvali i obavijestili da ga imaju. Morala sam je naravno, odmah testirati...
Ovaj kolac je divno vlazan i ukusan, bez brasna, lagan za napraviti sa samo 6 sastojaka. Koristila sam orahe, ali mozete ih zamijeniti bilo kojim drugim orasastim plodovima.
Dobar vikend zelim!

Potrebno:
2 kruske, oguljene i isjecene na tanke snite
2 K braon secera
6 vecih jaja
1 solja secera (200 gr)
125 gr maslaca, otopljenog
300 gr oraha, mljevenih
Nacin:
Ukljucite rernu na 170*C (160 * sa fenom), priprenite obruc (23 cm) za kolace, stavite neprijanjajuci papir na dno.
Mutite jaja sa bijelim secerom dok ne postane pjenasto i gusto. Ubacite maslac, izmijesajte sa malom brzinom. Iskljucite mikser, zatim ubacite mljevene orahe i rucno sjedinite masu.
Stavite kruske na dno vaseg kalupa, pospite ih sa braon secerom. Uspite biskvitnu smjesu i pecite 30-40 min, ili dok ubodena cackalica ne izadje cista poslije testiranja. Prohladite, zatim preokrenite na posudu za posluzivanje. Isjecite i uzivajte. Kolac je dovoljno dobar za servirati bez icega, ali ako zelite ekstra efekat onda posluzite sa vrhnjem / 'kastardom' (tecni puding).

22 comments:

  1. Bas socno i mocno izgleda:)!!!

    ReplyDelete
  2. Divan kolač, kruške i orasi su mi posebno fina kombinacija.

    ReplyDelete
  3. Odlicno izgleda, bas sa kruskama ne pravim nista, ali ovo super zvuci

    ReplyDelete
  4. Идеално за кафе!Целувки*)

    ReplyDelete
  5. Drago mi je da je pećnica napokon popravljena i da je testni kolač upravo ova divota. Obožavam kruške!!

    ReplyDelete
  6. I love this kind of cakes and the ingredients for the filling-it must be really tasty!

    Blog about life and travelling
    Blog about cooking

    ReplyDelete
  7. Adoro, tem um óptimo aspecto!
    Beijinhos.

    ReplyDelete
  8. Масло и орехиииииииииииииииии-прекрасна комбинация!А пък и наличието на крущите,правят сладкиша неустоим...браво,Ясна!

    ReplyDelete
  9. Ovo je preukusno tako i izgleda!!

    ReplyDelete
  10. E ovo je fin, brzi kolač. Baš mi je nekako za vikend uz čaj :)

    ReplyDelete
  11. Super za rernu. Ne mogu da zamislim kako si se samo namučila na onom malom šporetu. Ovo je kao tart tatin ali sa super testom. Dopada mi se što izgleda ovako sočno. Krušku sam jednu lepu pojela poslednjih nekoliko godina. Nema više onih koje cure niz ruku dok ih jedeš, ali zato ima uvoznih italijanskih u mređici.

    ReplyDelete
  12. interesting this flourless cake. Looks very yummy and well risen. Well done!

    ReplyDelete
  13. Super sočno izgleda! Kruške volim a i orahe.
    Drago mi je za pećnicu, znam kak je nama koji volimo
    peći i papati teško bez nje..)

    ReplyDelete
  14. Glad to know your oven is up and running again!
    The cake looks super!

    ReplyDelete
  15. Super test za popravljenu pećnicu, kolač je izvrstan, svakako ga bilježim za sezonu krušaka !

    ReplyDelete
  16. hio jasna, welcome back to active baking- glad your oven in great condition.
    tasty dessert -i can try this , walnuts will be just fine for me..
    may mix with pistachio. have a nice day

    ReplyDelete
  17. Wow, what a delicious cake, perfectly done ..

    ReplyDelete
  18. As you understand, the oven is very much needed. The cake is lovely, what a beautiful texture.
    kisses)

    ReplyDelete
  19. Jako mi je drago zbog popravljene rerne!!
    Prepredobar kolač, i jako mi se dopada što nema brašna, tako da ću ga moći nekako uklopiti u moju dijetu (kad zamijenim šećer sladilom, naravno). Recept zabilježen :)

    ReplyDelete