26 November 2012

Robinson's Ushtiptci ('Uštipci')...back on the road through Bosnia

Modrac Lake  near Tuzla/ Jezero Modrac kod Tuzle

On our way back home to Brcko (from Montenegro) , we stopped on Modrac lake to meet my hubby's cousin and his family. They took us to a restaurant called Robinson. It looked very rustic, like real place of Robinson Cruso - all built with wood and palm leaves; there was even a ship placed on the side of lake, to  make the whole story believable.
For dinner we had great platter of local fish and some much-loved ushtiptci. I got more than I bargained for; a huge hornet flu into my glass, so I got another (small) bottle of wine for free.


Ushtiptci / Uštipci

Upper row SR flour, Lower row Yeasted dough 
Gornje su sa praskom za pecivo, donje sa kvascem

Ushtiptci are basically fried bread dough; kind-of  savoury version of doughnuts They're usually eaten for breakfast, as snack or  as entree served with sour cream and cheese.
Any plain (white bread) dough can be used - proven dough is cut, stretched and fried in hot oil.
For a quick method, self raising flour and yogurt is mixed with sparkling water, rolled, cut and fried.
I prefer more ones with yeasted dough .


Ingredients ( for quick ones with SR flour)
2 cups SR flour 
1/4 cup yogurt or buttermilk
1 tsp salt
sparkling water (cca 1/2 cup); or plain water with a tsp of vinegar
Oil for frying
Method:
Mix all ingredients; knead slightly. Dust working surface and roll out the dough to thickness of 1,5 cm. Cut into squares (or other shapes) and fry on medium high both sides, a couple at a time (oil must be deep enough - at least 3 cm). Repeat with the rest.
Sprinkle with salt (optional) and enjoy while warm.


Restaurant 'Robinson'



Na putu nazad u Brčko (iz Crne Gore), zaustavili smo se na Modračkom jezeru da se nadjemo sa dragim rodjacima. Odveli su nas u restoran 'Robinson'. Restoran je izgledao veoma rusticno, bas kao pravo Robinzonovo mjesto. Sagradjen je od drveta i palminog lisca, cak je i jedan jedrenjak bio postavljen na obali jezera, kako bi cijeli dozivljaj bio sto ubjedljiviji.
Za veceru smo imali ogromnu servu lokalne ribe, a za predjelo ustipke. Ja sam dobila vise nego sam narucila - u vino mi je uletio ogroman strsljen, tako da su mi donijeli jos jednu (malu) bocu vina.
U Bosni se ustipci prave na 2 osnovna nacina - Bilo koje tijesto za bijeli hljeb / kruh moze biti upotrijebljeno (odrezano /otkinuto i isprzeno), ili se umijesi brzo tijesto sa praskom za pecivo. Uvijek se serviraju sa kajmakom (i sirom) .
Evo recepta za ovu brzu verziju!

Potrebno:
2 solje brasna sa praskom za pecivo (samodizajuce)
1/4 solje jogurta ili tecnog kiselog mlijeka
1 k soli
oko 1/2 solje kisele vode (ili obicna voda sa 1 k sirceta)
ulje za przenje
Nacin:
Umijesite tijesto, razvaljajte ga na 1,5 cm i izrezite na zeljene oblike. Przite u srednje vrelom ulju (mora biti bar 3 cm duboko) obje strane. Pospite sa malo soli (po zelji) i servirajte toplo.

Hornet in my glass / Stršljen u mom vinu

14 comments:

  1. ::plonk::

    I would KILL for some ustipci right about now. Okay, okay, fiiiiine, maybe not kill but...I'd love to devour some after the underwhelming lunch I had at work (a chicken/vegie wrap that wsan't "wrapped" but a big ol' mess, and it tasted beyond average...bleargh).

    Do sad licno nikad nisam pravila ustipke jer ih je mama uvijek pravila...moram sama probati i tvoj recept definitivno zvuci super...djeluje mi dosta jednostavno!

    ReplyDelete
  2. Meni je ovo prefino, slično nešto mi je radila baka :)

    ReplyDelete
  3. Uštipke sam nekoliko puta probala i posebno su mi dobri servirani sa kajmakom ! Hvala ti na receptu za brzu verziju koja uvijek dobro dođe.
    Uh, ovo sa stršljenom nije baš ugodno, ali srećom nije pokvarilo cijeli doživljaj !

    ReplyDelete
  4. Stršljeni su jako opasni, srećom ovaj se samo htio fotkati i malo napiti ;-)
    Uštipci s kajmakom zvuče odlično, a sigurna sam da bi mi se svidio i Robinzonov kutak.

    ReplyDelete
  5. mmmmm Ustipke mi je Mama za dorucak stalno pravila, najvise ih volim s kajmakom!! A Modracko Jezero je blizu moje Tuzle!

    Moram probat i ovaj tvoj recept s jogurtom kiselom vodom :-)

    ReplyDelete
  6. Nista bolje od ustipaka sa kajmakom.

    ReplyDelete
  7. Uštipci su divni. :) Moraću da ih isprobam.

    ReplyDelete
  8. Kakav dobar naziv restorana, a porudžbina odlična. Uštipke obožavam a najslađi su mi kad se svi kao pilići sjatimo kod suprugovih i onda se ispeče tona. Kad svekrva pita šta ćete za večeru, svi u glas, uštipke!

    ReplyDelete
  9. Baš krasna robinzon avantura, osim stršljana, al lijepo od njih da su nadoknadili tu nezgodicu.
    Uštipke obožavam, s kajmakom pogotovo, savršeni su mi za večeru, nekad budu s nečim slatkim, nekad sa slanim, pašu u bilo kojoj varijanti.

    ReplyDelete
  10. I really enjoyed our tour today and that Ushtiptci looks so good; never heard of this before. This is why i love to visit you.
    Rita

    ReplyDelete
  11. Estupenda receta me gustan los fritos ,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  12. Stvarno nema bolje stvari od mlakih uštipaka sa kajmakom...

    ReplyDelete
  13. ...divni uštipci...moja mama ih radi na razne načine, razno tijesto zamijesi...i uvijek ispadnu svršeni...moram priznati ja nikad nisam napravila uštipke... :))
    ...ovo je restoran baš po mom ukusu... ;) :)

    ReplyDelete