22 February 2013

Pakora


What I like about this kind of  frying is that  batter stays crisp and not oily at all. Good, popular Indian recipe.

Ingredients:
125 g chickpea flour (gram flour)
1 tsp salt
1/4 tsp (+,-) chilli powder
2/3 cup water
1 green chilli, finely chopped (optional)
1 tbs coriander leaves, chopped finely
1 tsp ghee (or butter), melted 
-selection of vegetables (spinach leaves, onion rings, boiled potatoes, thin slices of eggplant...)
(I used 2 sliced onions, sliced broccoli stems and boiled, sliced potatoes) 
-oil for frying
Method:
Mix first 3 ingredients with water into a smooth paste; let it rest for 30 minutes. Add all other ingredients, stir well. Heat oil in a heavy bottomed pan. Dip prepared vegetables into batter, coat well and place in hot oil. fry until golden brown, then take out and place onto absorbent paper. Repeat with the rest of veggies. Serve hot.



Pakora - Pohovano povrce na Indijski nacin

Ono sto mi se dopada u ovom receptu je to da masa za pohovanje nakon przenja ostane hrskava i uopste ne upije ulje. Dobar Indijski recept, koji je popularan sirom svijeta.

Potrebno:
125 gr brasna od slanutka / leblebije
1 k soli
1/4 k (+,-) praha ljute papricice
2/3 solje vode
1 zelena papricica (po zelji), sitno sjeckana
1 K lisca korijandera, sitno sjeckana
1 k masla (ili maslaca), otopljenog
- povrce za prziti (listovi spinata, krugovi luka, kuhani krompir, tanko rezani patlidzan...)
(ja sam koristila luk, krompir i rezane drske brokolija)
- ulje za prziti 
Nacin:
Pomijesajte prva 3 sastojka sa vodom, ostavite pola sata. Umijesajte ostale sastojke, dorbro promijesajte. Zagrijte ulje , umacite povrce u pripremljenu masu i przite dok ne postane zlatno zuto. Ponovite sa ostalim povrcem. Sluzite dok je vruce.



16 comments:

  1. I love pakoras with tea... Aw how I am craving for tat plate...

    ReplyDelete
  2. Izgleda odlično, a mislim da ce i posluziti jer je ovo dobar nacin da se zamaskira povrce koje on bas ne ljubi;)

    ReplyDelete
  3. Uspjela sam nabaviti brašno od slanutka, pa iako nisam ljubitelj pohanja, ovo možda isprobam jer zaista izgleda primamljivo.

    ReplyDelete
  4. Hi Jasna, I love Indian food, excellent suggestion, looks delicious!
    Nice weekend, kisses :)

    ReplyDelete
  5. Sjajna kombinacija, baš se veselim isprobati.

    ReplyDelete
  6. Oh, I simply love it and your picture makes me so hungry :)

    ReplyDelete
  7. Zanimljiv recept za pohano povrće, svidja mi se!

    ReplyDelete
  8. Sad ćeš se nasmijati - pogledom na prvu fotku sam zaključila da su oni kolutići na desnoj strani lignje :D
    Zanimljiv način za pripremu povrća, a super mi je što si koristila npr. stabiljike brokule, odnosno dio koji često bude zanemaren

    ReplyDelete
  9. Vidim da je Tamarina asocijacija bila ista kao i moja, pomislila sam na lignje :) ali čim sam pročitala sve je jasno, povrće u hrskavom omotaču od slanutkovog brašna, jako dobro zvuči i baš mi je primamnjivo !

    ReplyDelete
  10. I love the idea of using chickpea flour to make the frying batter.

    ReplyDelete
  11. Obožavam povrće, a ovo tako lijepo hrskavo izgleda da bi stvarno vrijedilo isprobati!
    Pozdrav Jasna!

    ReplyDelete
  12. hi jasna, bookmarked with thanks for sharing.. i have always been surfing for a good recipe on how to get crispy results like this.

    ReplyDelete
  13. Great recipe !
    My parents are from Slovakia and I'm bilingual raise.
    When I read the in Bosnian written part, I understand almost everything. It's really funny that a lot of words look like each other :)

    ReplyDelete