08 May 2013

German Liver Dumplings (Leberknoedel)


These dumplings are usually served with soup / broth, or in a thick gravy-like sauce as stew (in that case you'll have to double the recipe and make dumpling larger). Speciality of German countries.
I like them with a lot of parsley leaves and black pepper.

Ingredients:
250 g livers (veal or chicken)
1 tsp butter, melted
1 egg, beaten
1 cup bread crumbs
1-2 tbs flour
1 clove garlic, crushed
(a bit of milk if needed)
1-3 tbs parsley leaves, chopped finally
salt and black pepper, to taste
Method:
Process all ingredients, take spoonfulls of this mixture and roll between your hands.  Place them into a pan with boiling soup of your choice.  Cook until dumplings come to surface; plate and serve with extra parsley leaves on top.

  
Jetrene knedlice 

Ove knedlice su obicno servirane u supi /juhi ili u gustom sosu same po sebi (u tom slucaju morate napraviti duplu smjesu i praviti ih vecim). Specijalni recept Germanskih zemalja.
Ja licno ih volim sa mnogo persunovog lisca i svjeze mljevenim crnim biberom.

Potrebno:
250 gr pilece ili telece dzigerice / jetre
1 K maslaca, rastopljen
1 jaje, umuceno
1 solja suhih mrvica hljeba / krusne mrvice
1-2 K brasna
1 ceno bijelog luka, protisnuto
(malo mlijeka, po potrebi)
1-3 K persunovog lisca, sitno sjeckano
so i crni biber, po ukusu 
Nacin:
Stavite sve sastojke u elektricnu sjeckalicu  dok se sastojci ne usitne i pomijesaju. Uzimajte kasikom i oblikujte kuglice rukama. Spustajte u kljucalu supu po vasem izboru i kuhajte dok se kuglice ne pojave na povrsini. Uspite i sluzite sa  posutim persunovim liscem.

12 comments:

  1. this is new to me, looks really delicious!

    ReplyDelete
  2. These must be extremely delicious!

    ReplyDelete
  3. Meni potpuno nepoznate! Ali verujem po sastavu da bi mi se svidele :)

    ReplyDelete
  4. Joj, ja volim sve vrste knedlica sa svim i svacim... Mislim da je moja mama pravila jednom ovakve...

    ReplyDelete
  5. Miris djetinjstva i nedjeljnog ručka. Neprocjenjivo;)

    ReplyDelete
  6. Interesantan način korištenja jetrice, nisam do sada čula za takve knedlice.

    ReplyDelete
  7. Fin i prijatan receptic, volim cuftice i corbice, deluje primamljivo...

    ReplyDelete
  8. Fina, okrepljujuća juhica. Volim jetrene knedlice.

    ReplyDelete
  9. Jetricu nažalost nikako ne volim, ali dragi je obožava, naročito u knedlama. Super recept!

    ReplyDelete
  10. Ovakve knedlice najdraže su mi juhi i kao i tebi sa puno peršina. Krasno mi izgleda ovaj tanjur kod tebe serviran i knedlice si tako lijepo oblikovala.

    ReplyDelete
  11. Obožavam knedlice i griz i jetrene, a moji baš i ne i onda ih tako rijetko radim. Tvoje tako dobro izgledaju da bi ih anđeli jeli! .)

    ReplyDelete
  12. Savladala sam knedle od griza a za jetrene nisam imala recept. Do sada.

    ReplyDelete