23 July 2013

Baked Fish Cakes



They're light and tasty, easy to make!

Ingredients

500 g  firm white fish pieces (no skin and bones)
1 small egg, beaten
1/2 onion, finely chopped
1 red chilli (more or less), chopped (optional)
1 clove garlic, crushed
1-2 tsp freshly grated ginger
1/3 cup  breadcrumbs
Small bunch fresh coriander, chopped
a few drops of sesame oil
Salt and pepper
Lime sliced, for serving + sweet chilli sauce 

Method:
Preheat oven to 190-200*C.
Place all ingredients into a food processor, pulse until all incorporated. Form balls with your hands (or icecream scooper), flatten a bit and place on a baking dish. Spray or drizzle with oil and bake for 10-15 minutes, or until golden in colour. Serve with lime and sweet chilli sauce. 





Pečene riblje polpete / pljeskavice / burgeri

Lagane, ukusne i brze za napraviti!

Potrebno:
500 gr cvrste bijele ribe (bez koze i kostiju)
1 manje jaje, umuceno
1/2 glavice crvenog luka, sitno sjeckanog
1 crvena papricica (manje ili vise), sjeckana
1 ceno bijelog luka, protisnuto
1-2 k svjeze rendanog djumbira
1/3 solje prezli / mrvica hljeba 
manji svezanj korijandrovog lisca, sjeckano
par kapi ulja sezama
so i biber
limeta rezana za servirati + slatki sos chilija

Nacin:
Ukljucite rernu na 190-200*C.
Stavite sve sastojke u elektricnu sjeckalicu i 'pulsirajte' dok se sastojci ne pomijesaju (ne smije se pretvoriti u kasu). Uzimajte od ovoga loptice i oblikujte rukama (ili  kasikom za sladoled), malo ih spljostite. 
Poredajte na tepsiju, pospricajte uljem i pecite 10-15 minuta, ili dok ne postanu zlatno-zute. Servirajte sa limetom i slatkim sosom chilija!





12 comments:

  1. Прекрасни са се получили тези рибни кюфтенца....Поздравления,Ясна!

    ReplyDelete
  2. These fish cakes must be very tasty!

    ReplyDelete
  3. Odlične polpete! Super mi je ova varijanta pečenja u pećnici.

    ReplyDelete
  4. Odlično izgledaju, baš mame na grickanje!

    ReplyDelete
  5. Po izgledu zakljucujem da su fantasticne!

    ReplyDelete
  6. Ohhh una delicia de polpetes adorables,abrazos y saludos.

    ReplyDelete
  7. I love fish cakes, it is a must starter for me in Thai restaurants...thanks for this recipe, will give this a try!

    ReplyDelete
  8. Super spiza za ove vruće dane....
    Sviđa mi se ovaj način spremanja u pećnici.
    Naučila sam se pa i ja sve što se može pripremam u pećnici.
    Sve što sam prije pohala u dubokom ulju ( sve vrste mesa, tikvice, lignje, fileti ribe) sad jednostavno ispaniram i poslažem na tepsiju, malo odozgo premažem uljem i stavim peći.Milina jedna...

    ReplyDelete
  9. Moram priznati da se rjeđe sjetim napraviti riblje polpete, a baš bih mogla, ove mi se sviđaju, a posebna prednost im je pečenje u pećnici.

    ReplyDelete