Did you start preparation for Christmas? Have some fun and make a Gingerbread house, then let your children (or child in you) decorate it!
You will need:
Recipe for gingerbread dough
Boiled lollies (for glass windows)
other lollies for decoration
Food colour (optional)
Cake board
(tea candle; if you want light inside your house)
Method:
1. Prepare paper template (mark windows and doors)
12 x 19 cm - 2 times,
10,5 x 16 cm - 2 times
16 x 18 - 2 times (you'll need to cut upper corners of those rectangles, so they support roof - see picture
2. Transfer templates onto roll-out dough (cut out windows and doors)
3. Place onto baking sheet (lined with baking paper); fill widows with crushed boiled lollies. Bake
4. Trim 'house sides' while hot (if necessary); cool
5. Glue house sides together (egg white and icing sugar / thick paste) placing pieces on cake board, supporting them with cans
(Don't forget to cut out hole for tea candle on the board, if you want light in your house. In that case, make a chimney for heat / smoke escape)
6. Decorate when sturdy (leave 2-3 hours to dry or overnight)
7. Let it snow over your house (dust with icing sugar)
Gingerbread Kucica sa 'staklenim' prozorima (i svjetlom)
Jeste li poceli sa pripremama za Bozic? Zabavite se i napravite kucicu, zatim pustite djecu (ili dijete u vama) da je dekorira.
Potrebno:
Secerne bombone (tvrde bez punjenja, za prozore)
Razne slatkise i bombonice, za dekoraciju
Kartonski podlozak za kolace / torte
Prehrambena boja (opciono)
Male 'cajne' svijece (ako zelite svjetlo u kucici)
Postupak:
1. Pripremite papirne modele (oznacite prozore i vrata)12 x 19 cm - 2 puta
10,5 x 16 cm - 2 puta
16 x 18 - 2 puta (ove cete morati nakoso zasjeci, tako da krov nalegne - vidi foto)
2. Prenesite model na tijesto; zasijecite dijelove
3. Postavite na papir za pecenje (na tepsiji), ispunite prozore sa lomljenim bombonama. Ispecite
4. Ako je neophodno, ispravite dijelove poslije pecenja, dok su vruci; ohladite
5. 'Zalijepite' stranice kuce (bjelance i secer u prahu -gusta masa); podrzite ih konzervama na podlosku za torte (ne zaboravite izrezati otvor za cajnu svijecu na podlosku, ako zelite svjetlo u kucici. U tom slucaju napravite dimnjak kako bi vrelina / dim izlazili vani))
6. Dekorisite kad je dovoljno cvrsta (susiti 2-3 sata ili preko noci)
7. Zasnijezite kucicu (sa secerom u prahu)!
divnaaaaa....sve pohvale..... a posebno za prozorčiće !
ReplyDeleteKučica iz priče. :-) Predivna je. Hvala za recept i postupak "građenja" :-)
ReplyDeleteOMG, this looks so perfect, you are really talended!
ReplyDeleteSvake godine ju planiram napraviti, ali onda nekako uvijek preskočim pa kažem sljedeće
ReplyDeletetvoja je prekrasna
I love gingerbread, especially when it looks so good!
ReplyDeleteDivna je, praznična i vesela!
ReplyDeletePORUKA OD GORDANE (Kuhinjske Price):
ReplyDeleteCao Jasna
Divna kucica na blogu! Prekrasna! Zbog nekih nepoznatih razloga ne mogu gotovo nikome na blogeru da ostavim komentar, nije se ranije desavalo, pa sam za kucicu morala specijalno da se javim :)
Puno pozdrava
Gordana
Kuhinjskeprice.com
This is absolutely beautifukl Jasna and Im sure my daugther would love this so much!!
ReplyDeleteI don't feel like eating or even breaking the ginger bread house,beautifully made....great to keep admiring
ReplyDeleteCool! I love both of them. Well done, Jasna.
ReplyDeleteJasna ovo je prekrasno ! Kućica je tako lijepa i tako dobro napravljena, uljepšala si mi dan i sami pogled na kućicu me razveseli !
ReplyDeleteIt's just pure fun and joy! Gorgeous:))
ReplyDeleteVau! Prelepe su! Jedva čekam da i mi krenemo svoju praviti! :)
ReplyDeletePredivno. Nikako da se usudim da probam da ih napravim...
ReplyDeleteAjme kako su divne! Nisam se mogla prestati smijati na natipis na vratima, baš je u blagdanskom duhu :D
ReplyDeleteBeautiful and creative! :)
ReplyDeleteSada kad vidim kako svi radite kućice, dođe mi gušt. Genijalno izgleda, svaka čast
ReplyDeleteThanks for the world class recipes.....very useful and delicious
ReplyDelete