30 June 2015

Ricotta and Walnuts Sauce



I always have ricotta either in the fridge or in my freezer. With ricotta you can be creative and use it in many ways. This recipe comes from an Italian cookbook (Silver Spoon); use it for pasta or canapes.

Ingredients:
250 g Ricotta cheese
4 tbs mascarpone cheese
2 tbs milk
1 egg yolk
5-6 walnuts, chopped
1-2 tbs fresh chives, chopped
salt and pepper
Method:
Place ricotta in a bowl, add milk and mascaropne. Season to taste, add yolk and mix well. Add half of walnuts and chives, mix again. Other half leave for sprinkling over the sauce.



Sos (namaz) sa Rikotom i Orasima

Uvijek imam rikotu u frizideru (ili zamrzivacu), jer se svasta moze napraviti sa njom. Recept, koji danas predstavljam, dolazi iz Italijanske knjige recepata ' Srebrna kasika'. Mozete ga iskoristiti kao sos za pastu, ili kao namaz.

Potrebno:
250 gr rikote
4 K maskarpone sira
2 K mlijeka
1 zumance
5-6 oraha, sjeckanih
1-2 K vlasca, sjeckanog
so i biber
Nacin:
Stavite rikotu u posudu, dodajte mlijeko i maskarpone. Zacinite prema ukusu, dodajte zumance i promijesajte.Dodajte polovicu oraha i vlasca, promijesajte. Preostalu polovicu stavite po povrsini namaza.

A few ideas on what to use Ricotta for:
Nekoliko ideja za Rikotu:

Savoury-

Cheese and Pesto Scrolls


Baked Ricotta (savoury)


Cheese and Parsley Pide





Ricotta Spinach and Semolina Gnocchi with Butter-Sage Sauce


'Kifle' - Milk rolls filled with Ricotta (or Frankfurters, or Ham'n'Cheese)


Sweet-

Cannoli with Ricotta and Lemon Curd Cream



Classical Baked Cheese Cake (Donna Hay recipe)



Cheese and Cherry Strudel





All my recipes with Ricotta .
Svi moji recepti sa rikotom.

13 comments:

  1. I love ricotta and waltnuts and this look delicious!

    ReplyDelete
  2. I love ricotta and waltnuts and this look delicious!

    ReplyDelete
  3. Volim jednostavne recepte, pogotovo kad imaju višestruku primenu! Ovaj sos je sigurno dobar i kao namaz, i kao dodatak uz pastu, pirinač... I ostali predlozi od rikote su zanimljivi, posebno me privlači ovaj pečeni čizkejk ♥ Praviću ga kad-tad!

    ReplyDelete
  4. What a creamy sauce! Ricotta and walnuts really would taste nice.

    ReplyDelete
  5. Ovo bih rado probala. Mislim da je jako zanimljivo a neopterećujuće. Odlična kolekcija, draga. :)

    ReplyDelete
  6. Nutty and creamy...the sauce sounds heavenly, Jasna.

    ReplyDelete
  7. Odlican recept kao i sve ostale ideje. I ja sve vise koristim ricotta sir, ovo za zamrzivac nisam jos probala, moracu :)

    ReplyDelete
  8. This looks super delicious! Can't wait to try it!

    ReplyDelete
  9. Rikota je uvjek pravi izbor. :-))

    ReplyDelete
  10. Sviđa mi se ovaj umak, a volim i penne tjesteninu ;) Slatke divote pred kraj ne želim ni spominjat..uh...ricotta mi je omiljeni sir...gdje me nađe, sad sam gladna! :D

    ReplyDelete
  11. Nisam nikad ništa slično jela, baš bih volela da probam, inače svežu rikotu uvek imam u frižideru jer je puno koristim.

    ReplyDelete
  12. Zanimljiv recept, a i ostali recepti s ricottom su ti super. Kupujem ju u Italiji, jer je kod nas bezobrazno skupa i obavezno završi u nekom desertu

    ReplyDelete
  13. Makaroni sa sirom su mi najdrazi. Nisam nikad probala sa orasima al zvuci bas super, moracu probati. Enjoy your day, Jasna!

    ReplyDelete