For those who are trying to loose weight (like me), but still want to have something sweet here and there. The whole strudel is worth 40 weight watcher's (old) points, so if divided in 10 large servings it carries 4 points each, or 2 points each for 20 small serves. Enjoy!
Ingredients:
Dough-
1 1/2 cups flour
1 egg, beaten + water to make up 150 ml of fluid
2 tbs oil (for spreading)
Filling-
5 apples
1/2 cup sugar
50 g butter
1/2 cup bread crumbs
cinnamon
Method:
For making and stretching dough, see Apple Strudel recipe
Filling-
Melt butter in a pan, add breadcrumbs and fry for a minute. Set aside to cool.
Preheat oven to 180*C (160 fan forced), grease a large baking tin.
When dough ready (stretched), mix all ingredients for filling and place along one side of pastry. Roll the filling (with help of tablecloth) to the other side, making sure to fold sides of pastry, so filling doesn't come out during baking.
Place strudel onto baking tin (shape into semicircle if doesn't fit), brush with beaten egg and bake for 40 minutes.
Dust with icing sugar and serve.
Niskokalorična Štrudla sa Jabukama
Za one koji su na dijeti, ali ipak zele imati nesto slatko povremeno. Cijela strudla ima vrijednost 40 poena (vejt vochers); znaci 10 porcija po 4 poena ili 20 manjih porcija po 2 poena. Uzivajte!
Potrebno:
Tijesto-1 1/2 solja brasna
1 jaje, umuceno + vode toliko da dobijete 150 ml tekucine sa jajetom
2 K ulja (za tijesto / jufku)
Fil-
5 jabuka
1/2 solje secera
50 gr maslaca
1/2 solje krusnih mrvica / prezle
cimet
Nacin:
Umijesite glatko tijesto od sastojaka. Pogledajte ovdje nacin i razvlacenje: Recept za strudlu
Punjenje-
Zagrijte maslac, kratko propzite mrvice u njemu.
Zagrijte rernu na 180*C (160 sa fenom), nauljite vecu plitku tepsiju.
Kada ste tijesto razvukli, pomijesajte sve sastojke za punjenje. Nanesite na jednu stranu tijesta. Poprskajte tijesto i punjenje sa istopljenim maslacem. Zarolajte uz pomoc stolnjaka, pazeci da krajeve savijete, kako punjenje ne bi ispalo. Prebacite na tepsiju, mozete saviti strudlu kao potkovicu ako je prevelika.
Premazite umucenim jajetom i pecite oko 45 min.
Pospite sa secerom u prahu prije rezanja i sluzenja.
Umijesite glatko tijesto od sastojaka. Pogledajte ovdje nacin i razvlacenje: Recept za strudlu
Punjenje-
Zagrijte maslac, kratko propzite mrvice u njemu.
Zagrijte rernu na 180*C (160 sa fenom), nauljite vecu plitku tepsiju.
Kada ste tijesto razvukli, pomijesajte sve sastojke za punjenje. Nanesite na jednu stranu tijesta. Poprskajte tijesto i punjenje sa istopljenim maslacem. Zarolajte uz pomoc stolnjaka, pazeci da krajeve savijete, kako punjenje ne bi ispalo. Prebacite na tepsiju, mozete saviti strudlu kao potkovicu ako je prevelika.
Premazite umucenim jajetom i pecite oko 45 min.
Pospite sa secerom u prahu prije rezanja i sluzenja.
I would have never connected apple strudel with low calorie. This is my dream dessert, Jasna, and thumbs up for you making your own dough.
ReplyDeleteThis whole thing looks so Yummy, I've wanted to make something like this but I wouldn't have thought that an apple strudel could be low calorie. Thanks so much for this recipe, I love apple strudel and I'm trying to lose weight so this little treat is a life saver.
ReplyDeleteI have never made any strudel but this cake is in my head from some time and I wonder wherther it would not be too difficult as for the first time
ReplyDeleteA koliko poena se smije pojesti :) Strudla od jabuka uvijek prolazi, odlicno izgleda!
ReplyDeleteFor me this also would be perfect dessert! I like that it's healthier version of such delicious thing!
ReplyDeleteNe znam koliko bih poena smazala, ali tvoja strudla me bas mami :))
ReplyDeleteTakvu štrudlu pravi moja mama. Jako je dobra. :-))
ReplyDeleteJasna I love apple strudel ! I have to make this recipe sounds delicious!!
ReplyDeleteOh, pa to sam cekala cijeli zivot! Kolac sa malim kalorijama i to jos strudla, YUM! Super je Jasna, hvala na receptu, pravim prvom prilikom :)
ReplyDeleteunique one..yummmy!
ReplyDeleteStrudla je zakon a jos kad se ovakva jedna nadje ispred tebe, ko i misli na kalorije, manjak je cisti bonus:) Divni su ti ovi jabukasti recepti u poslednje vreme:)
ReplyDeleteMerhabalar, çok güzel ve leziz görünüyor. Ellerinize sağlık.
ReplyDeleteSaygılar.
Nema ništa bolje od štrudle sa domaćim korama! Ova tvoja je prava mamilica! ♥
ReplyDeleteDeluje tako sočno i rado bih jedan komadić uz kaficu.
ReplyDeletevolim kad je štrudla ovako fino napunjena...mljac!
ReplyDeleteGreat apple strudel and the points are perfect!
ReplyDeleteSuper izgleda, posebno s domaćim korama
ReplyDeleteIt looks delicious! Thank you so much for sharing. Merry Christmas from Montreal, Canada. :)
ReplyDeleteCan look at my blog and see nutritional facts of healthy, low fat food at grocery stores.
ReplyDelete