▼
12 June 2011
Our daily Bread...in a better shape
I saw this Cupbread the other day; it inspired me to show you how to make different shapes for your daily bread.
Use your favorite recipe for bread, or follow the recipe bellow.
Ingredients:
1 cup water
1 cup milk
2 tbs olive oil
1 tbs sugar
1,5 teas salt
2 teas yeast
5,5 cups flour
Beaten egg white for brushing + seeds for sprinkling
Method:
Put all ingredients in a bread maker, and program it for dough only (or make a dough by hand, and let it rise on a warm spot for 1 hour). When ready take out, and divide into 2. One part roll out to 2 cm thickness. Cut into strips. Each strip roll on a surface to make 'ropes', which you shape into sticks, pretzels, knots... The other part should be rolled to 1 cm thickness; cut into 2,5 cm strips, brush with olive oil, sprinkle with poppy seeds, and start rolling them , tapering slightly. Put them in a greased muffin/cupcake mould. Other dough parts shape into rolls. 3 small round shapes put in a muffin mould will make a 'clover'. Larger 'ball' roll out very thinly, and roll like a Swiss roll. That will make famous Balkan 'Kifle'.
Shaped bread let rise once again, brush with beaten egg white and sprinkle with your favorite seeds (sesame, cumin, fennel, nigella...) Bake at 180*c 5 minutes 'ropes' or thin shapes, and 10+ minutes thicker shapes. Enjoy warm!
Hljeb/Kruh naš svagdašnji...u boljoj formi
Ideje za oblikovanje vaseg 'favorita'! Koristite vas recept ili slijedite ovaj dole.
Potrebno:
1 solja (250ml) vode
1 solja mlijeka
2 K maslinovog ulja
1 K secera
1,5 k soli
2 k instant kvasca
5,5 solja brasna za hljeb/kruh
bjelance umuceno za premazivanje + sjemenke za posuti
Nacin:
Stavite sve sastojke u masinu za mijesenje i programirajte na tijesto; ili umijesite rucno i ostavite na toplom 1 sat. Kada je spremno, podijelite na 2 dijela. Jedan dio razvaljajte na 2 cm, isjecite na trake, koje cete zatim oblikovati u 'konopce'. Od ovoh konopaca cete praviti stapice, perece, cvorove...Drugi dio razvaljajte na debljinu od 1 cm. Premazite maslinovim uljem, pospite makom i zarolajte, napustajuci jednu stranu malo. Stavite u kalupe za mafine. Preostale dijelove oblikujte u kuglice. 3 male kuglice u mafin kalupu cine 'djetelinu'; veca kugla razvaljana tanko, zatim zamotana kao rolat, oblikuje kifle. Oblikovani hljeb/kruh treba ostaviti nadoci jos jednom, premazati umucenim bjelancetom, posuti sjemenkama po vasem izboru (kim, fenel, sezam, ćurekot...)Peci na 180*C 5 minuta tanje , a 10+ minuta deblje tijesto. Uzivati toplo.
Uh J,asna bre:)Vec zamisljam sto za dorucak..puter dzem..kafica se pusi..njam njam;)
ReplyDeleteTaman bi mi leglo;) Ovde zahladilo,kao prava jesen, pa bih mogla da se malo ugrejem uz vruć hleb:) Njamiii
ReplyDeleteJasna, odlične su ti ideje za oblikovanje kruha. Cupbread moram isprobati, izgleda preslatko!
ReplyDeleteUkusan kruh i odlični oblici. Najviše mi se sviđa cupbread i rope. Sve pohvale!
ReplyDeleteobožavam se igrati oblicima tijesta, super ti je ovo :)
ReplyDeleteObožavam kruh, peciva... tvoja mi izgledaju jako lijepo i mekano, mmm...!:)
ReplyDeleteHvala na receptu, pusa!
Divno si napravila ova peciva. Recept za tijesto je super, a oblici su baš lijepi. ne jedem puno kruha, ali uživam u doručku sa finim mekanim pecivima poput ovih.
ReplyDeleteIma stvarno zanimljivih kombinacija :)
ReplyDeleteYou are amazing Jasnas! You made spectacular shapes of bread to inspire your followers to bake! I love them all! How did you put them all in one picture? I still have to learn to do that with my blog. They look fantastic! Have a nice week!!!
ReplyDeleteodlične ideje za obično pretvoriti u nešto novo, jako volim sva vrsta peciva i kad imam vremena volim raditi razne oblike
ReplyDeleteUuuuuuuu ovo mi se mnogo dopada, a ti znaš kako ja volim hleb. Ja bi ovaj cup bread filovala fetom pre rolanja i to onako bogato. Sada mi svašta pada na pamet.
ReplyDeleteHomebaked bread is always a pleaser! Thanks for sharing with the Thursday blog hop!
ReplyDeleteKako oblikujete ove long rolls?
ReplyDeleteDugačke rolnice, koji nalikuju na štapiće, se oblikuju tako što se tijesto razvalja na debljinu od 2 cm, zatim se izrežu trake i ostave na tepsiju da nadodju. (Najlakše ih je sjeći točkićem za picu).
DeleteSad sam shvatila da pitate za Francuske rols. Napravite okrugle, zatim sa obje ruke krajeve trljate i izdužite kao vreteno. Najlaše se to radi na tvrdoj podlozi i sa pritiskom obje ruke na dva kraja.
DeleteHvala puno mojoj brcanki .Divan ti je blog i sve je krasno . Veceras pravim ribu sa marinadom od jogurta .
DeleteBaš sam se pitala jesmo li iz istog grada (gdje sam trenutno kod roditelja). Pozdrav i tebi Farzila
DeleteMi smo u USA ,Denver CO . Svake godine idemo u Brcko ,mozda se nekada sretnemo.Ja sam radila u Merkuru,i cini mi se da je neko od Varcakovica radio u Merkuru .Puno pozdrava :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
Delete