14 June 2011

Filled Kohlrabi



My attempt at creating a new recipe!

Ingredients:
3 large, or 6 small kohlrabies
400-500 g beef mince
2 tbs oil
2-3 medium onions, diced
2-3 garlic cloves, crushed
1 teas cumin powder
1/2 tbs coriander powder
dash of oregano powder
1/2 cup tomato paste
1,5 cups vegetable stock
1/2 cup Jasmin rice
salt, pepper to taste
Parmesan to garnish
Method:
Peel kohlrabies, halve large ones, and take the flesh out with a spoon, leaving 8mm shell around. Microwave them for 8 min, covered with a plastic wrap (or cook them).
Heat oil, add onions. Saute for 5 min, then add garlic and mince. Stir fry until mince loose pink colour. Add all the spices, rice and vegetable stock. Cook for 20-25 min, or until rice cooked. Stir trough tomato paste and check the taste.
Spoon filling into kohlrabi shells, grate some Parmesan cheese on top and serve.

Punjena Keleraba

Potrebno:
3 vece ili 6 malih kekeraba
400-500 gr mljevenog mesa
2 K ulja
2-3 srednja crvena luka, sjeckana
2-3 cena bijelog luka, protisnuta
1 k kima u prahu
1/2 K korijandera u prahu
prstohvat origana u prahu
1/2 solje gustog paradajz sosa
1,5 solja 'Vegeta' supe
1/2 solja Jasmin (duguljaste) rize
so i biber prema ukusu
Parmezan za posuti
Nacin:
Ogulite kelerabu. Vece prepolovite, pa izdubite ostavljajuci stjenke oko 8 mm. Skuhajte ih u vodi ili pokrijte prozirnom folijom i pecite u mikrovalnoj oko 8 min.
Zagrijte ulje, proprzite luk. Dodajte meso i bijeli luk, pa przite dok meso ne izgubi pink boju. Dodajte sve ostale zacine, rizu i 'supu'. Kuhajte, mijesajuci oko 20-25 min, ili dok riza ne omeksa. Ubacite sos i provjerite ukus. Filujte kelerabu, pospite parmezanom i sluzite.

6 comments:

  1. ovaj recept mi je došao ko naručen, baš smo ove godine stavili korabe na vrt i tražim recepte da je iskoristim, isprobat ću ovo svakako

    ReplyDelete
  2. To je jedno od rijetkih vrsta povrća koje nikad nisam imala priliku probati. Sigurno je fina punjena na tvoj način.

    ReplyDelete
  3. Jako zanimljivo, super recept, moram ga probati, hvala ti!

    ReplyDelete
  4. Nikad je probala nisam, dal veruješ?! Ovo baš dobro deluje, jako ukusno. Odlična ideja:)

    ReplyDelete
  5. Ovaj recept bi prošao kod muškog dela publike zbog mesa, a kelerabu nisam godinama jela sve do skoro jer je V. smetao miris. Moš misliti miris kelerabe sveže koju volim da grickam. Mama je puni, a ja volim da je iseckam i umačem u so i onako grickam i grickam.

    ReplyDelete