31 August 2011

Olive Spread (Tapenade) and Serbian Cheese Spread (Užički kajmak)



Tapenade ingredients:
1 jar kalamata pitted olives, drained
1-2 anchovies
1-2 garlic cloves, crushed
2-4 tbs olive oil
Process all ingredients into a smooth paste.
Perfect for canapes, sandwiches, dips.
Serbian spread ingredients (fake):
1 butter (250 g)
1 Philadelphia cream cheese (250 g)
1/4 cup thickened cream
1/2 teas salt
Put all ingredients (should be at room temperature) into a bowl. Mix until all incorporated and smooth.



Tapenada (namaz od maslina) i Užički (lažni) kajmak

Tapenada sastojci:
1 tegla / konzerva maslina
1-2 ancuna (slane ribice)
1-2 cena bijelog luka, protisnutog
2-4 K maslinovog ulja
Stavite sve u elektricnu sjeckalicu i izradite u jedinstvenu masu.
Užički (lažni) kajmak:
1 maslac
1 Filadelfija krem sir
1/4 solje slatkog kajmaka/ vrhnja
1/2 k soli
Stavite sve sastojke u posudu (trebaju biti sobne temperature) i miksajte dok ne postane kremasto.

15 comments:

  1. Nemas pojma koliko si meobradovala sa ovom idejom za kajmak (makar bio i lazni) .Odmah cu da ga napravim i da pozovem mamu na dorucak

    ReplyDelete
  2. Uf, ovaj lažni kajmak je super!! Hvala što si podijelila s nama!

    ReplyDelete
  3. Kajmak obožavam pogotovo uz roštilj!:)
    Ideja ti je super a mislim da će oduševiti i mog muža koji je vrhunski majstor za roštilj:)

    Lijep pozdrav.

    ReplyDelete
  4. E da si bliže pa da ti pošaljem kajmak. Videla sam ove recepte za kajmak u kućnoj izradi i da znaš da je moja mama davno znal kako se to radi ne bi mi bili toliko željni kajmaka i sira u dalekom svetu. Ovaj valjkasti hleb je super. Da li je kupovni ili pravljeni?

    ReplyDelete
  5. @ Jelena
    To ti je onaj 'konzervirani' hljeb (bilo koji mozes ispeci u toj formi)
    http://jasnaskitchencreations.blogspot.com/2011/07/canned-bread.html

    ReplyDelete
  6. @ Zondra Art
    Na zalost, moj dragi je beznadezan sa rostilj - ja ga moram raditi ako zelim odredjeni 'standard'.

    ReplyDelete
  7. Love tapenade; really interested in trying your Serbian spread' lovely photos.
    Rita

    ReplyDelete
  8. fantastični namazi! Tapenadu obožavam

    ReplyDelete
  9. Exquisita receta con anchoas una delicia,abrazos grandes.

    ReplyDelete
  10. Hello:

    This recipe was very delicious-looking. I like it. I really enjoyed.

    A kiss.

    Nita

    ReplyDelete
  11. hi jasna, this is such a great thing for me. i always want to try new dips or spread. thanks for sharing and have a nice day..mmm..cheese :)

    ReplyDelete
  12. Both spreads are very tasty. I don't prepare dips or spreads very often. Should do more and pair them with some rustic bread.

    ReplyDelete
  13. Ma divno sve, i namaz i (lažni) kajmak, i kruh koji sam već odavno "snimila"! Ogladnih :)

    ReplyDelete
  14. Ovo bih ja svrstala pod "parola: snađi se" i mogu ti reći da ne zvuči loše:) A, ovaj hlebčić sam snimila jos onda... prosto, odusevila me je tvoja dovitljivost:) Nadam se da ću kad T budu malo niže pripremati upravo njega:)))

    ReplyDelete