▼
21 September 2011
Joconde Imprime (Mona Lisa Torte)
...challenge for my birthday!
Ingredients:
Decor paste-
50 g egg whites
50 g sugar
50 g butter, softened
50 g flour + colour (or 15 g cocoa + 43 g flour)
Sponge-
3 eggs (150 g)
3 egg whites (90g)
75 g icing sugar
85 g almond meal
25 g flour
2 1/2 teas caster sugar
30 g butter, melted
Mouse- (enough for a 20 cm cake)
200 g chocolate, melted
6 eggs, separated
6 tbs icing sugar
6 teas rum (or other flavouring)
Other needed tools-
Silicon mat, bakers comb (or plastic bag for decoration)
Method:
Decor paste-
Mix butter and sugar until pale and fluffy, add egg whites (one by one). Mix in flour and cocoa by hand.
Use bakers comb or strong plastic bag to make decorative patterns on silicon mat. Put it in freezer.
Sponge-
Mix egg whites with caster sugar; set aside. In another bowl, mix eggs, sugar and butter; add flour and almond meal. Put 1/3 of egg white mixture and fold by hand; repeat with other 2/3.
Cover decor paste from freezer with this sponge.
Bake 5-6 min at 200* C, or until edges start browning. Take out and cool.
Cut sponge into desired sizes and shapes (use cake tins or shape strong plastic into shapes). Make sure to have sponge on the bottom of cake too (doesn't have to be in one piece).
Mouse-
Mix egg whites with sugar until stiff and glossy.
In another bowl, mix chocolate, egg yellows and rum. Add egg whites bit by bit, fold in by hand. Pour mouse into sponge shapes; refrigerate.
Cut out small pieces of decorations from leftovers of sponge (if any).
Decorate and serve after 2 hours.
Torta Mona Liza
...za onaj dan u godini kada postajemo za jednu brojku stariji!
Potrebno:
Dekorativna masa-
50 gr bjelanaca
50 gr secera
50 gr maslaca, omeksalog
50 gr brasna + boja (ili 15 gr kakaa + 43 gr brasna)
Biskvit-
3 jaja (150 gr)
3 bjelanca (90 gr)
75 gr secera u prahu
85 gr mljevenog ljustenog badema
25 gr brasna
2 1/2 k sitnog secera
30 gr maslaca, otopljenog
Mus- (dovoljno za tortu 20 cm precnika)
200 gr cokolade, otopljene
6 jaja, odvojenih
6 K secera u prahu
6 k ruma (ili druge arome)
Drugo-
silikonska podloga , poslasticarska spatula za ukrasavanje (ili kesa za dekoraciju)
(mozete peci na papiru, ali dobijete blago naborano tijesto, posto se papir malo skupi)
Nacin:
Dekorativna masa-
Miksajte maslac i secer , dodajte jedno po jedno bjelance, zatim brasno i kakao.
Napravite dekorativne sare na silikonu, uz pomoc spatule ili kese sa odsjecenim vrhom. Stavite silikon u zamrzivac.
Biskvit-
Miksajte bjelanca sa sitnim secerom, dok ne postane cvrsto. U drugoj posudi miksajte jaja sa secerom i maslacem; dodajte brasno i bademe. Ubacite 1/3 snijega bjelanaca, promijesjte rukom pa ubacite i ostale bjelance. Dobro promijesajte.
Ova masa ide preko dekorativne mase. Pecite 5-6 min na 200*C, ili dok krjevi ne pocnu rumeniti. Izvadite i ohladite.
Isjecite zeljenu velicinu, stavite u kalupe (za tortu ili napravite druge oblike od jace plastike). Ne zaboravite podlogu, koja ne mora biti iz jednog komada.
Mus-
Miksajte bjelanca sa secerom u cvrst snijeg. U drugu posudu miksajte cokoladu zumanca i rum. Pomijesajte sa snijegom i lagano rukom sjedinite. Uspite u pripremljene kalupe. Stavite u frizider. od ostalih komadica biskvita izrezite dekorativne komadice. Ukrasite i sluzite tortu nako 2 sata hladjenja.
Happy birthday!! Sve najbolje ti zelim.A ova torta .wow..challenge acomplished;))
ReplyDeleteTorta je predivna! Svaka cast na trudu! Srecan rodjendan i sve najbolje. Pozdrav
ReplyDeleteDraga Jasna svaka čast, ja ovo nikad ne bih mogla napraviti! Prekrasna torta!
ReplyDeleteJoš jednom sve najbolje ti želim, pusa:)
Jasna-svaka čast. Majstorski napravljeno. Sretan rođendan!
ReplyDeleteCongratulations on your birthday, I wish you many personal and professional achievements, health and love.
ReplyDeleteI've never seen anything like it, is a work of art, fantastic,
I kept my mouth open!
kisses dear.
Sretan rođendan!!!
ReplyDeleteTortice izgledaju predobro. Sviđa mi se i neuobičajen oblik i dekoracija.
Jedino što nisam shvatila kako su nastala ona prugasta srca na prvoj fotki pa ako mi možeš pojasniti. Hvala!
Hvala svima na lijepim zeljama!
ReplyDelete@ Tamara
Kada se dekorisani biskvit ispece, izrezes dugacki pravougaonik za kalup + dno. Obicno ostanu komadici biskvita, koje mozes izrezati uz pomoc oblika predvidjenih za keksice (srce, zvijezde...)za dodatno dekorisanje.
Nadam se da je pojasnjeno!
Na prvoj slici na kolazu, u uglu se vidi poslasticarska spatula (nazubljeni trougao). Kada se silikon namaze dekorativnom masom, preko toga se predje sa spatulom koja ostavlja nazubljene tragove. Kada preko toga nanesete biskvitnu masu, nastanu crno-bijele pruge.
ReplyDeletesretan rođendan
ReplyDeletetorta je oslična, svaka čast
Draga Jasna, torta izgleda famozno! Želim ti sretan rođendan i da ti se ispune sve želje :) Pa i one najmanje..
ReplyDeleteDraga Jasna, srećan ti rođendan! Da si nam živa, zdrava i vesela. Da te momci slušaju, maze i paze i sve da ti je po volji u ovoj godini. Bravo za dekoraciju! Ja nekad nemam strpljenja za takve stvari, u stvari to treba polako da se radi bez žurbe. Predivno!
ReplyDeleteWow, draga, vrhunska torta! Sretan rođendan ti želim! Svaka čast na trudu oko ove slastice. Izgleda savršeno.
ReplyDeleteSretan ti rođendan! Još puno sretnih i još puno ovako krasnih tortica :) Prekrasna je, ja se dugo spremam napraviti, a priliku da napravim joconda imprime sam propustila kad je bila zadatak u Daring Bakersima .
ReplyDeletesretan rođendan želim!! odličan izbor za rođendansku tortu!!
ReplyDeleteLove the name, love the look, love the recipe; thank you and HAPPY BIRTHDAY!
ReplyDeleteRita
С Днём Рождения, Ясна!!!Счастья Вам, здоровья, и творческих успехов!!!
ReplyDeleteФантастически красивый торт! И подозреваю что очень вкусный!
Sad mi je jasnije. Hvala!
ReplyDeleteohhh....u r amazing...just cant move away from your page...very impressive cliks..:)
ReplyDeleteTasty Appetite
Happy birthday, and WOW this looks incredible! I am so impressed.
ReplyDeleteHappy birthday! I hope you are happy and had a lot of fun! That looks absolutely incredible! I have such a big craving for sweets right now :D
ReplyDeleteYummmmmm!!!
ReplyDeleteSretan ti rođendan !! Uz najljepše želje ! neka sve bude lijepo, slatko i veselo kao ova prekrasna torta . Baš mi se jako sviđa, sastojci su odlični i tako lijepo i dekorativno si je napravila. odlična !!
ReplyDeleteDraga Jasna, Sretan ti rođendan! Sve najljepše!
ReplyDeleteTorta je savršena, predivno!!!
This is really an indulgence ~ Looks absolutely yummy!
ReplyDeleteUSMasala
Savrseno, ostajem bez daha!Sve najbolje za rodjendan!!!
ReplyDeletehi jasna, wishing you a very Happy Belated Birthday, hope you have had a wonderful birthday and a wonderful year ahead.
ReplyDeletethis cake is so gourmet looking, i have never seen one so strikingly beautiful before, must be so difficult to make an authentic one like this.personally, to me, you are a chef, not just a foodie blogger like me :) and you are a gourmet chef (that's highest). i dont bookmark anymore, too many, will just make my visits whenever..
Just before my post on the 100 hearts award, there is another award and i listed your name there- it is the inspirational award. i got it first hand from the owner herself. thought you will like it.But then again, you may prefer the hearts award... you deserve both actually, honestly..do let me know if you have a problem downloading. have a nice day
hum deve ter ficado uma delicia, depois da uma passadinha la no meu blog!
ReplyDeletehttp://prepararprovarpostar.blogspot.com/
Happy Belated Birthday..Recipe looks and sounds perfect..just stunning and beautiful!!!
ReplyDeleteCongratulations Jasna, I wish you a very happy birthday. I love this cake... looks perfect.
ReplyDeleteCheers!!!!!
Marimi
Happy Birthday to You
ReplyDeleteHappy Birthday to You
Happy Birthday Dear Jasna
Happy Birthday to You.
From good friends and true,
From old friends and new,
May good luck go with you,
And happiness too.
Draga Jasna, sa malim zakašnjenjem,pridružujem se svima onima koji su ti poželeli sve najlepše za tvoj rođendan. Želim ti ostvarenje svih želja, zdravlje i sreću.
ReplyDeleteTorta koju si pravila je pravo remek delo,a ja ću morati još jednom da pročitam recept jer mi poslle prvog čitanja nije baš najasnije sve, naročito kako su napravljene šare na biskvitu.
Pozdrav!
Srecan rodjendan,sve najjjj!!
ReplyDeletetorte verovatno vise nema,ali je izgledala savrseno rodjendanski:))pusa