05 September 2012

Corn Bread with Sage and Sheep Cheese



Ingredients:
1 tbs  butter, softened (for tin)
12-16 sage leaves
2 large eggs
1 cup buttermilk
1/4 cup olive oil
3/4 cup stone-ground cornmeal
1 cup  SR flour
1 tsp baking powder
2 tsp honey, or sugar
1/2 tsp fine sea salt
120 g (1 cup) crumbled sheep cheese
Method:
Preheat oven to 180*C, prepare 20-22 cm cake tin, brush with softened butter. Place sage leaves on bottom of pan and in a circle.
Beat eggs, oil and butter milk. Add all other ingredients. Mix well. Transfer to baking pan, smooth the surface with spoon. Bake for 40-45 minutes. When done let it cool on a rack. Turn upside down before slicing and serving.



Kukuruzna pogača sa žalfijom / kaduljom i ovčijim sirom

Potrebno:
1 K maslaca, omeksalog
12-16 listova zalfije / kadulje

2 veca jajeta
1 solja tecnog jogurta
1/4 solje maslinovog ulja

3/4 solje finog kukuruznog brasna
1 solja samodizajuceg brasna
1 k praska za pecivo
2 k meda, ili secera
1/2 k soli
120 gr izmrvljenog ovcijeg sira
Nacin:
Ukljucite rernu na 180*C; pripremite 20-22 cm kalup - namazite ga sa omeksalim maslacem. Na dno poredajte listove zalfije u krug.
Umutite jaja, dodajte ulje i jogurt. Promijesajte , pa ubacite i suhe sastojke i sir. Sjedinite masu. Prebacite je u pripremljen kalup, poravnajte povrsinu kasikom. Pecite oko 40-45 minuta. Kada je gotova, prohladite pogacu na zici, zatim preokrenite naopako na tanjir za serviranje.

16 comments:

  1. Zanimiva po sestavinah in po izgledu ta torta - pogača.

    ReplyDelete
  2. Прекрасна пита!С един домат и шарена сол.....чудо!Браво,Ясна!!!:)))

    ReplyDelete
  3. Proju obožavam u svim oblicima. Žalfiju nikada nisam dodavala a super je ideja. Volim i proje i projare i tanke kao papir hrskave a i one sa jajima, samo da j brašno dobro, sa vodenice.

    ReplyDelete
  4. Jako zanimljivo, moralo bi se probati, zalfiju sam prvi put probala sa tjesteninom, odlicna je. Prekrasno izgleda, Jasna :)

    ReplyDelete
  5. Nisam ljubitelj žalfije, ali ovaj kruh bi bio ukusan i sa nekim drugim začinom. Jako lijepo izgleda i volim kukuruzne kruhiće

    ReplyDelete
  6. Prekrasno izgleda, jako efektno!
    Volim kukuruzne pogače, baš mi je zanimljiva ova tvoja s kaduljom.

    ReplyDelete
  7. delicious this bread. I love the way it looks too.

    ReplyDelete
  8. Zanimljivo i izazovno za napraviti.

    ReplyDelete
  9. Odličan kruh, za mene umjesto ovčjeg sira (ne volim okus) sigurno može i feta ili sličan sir.

    ReplyDelete
  10. Odlično izgleda, kadulju jako volim u hrani :)

    ReplyDelete
  11. Ovo mi je super ! I ja bih se odlučila na feta sir, a kombinacija sa kukuruznim brašnom i začinskim biljem mi je super. I jako lijepo izgleda !

    ReplyDelete
  12. Ехаааа, каква вкусотия!
    Изглежда невероятно!
    Целувки*)

    ReplyDelete
  13. hi jasna.. wow! looks delicious- interesting ingredients too.
    have a nice day. my browser collapsed, been inactive still.

    ReplyDelete
  14. Veoma lepo izgleda... ja ovih dana intezivno koristim zalfiju, ali nikad nisam obratila paznju na vizuelni efekat koji njeni listovi mogu da naprave. Super ideja.

    ReplyDelete