Very economical recipe; leftovers can be used for sandwiches and/or salads!
Ingredients:
1 kg lean beef mince
1 onion, chopped
2-3 garlic cloves, chopped
2-3 parsley stalks, chopped
2 slices of stale bread softened in milk (1/4 cup+)
1 large egg, beaten
1/2 tbs Vegeta or similar (bbq seasoning, spicy seasoning...)
salt and black pepper to taste
Method:
Preheat oven to 180*C; prepare a loaf tin.
Place all ingredients in a large bowl; mix well. Transfer mixture into prepared tin. Place in oven and bake for 45-55 minutes. Turn upside-down on a serving plate, let it rest for 10 minutes before slicing. Perfect with baked potatoes, rice, pasta or bread. Serve with salad!
Mesna Vekna
Ekonomican recept; ostatci se mogu upotrijebiti sutradan u sendvicima ili kao salata.
Potrebno:
1 kg nemasnog mljevenog mesa (govedina)
1 crveni luk, sjeckan
2-3 cena bijelog luka, sitno sjeckana ili protisnuta
2-3 vrha persunovog lisca, sjeckana
2 snite starijeg hljeba / kruha, omeksale u malo mlijeka (1/4 solje)
1 vece jaje, umuceno
1/2 K Vegete ( ili drugih zacina po zelji)
so i biber (crni, svjeze mljeven) po ukusu
Nacin:
Ukljucite rernu na 180*C; pripremite kalup za veknu.
U vecu posudu stavite sve sastojke i dobro promijesajte. Prebacite mjesavinu u kalup i pecite oko 45-55 minuta. Kada je gotova, veknu okrenite naopako na tanjir za sluzenje. Ostavite je odmoriti 10-ak minuta prije rezanja. Sluzite sa salatom i pecenim krompirima, rizom, tjesteninim ili hljebom.
I ja je pravim u tom kalupu duguljastom za hleb samo što ga obložimpapirom za pečenje (prvo ga zgužvam, smočim i iscedim) pa ima manje da se pere. Jednostavne stvari su najlepše.
ReplyDeleteObično radim s tvrdo kuhanim jajima u sredini ili nekim drugim punjenjem, čisto za promjenu. U svakom slučaju, zaista dobro jelo.
ReplyDeletethis is a type of food that my husband would wish to eat everyday:)
ReplyDeleteBlog about life and travelling
Blog about cooking
Volim mesne štruce, to mi je odlično jelo i obično stavim u sredinu tvrdo kuhana jaja. Uz to zdjela salate i super obrok !
ReplyDeleteVolim, za ručak savršeno!
ReplyDeleteBaš kako kažeš, savršeno i za ručak i za u sendvič
ReplyDeleteIt looks very juicy and delicious!
ReplyDeleteRealmente sabroso es un éxito total me encanta,abrazos hugs,hugs.
ReplyDeletethis is a keeper. Looks so moist and tender. Bookmarking!
ReplyDeletedelicious!!
ReplyDeleteJoin my ongoing EP events-Oregano OR Paprika @ Foodomania
Изключително вкусно!
ReplyDeleteЦелувки*)
Sjajna mesna zakuska.
ReplyDelete