18 January 2013

Strawberry Jam from Microwave Oven


Following recipe is from my draft...No cooking today, as my town is hit by 45*C heat!

Why cook jam on the stove  for hours, stir it all the time and be in danger of burning your skin by splashing hot jam? This method takes only 30 minutes of cooking time and gives amazing results; beautifully smelling,  no preservatives, homemade low sugar jam ... no splashing and burning included!

Ingredients:
500 g strawberries (2 punnets)
1 cup sugar
juice of 1/2 lemon 
(Clean jars with fitting lids)
Method
Rinse strawberries in water and soak them for 10 minutes (this will help pesticides and other toxins resolve). Rinse again, drain and clean them. If large, cut into small pieces. Put strawberries, sugar and lemon juice into a tall glass / ceramic (oven-proof) dish that is at least twice the capacity of strawberries (so there is enough space for boiling / cooking). Cook 5 minutes on high, stir and cook for 25-30 minutes on medium, opening every 5 minutes and stirring it (this will help escape  moisture from the oven). Carefully take out and spoon into clean jars. Close the lids and let it cool (as they cool, lids will retract the extra air trapped inside and hermetically lock it). After opening a jar, keep refrigerated. Unopened jars can last up to 6 months.


Džem od Jagoda iz Mikrovalne Pećnice

...iz 'drafta'...Nema kuhanja danas, jer je u mom gradu vec 45*C!

Zasto kuhati dzem na stari nacin;... satima stajati nad stednjakom, mijesati i biti u opasnosti od dobijenih opekotina od dzema sto prsce? Ova metoda uzima samo 30 minuta od vaseg vremena i daje odlicne rezultate; divan mirisan, bez konzervanasa, domaci dzem sa malo secera...bez prskanja i opekotina!

Potrebno:
500 gr jagoda
1 solja secera (250ml)
sok 1/2 limuna
(Galoni / staklenke sa poklopcima)
Nacin
Operite jagode pod mlazom vode, ostavite ih 10 minuta u vodi (da se pesticidi i drugi toxini otope), isperite ponovo, ocijedite i ocistite. Ako su prevelike, isjecite ih. Stavite jagode, secer i limunov sok u posudu koja je pogodna za mikrovalnu upotrebu i najmanje 2 puta veceg kapaciteta (za prostor pri kuhanju). Kuhajte nepoklopljeno 5 minuta na najjacoj moci, promijesajte zatim smanjite na srednju jacinu i kuhajte jos 25-30 minuta, otvarajuci mikrovalnu i mijesajuci svakih 5 minuta (ovo ce pomoci vlazi iz jagoda da izadje). Pazljivo izvadite dzem, i kasikom ga smjestite u tegle / galone. Poklopite svaki i ostavite hladiti. Pri hladjenju, zrak koji je unutra ce se povuci i tako cete dobiti hermeticki zatvorene tegle. Neotvorene mogu trajati 6 mjeseci; jednom kada otvorite, drzite u frizideru.

14 comments:

  1. What a wonderful way of preparing jam

    ReplyDelete
  2. Mi smo zatrpani gomilom snijega, ne idemo van ako ne moramo, gradski promet baš ne funkcionira, moramo čistit pred zgradom...al opet sve to lakše podnosim od 45 stupnjeva. Drži se;)

    ReplyDelete
  3. Ovo je odlično i Pinam. Ne radim nikakvu vrstu zimnice jer je dosadno i dugo traje, pa tako ni pekmeze ni džemove. Međutim, ovo je baš što mi se sviđa. Naše domaćice zaziru od mikrovalne i uopće bilo koje metode koja štedi vrijeme:) Osobno, ne znam kako bih živjela bez mikrovalke: povrće skuha baš kako treba, boje ostaju kakve trebaju biti, kao i svi hranjivi sastojci. Krumpir uvijek do pola obradim, pa se onda puno brže i ljepše ispeče .... Baš ti hvala za ovaj recept!

    ReplyDelete
  4. Ja sam od onih koji stoje satima uz šporet, nemam mikrovalnu a i da imam ne bih se sjetila da ga u njoj kuvam. Džem inače kuvam samo kad imam viška voća što ove godine nije bio slučaj. Domaći džem se ne može porediti sa kupovnim, mada ne mogu da garantujem za one bezobrazno skupe, nikako da se odvažim da ih kupim.
    Džem od jagoda obožavam sa komadićima voća, baš ovakav kao tvoj.

    ReplyDelete
  5. Nikad se ne bih to sjetila, odlicna ideja :)

    ReplyDelete
  6. Kod nas snijeg i bura, a kod tebe vrućine i jagodeeeeeeee. Nemam mikrovalnu, a džem za 30 minuta zvuči jako privlačno

    ReplyDelete
  7. E da imam mikrovalnu, isprobala bi :D Zato ti zasad mogu reći da jako volim džem od jagode i da me zbilja mamiš s fotkama jer ga jaaako dugo nisam jela i baš mi fali! :)

    ReplyDelete
  8. safe to make ...excellent recipe...delicious .....love it as my bread spread!

    ReplyDelete
  9. Ovo je odlično. Obožavam mikrotalasnu i kuvanje u njoj. Baš ću isporobati prvom prilikom sa zamrznutim jagodama.

    ReplyDelete
  10. hi jasna, wow! sounds svery simple from a pretty good no preservativ, yet vey long lasting strawberry jam. i would love to do this myself, rather than buying ready made ones- bookmarked with thanks.

    ReplyDelete
  11. Odlično pripremljen džem i prekrasno izgleda ! Nemam ništa protiv mikrovalne iako je još uvijek nisam kupila, dosta je praktična i dobro dođe posebno kada treba nešto skuhati brzo ili na tih 45 stupnjeva koje trenutno ne mogu niti zamisliti obzirom na zimu i snijeg kod nas.

    ReplyDelete