15 January 2013

Crescent Walnut Rolls


Great for breakfast, snack or accompany to coffee / tea... They're also freezable! Makes 16 crescents.

Ingredients:
Dough-
280-300 g flour
7 g yeast
40 g vanilla sugar (or plain sugar + 1 tsp vanilla extract)
rind of 1/2 lemon
1 small egg
120 ml milk, warm
40 g butter, melted
2 egg yolks
Filling-
120 g walnuts, processed
50 g caster / icing sugar
2 egg whites
1/2 tsp cinnamon (optional) 
Method:
Mix all ingredients for dough by hand or by mixer / bread machine (make sure all ingredients are lauke warm if using hands; knead for 5 min). Let it double, covered in a warm spot. 
Meanwhile, make filling. Mix all ingredients into a smooth paste.
Divide risen dough into 2, roll into large circles (on a well dusted working surface or clean tea towel). Spread filling over each and cut into 8 pieces (like pizza slices). Roll from the end to the tip making crescent shapes. Place onto lined baking sheet. Cover with a clean cloth and let it rest for 1/2 hour. 
Switch oven to 180*C. Bake for 12-14 minutes, or until golden. Enjoy warm or cold. 


Polumjeseci sa orasima

...ili kako bismo mi rekli KIFLICE!
Odlicne za dorucak, uzinu ili uz kafu / caj... Dobijete 16 komada; mogu se zamrznuti!

Potrebno:
Tijesto-
280-300 gr brasna
7 gr instant kvasca
40 gr vanila secera
korica ribana od 1/2 limuna
1 manje jaje
120 ml mlijeka
40 gr maslaca, istopljenog
2 zumanca
Fil-
120 gr oraha, samljevenih
50 gr secera u prahu
2 bjelanca
1/2 k cimeta (po zelji) 
Nacin:
Umijesite tijesto rukama ili mikserom. Ostavite na toplome mjestu (pokriveno) da naraste. U medjuvremenu napravite fil; pomijesajte sve sastojke u jednolicnu masu.
Podijelite nadoslo tijesto na 2 dijela i razvaljajte svaki u krug (na dobro pobrasnjenoj povrsini ili na cistom stolnjaku). Nanesite smjesu za fil; izrezite svaki krug na 8 dijelova (kao pica). Zavijte svaki od kraja prema vrhu i stavite na tepsiju sa papirom za pecenje. Ostavite bar 30 minuta i zatim smjestite u zagrijanu rernu (180*C) na oko 12-14 minuta. Posluzite tople ili hladne!


22 comments:

  1. Super mi je što se premazuje cela površina! Baš izgledaju dobro!

    ReplyDelete
  2. Вот прямо сейчас переписала рецепт и пойду тесто месить :) Спасибо!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Еще раз спасибо за рецепт - очень вкусные!!!

      Delete
  3. I meni se svidja sto se premazuje cela povrsina. Obicno stavljamo fil na jedno mesto. Divne su! :)

    ReplyDelete
  4. Ovo je fantastično, draga Jasna! Puno fila, premazano po cijelom tijestu, sjajno!

    ReplyDelete
  5. Ma kako su prekrasne ove kiflice! Jako mi se sviđa i nadjev od oraha, kao i činjenica da se nadjevom premazuje cijela površina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evo danas sam ih radila za doručak. Napravila sam dio s orasima, a dio s makom. Preukusan početak dana. Hvala ti za recept!

      Delete
    2. Drago mi je da ti se svidjaju...hvala na ukazanom povjerenju!

      Delete
  6. Ovakve kiflice jednostavno obožavam, prekrasne su :)

    ReplyDelete
  7. Kako bi dobro dosla jedna uz vecernju solju caja. Volim orahe u strudlama i ostalim dizanim tijestima. Prelijepe su :)

    ReplyDelete
  8. Već ih vidim u svom nedeljnom doručku, onako natenane, bez žurbe, uživajući u mirisu i okusu.

    ReplyDelete
  9. Obožavam ovakve kiflice i ove su baš prave , odlične ! Sigurno će biti prekrasno kada mi zamirišu u jedno zimsko nedjeljno jutro, zabilježila sam ih !

    ReplyDelete
  10. Hi jasna, excellent company for my cup of coffee,
    are wonderful ... the stuffing is my favorite!
    Happy 2013, best regards :)

    ReplyDelete
  11. hi jasna, great recipe, i prefer to add in cinnamon and love the walnuts too.
    Freezing them is a good idea instead of buying rolls from the supermarket which have presevartives

    ReplyDelete
  12. Lucen fantásticos una verdadera delicia,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  13. Ovako nešto ne smijem da pravim jer pojedem sve uglavnom sama.

    ReplyDelete
  14. These crescent rolls look wonderful and professional. I thought I was following you, but I wasn't. Now following you :)

    ReplyDelete
  15. Uvek sam govorila:„Ko ne voli kiflice, taj nije normalan:))”
    i dalje tako mislim ;)
    Svakog dana bih ih mogla jesti, ovaj tvoj recept mi je jako zanimljiv tim pre što ima i oraha!

    ReplyDelete