26 April 2013

Onion / Crveni luk


This root vegetable is not just adding flavour to your cooking, it also boosts your immune system and health.
Onion has a very high level of the flavonoid quercetin ( not destroyed by cooking), a strong antioxidant which can block formation of cancer cells. Quercetin has anti-inflammatory, antiviral and antibiotic  effects in our bodies. Onion is thought to suppress activity of bacterium that cause  stomach ulcers and food poisoning. It can help to lower cholesterol, thin the blood and prevent the formation of cloths.
Effective cooked or raw.  

Properties:

-Anti-cancer
-Anti-viral
-Anti- inflammatory
-Antioxidant (vit B1, B6, flavonoids, sulphur compounds)


Onion  (especially raw) may cause indigestion in people with gastro-intestinal condition.


Scroll down for  the recipes
Darwin Bell / Foter.com / CC BY

Crveni luk

 Ovo podzemno povrce, ne samo da daje ukus hrani, takodje pospjesuje imuni sistem i zdravlje.
Luk ima visok sadrzaj flavonoida kversentin (nije unisten prilikom kuhanja), mocan antioksidant koji moze blokirati formiranje stanica raka. Kversentin ima protu-upalni, antivirusni i antibioticki efekt na nase organizme. Za luk se misli da usporava razvoj bakterije koja uzrokuje cireve zeludca i trovanja hranom. Takodje moze pomoci u snizavanju kolesterola, razrjedjivanju krvi i za prevenciju nastanka trombova.
Efektivan je termicki obardjen i sirov.

Svojstva:
-Anti-kancerogena
-Anti-viralana
-Protu-upalna
-Antioksidanti (vit B1, B6, flavonoidi, sadrzi sumpor)

Drugi Recepti




'Sogan Dolma ' - Stuffed Onions



Satay Beef Salad



'Papaz' Stew




French Onion Soup




Bosnian Pot


11 comments:

  1. Sogan dolma...stalno gledam ovaj recept, i odavno planiram da isprobam, mada se sve nesto snebivam, deluje mi komplikovano to kuvanje i punjenje luka...A i Bosanski lonac ti je super, mnogo volim takva jela.

    ReplyDelete
  2. I love onions...all my savory dishes have them :-)

    ReplyDelete
  3. Так цікаво!!!
    В дитинстві я дуже любила смажену цибулю з морквою просто з хлібом!!!

    ReplyDelete
  4. Već dulje vrijeme koristim samo kapulu i primjećujem da je sve više i više volim u raznim kombinacijama. Juha od luka je ono što se već dugo spremam napraviti, a nikako da krenem. Hvala ti što si i ovdje priložila recept.

    ReplyDelete
  5. I ja volim luk oli kapulu....jako je zdrav.
    Super jela i lijepe slike !!!

    ReplyDelete
  6. Volim kada nešto naučim o onome što jedem. Baš dobro!

    ReplyDelete
  7. Znala sam da kapula ima neku dobrobit za naš probavni sustav, ali nisam točno znala što. Sad sam naučila još i nešto više.

    ReplyDelete
  8. Nice useful post, I love adding onions to most of my dishes..

    ReplyDelete
  9. Odličan post. Luk mnogo volim i dosta ga trošim.

    ReplyDelete
  10. Odlična jela, Jasna. Uh kad sam opet vidla ovu Sogan Dolmu sline mi krenu. :)
    Super post!

    ReplyDelete
  11. Super ti je ideja da ovako sakupis postove. Odlicni recepti. Supu od luka nisam nikada probala, moracu :)

    ReplyDelete