07 April 2013

Quick Portuguese Custard Tarts


For a long time now, I wanted to try  these famous Portuguese tarts. I opted for quick version with puff pastry. Everyone was delighted with the taste; only non-satisfying fact was that they were not crispy the next day. Next time, I'll make them with short-crust pastry instead, so they can stay good for a couple of days at least.
I got 24 small and 12 (muffin size) large tarts.

Ingredients
4 sheets puff pastry (cinnamon and icing sugar for sprinkling them)
1 ¾ cups whole milk
¼ cup cream
1 whole egg
3 egg yolks
4-5 Tbsp white sugar
Pinch of  salt
2 tbs Plain flour
2 strips lemon peel
½ tsp vanilla extract
-icing sugar, for dusting
Method:
Take the puff pastry out of freezer; cover with a cloth and let it defrost.
Mix egg, yolks, sugar, flour and a little milk into a smooth paste. Add the rest of milk, vanilla and lemon peel and cook, stirring  until thick (take out the lemon peel later). (I microwaved it for 4 minutes, stirring it every 30-40 seconds). Let it cool slightly. Preheat oven to 180*C, fan forced.
Put 2 sheets of dough next to each other; Sprinkle them with cinnamon and icing sugar. Roll them together into a 'sausage'. (I cut this dough into 24) . Repeat with other 2 ( this time I cut the dough into 12 pieces).
Press each 'dough disc' into the muffin hole. Fill dough bases with prepared custard; small with 1 full teaspoon, large with 1 tablespoon (or more) of filling. Place in oven, bake for 5 minutes, then lower temperature to 160*C and bake another 10-15 minutes. Take out, cool on a wire rack and sprinkle with icing sugar. Enjoy!







Portugalski Brzi Puding Tartići


Vec dugo vremena zelim da isprobam ovaj poznati Portugalski desert. Odlucila sam se za brzu metodu sa lisnatim tijestom. Svi su bili odusevljeni ukusom; jedina nezadovoljavajuca komponenta je bila ta da sljedeci dan nisu bili tako hrskavi. Sljedeci put cu ih sigurno praviti sa prhkim tijestom, tako da se u njima moze uzivati i sljedecih nekoliko dana. 
Od ovog recepta, dobila sam 24 mini i 12 mafin-velicine tartica.
Potrebno:
4 lista lisnatog tijesta (25 X 25 cm) + cimet i secer u prahu  za posuti
1 3/4 solje mlijeka
1/4 solje slatke pavlake (35% masnoce)
1 jaje
3 zumanca
4-5 K secera
prstohvat soli
2 K brasna
2 komada korice limuna
1/2 k vanila ekstrakta
- secer u prahu za posipati po povrsini
Nacin:

Izvadite lisnato tijesto iz zamrzivaca, pokrijte cistom krpom i ostavite da se odmrzne.

Pomijesajte jaje, zumanca, secer i brasno sa malo mlijeka. Dodajte preostatak mlijeka, vanilu i korice limuna (koje cete kasnije izvaditi) i skuhajte puding, mijesajuci dok se ne zgusne. (Ja sam smjesu stavila u mikrovalnu pecnicu na 4 minute, vadeci svakih 30-40 sekundi i mijesajuci). Ostavite da se prohladi. 
Zagrijte rernu na 180*C  (sa fenom).
Sastavite  po 2 lista tijesta (znaci 25 cm X 50 cm, ako rezete vece tijesto), pospite sa cimetom i secerom u prahu. Zarolajte u rolnu po duzini, tj 'rolna' treba da je 25 cm duga. Izrezala sam ovo tijesto na 24 diska (za mini- mafin kalupe). Ponovite sa ostala 2 lista - ove sam izrezala na 12 (za normalnu velicinu mafin kalupa).
Pritisnite tijesto u kalupe, zatim ih filujte; Male sa po 1 kasicicom / zlicicom pudinga, velike sa 1 kasikom / zlicom ili  vise. Stavite u rernu i pecite 5 minuta, zatim smanjite temperaturu na 160*C i pecite jos 10-15 minuta. Izvadite tartice, prohladite i pospite sa secerom u prahu. Uzivajte!



 My hens checking out what I do with their eggs! 
 Moje koke provjeravaju sta ja to radim sa njihovim jajima!


26 comments:

  1. I ja ih mnogo volim. Jaco, odlično izgledaju .

    ReplyDelete
  2. I ja već duže vremena imam u planu raditi ove portugalske, ali nikak da dodju na red. A vidi kokice aaaa hahah odlična fotka a tvoj komentar još bolji :)))

    ReplyDelete
  3. I ja se spremam konačno ih napraviti jer mi izgledaju strašno dobro. Koke su mrak;)

    ReplyDelete
  4. Već po izgledu vidim da bi mi bili fini. A sigurno bi bili dobri i s prhkim tijestom :)

    ReplyDelete
  5. To su ti znameniti Lisabonski kolačići, baš sam vesela da ću ih konačno napraviti tu divotu.

    ReplyDelete
  6. Obožavam mini verzije, a lisnato tijesto je pun pogodak ako će se vrlo brzo sve pojesti

    ReplyDelete
  7. Mene da je neko pitao, rekla bih da je ovo neko Dansko pecivo :( Ova kombinacija krema i testa je meni uvek pun pogodak!

    ReplyDelete
  8. Olala, šta to ovde vidim , lepi i hrskavi, slične njima sam jela u Rimu. Jedina razlika je u kremu,mirisu, ali opet i nije neka velika razlika..
    Obožavam ih, hvala na receptu :***

    ReplyDelete
  9. Zanimljivo, moglo bi da se pravi pola mjere za jedno poslijepodne. Koliko je tog lisnatog tijesta u težini, kod nas se prodaje samo u blokovima od 500 grama, dva lista?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Velo, ne bih ti znala reci tezinu, ali ako razvaljas tijesto na 25 x 50 cm (1-2 mm debljina) bice ti dovoljno za 1/2 recepta (pola puding-krema).

      Delete
  10. Odlicno izgledaju. Divne fotografije iz tvog dvorista, koke su super :)

    ReplyDelete
  11. Delicious tarts, they look lovely..

    ReplyDelete
  12. Jako zanimljivo je ovo tijesto koje se reže i stavlja u kalupiće. Fotka s kokama je mrak!

    ReplyDelete
  13. deliicous tarts n Love to have vth a glass of milk..
    MAha

    ReplyDelete
  14. hi my dear Jasna....pls take awards in my kitchen, luv Nasya.

    ReplyDelete
  15. This is a delicious recipe dear Jasna. I made them once and I must say they are one of the best pastries I have ever had. Just sooo yummmy!

    ReplyDelete
  16. Jako volim te portugalske tartiće, baš su posebni. Ne usuđjem se praviti jer mislim da bih sve pojela sama:) Stavrno su mi te kombinacije jedno od najomiljenijih-vanila i lisnato testo, mmmmmm...

    ReplyDelete
  17. jako volim ove kolačiće i moj izbor je češće lisnato tijesto iako se slažem da je bolje napraviti ih sa prhkim i imati jednako dobre i sutra dan, ako ga dočekaju :) Ovi kod tebe su mi jako lijepi !

    ReplyDelete
  18. Pametne kokice....
    Ovo super izgleda!!!

    ReplyDelete
  19. Delicioso y lindo gran trabajo me encanta,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete
  20. Hi, Jana,
    I'm Portuguese and I make these tarts all the time.
    The trick to get the pastry really crunchy is to pre-heat the oven for 15 min and then bake them at 250º until the custard is golden and brown. In Portugal we usually serve them dusted with confectioner's sugar and cinnamon.
    By the way, I love your blog!
    Aurora
    Braga, Portugal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi, Aurora...thanks for your input; it's much appreciated.

      Delete
  21. My girlfriend loves these but I've not had them. Thanks for sharing the recipe, will have to try them now.

    ReplyDelete