▼
01 May 2013
Flodni / Fluden
After months and months of researching and hesitating, finally I found a good reason to make this famous Hungarian-Jewish cake. Traditionally, it's made in a form of slices (rectangle); I decided to bake it in form of a round (birthday) cake. It does take time, but it's not overly complicated. Result is so worth; 5 layers of pastry, 4 layers of filling...all melting in your mouth.
Happy birthday my dear M!
Ingredients:
-Pastry
500 g flour
250 g butter, diced
100 g icing sugar
2 yolks
1 egg, beaten (reserve 2 tbs for brushing top pastry layer)
120 ml white wine (or apple juice)
-Poppy seed filling
250 g poppy seeds, grounded
120 g sugar
2-3 tbs honey
120 ml white wine (or apple juice)
zest of 1/2 orange (or lemon, or mandarin)
1-2 tbs rum (optional)
-Apple filling
1 kg apples, peeled and grated (7- 8 apples)
100 g sugar
1-2 tsp cinnamon
1 tbs semolina
-Walnut filling
250 g walnuts, grounded
120 g sugar
100 ml white wine (or apple juice)
-Final filling
500 g (a jar) of thick plum / prune jam
1/2 tsp cinnamon (optional)
Method:
Pastry- rub butter pieces with flour (it's ok to use food processor) , add other ingredients and make dough. Divide into 5, cover with a cloth and let it rest.
Poppy seed and walnut fillings- Put all ingredients (separately) in 2 pans; cook for few minutes (I use microwave for this). Let it cool.
Apple filling- Grate apples. Let them rest 5 minutes, then squeeze excess juice. Mix apples with sugar, cinnamon and semolina.
Plum filling- mix plum jam with cinnamon.
Roll out 3 parts of the dough slightly bigger than tin which you're going to use (25 cm circle in my case); prick with fork and bake each for 5-6 minutes (they will shrink slightly).
Now you have 2 unbaked and 3 baked pastries.
Assembly-
1- Unbaked pastry at the bottom of a cake tin
2- Poppy seed filling
3- Baked pastry
4- Apple filing
5- Baked pastry
6- Walnut filling
7- Baked pastry
8- Jam filling
9- Unbaked pastry
Brush top of the dough with remaining egg, prick with fork and place in oven 180*C for 10 minutes, then lower to 160-170 *C and bake for another 40 minutes. Let it rest overnight before slicing.
Flodni
Nakon mjeseci i mjeseci istrazivanja i neodluke, konacno je stigao dan (i razlog) da pokusam napraviti ovaj poznati Madjarsko-Jervejski kolac. Tradicionalno se pravi u obliku pravougaonika; Ja sam odlucila da ga napravim u okruglom obliku (rodjendanske) torte. Treba vremena za njega, ali nije pretjerano komplikovan. Rezultat vrijedi ulozenog truda; 4 sloja razlicitih filovanja, odvojeni sa 5 slojeva tijesta, koji se tope u ustima.
Sretan rodjendan mom dragom M!
Potrebno:
-Tijesto
500 gr brasna
250 gr maslaca, sjecenog na kockice
100 gr secera u prahu
2 zumanca
1 jaje, umuceno (odvojite 2 K za premazivanje)
120 ml bijelog vina (ili soka jabuka)
-Fil od maka
250 gr maka, mljevenog
120 gr secera
2-3 K meda
120 ml bijelog vina (ili soka jabuka)
ribana korica 1/2 narandze (limun ili mandarina)
1-2 K ruma (po zelji)
-Fill od jabuka
1 kg jabuka, izrendanih (7-8 jabuka)
100 gr secera
1-2 k cimeta
1 K griza
-Fil od oraha
250 gr mljevenih oraha
120 gr secera
100 ml bijelog vina (ili soka jabuka)
- Fil od dzema
500 gr (1 tegla) gustog dzema od sljiva
1/2 k cimeta (po zelji)
Nacin:
Umijesite tijesto (utrljajte maslac u brasno i dodajte ostale satojke), podijelite na 5, pokrijte i ostavite odmarati.
Stavite sastojke za filove od maka i oraha u 2 odvojene posude. Prokuhajte par minuta (ja sam to radila u mikrovalnoj). Ostavite prohladiti.
Jabuke izrendajte, ostavite 5-10 minuta, onda istisnite sok. Pomijesajte jabuke sa secerom, cimetom i grizom.
Pomijesajte dzem sa cimetom.
Razvucite 3 kruga ili cetvorougaonika malo veca od vase tepsije. Nabodite tijesto i pecite svaki krug oko 5-6 minuta.
Slaganje-
1- Nepeceni krug tijesta (na dno tepsije / obruca)
2- Fil od maka
3- Peceni krug tijesta
4- Fil od jabuka
5- Peceni krug tijesta
6- Fil od oraha
7- Peceni krug tijesta
8- Fil od dzema
9- Nepeceni krug tijesta
Premazite povrsinu sa preostalim umucenim jajetom, nabodite viljuskom i smjestite u rernu na 180*C oko 10 minuta, zatim smanjite na 160-170*C i pecide jos 40 minuta dodatno. Najbolje rezati sljedeci dan!
Hvala draga J.na cestitkama za rodjendan.Jedva cekam da probam ovaj super kolac-tortu.Svaki tvoj novi kolac je jedno novo remek-djelo stvoreno s ljubavlju.
ReplyDeletePrvo cestitke slavljeniku :) Nisam nikada cula za ovaj kolac, ali izgleda fantasticno i po svim ovim sastojcima jako zanimljivo. Presjek je predivan u ovim nijansama.
ReplyDeleteZanimljiv kolač, nisam ga vidjela do sad, malo me podsjeća na Mađaricu, samo što je u njoj cijeli fil od oraha, tijesto premazano pekmezom i sve se zajedno peče - ti sigurno poznaješ i taj kolač :)
ReplyDeleteZanimljiv recept. Po nadjevu me je podsjetio na gibanicu, samo što je ovdje umjesto sira džem. Sigurna sam da će i slavljenik uživati, neka mu je sretan rođendan!
ReplyDeletelooks scrumptiously tasty dear
ReplyDeleteTasty Appetite
Jako interesantno i privlacno... Nisam do se do sada susrela sa ovim kolacem tj. tortom ali deluje jako zanimljivo... Divna izvedba.
ReplyDeleteOvo je vrhunski kolac!
ReplyDeleteRedovno pravim Flodnu (kod nas se tako zove). Recept sam dobila na "Danima jevrejske kulture" pre par godina... Neznatno se razlikuje od Vaseg. Sve u svemu - odlican kolac!
ReplyDeleteČestitke tvom slavljeniku!
ReplyDeleteKolač izgleda famozno, toliko finih slojeva. Odličan recept!
Nešto slično imamo ovdje, a kako smo nedaleko Madžarske granice, nije ni čudo. Vjerujem da je jako fino, iako izbjegavam ovakve energetske bombe:))
ReplyDeleteI never knew there were so many varieties in cakes before blogging, this looks fabulous, would love to try it..
ReplyDeleteNever heard of this.. Looks scrumptious.. I'm a new blogger... Do visit my blog.. http://kitchenserenity.blogspot.in/
ReplyDeleteUh, predivno!
ReplyDeleteSounds very interesting, so many delicious layers! Wonderful work, Jasna!
ReplyDelete