17 May 2013

Rose Petals Cordial



Rose petals are edible. In Bosnia (and many other countries) they're used for making cordials and jams. Only non-hybrid roses can be used, as only they have specific smell / aroma. Red roses give beautiful refreshing drink, while white roses are mostly used for jams.

Ingredients: (for 1L of cordial)
6 large red roses (petals only), quickly washed in cold water
1 1/2 tsp citric acid granules (from your supermarket)
a 500 ml jar with lid
water
1 1/4 cup sugar + 1 cup water (for syrup)
Method:
Place rose petals into a jar, sprinkle citric acid on top and pour water to the top. Close the lid, shake jar well until citric acid solved. Place jar into sunny spot for at least 48 hours.
After 2  days, strain water with rose petals into a bottle. Boil sugar with 1 cup water and let it cool slightly. Pour it in bottle with rose water and shake well. Keep refrigerated. Use as cordial.
Note: If you boil strained petals with 1/2 cup sugar (6-8 minutes in microwave), you'll get rose jam!


Sirup od Ružinih Latica

Kao sto znate, ruzine latice se mogu koristiti u prehrani. U nasim krajevima (a i sire) se koriste za pravljenje sirupa i dzema. Samo ne-hibridne ruze mozete koristiti, jer imaju specificnu aromu, za razliku od hibridnih, koje gotovo da nemaju nikakav miris. Crvene ruze se uglavnom koriste za pripremanje sirupa, dok se bijele ruze upotrebljavaju za pravljenje dzemova.

Potrebno: (za 1 L sirupa)
6 velikih crvenih ruza, latice saprane u hladnoj vodi
1,5 k limunske (citricne) kiseline - granule
1/2 L zapremine tegla / galon sa poklopcem
voda
1 1/4 solje secera + 1 solja vode - za sirup
Nacin:
Smjestite latice ruza u teglu, pospite sa limunskom kiselinom i zalijte vodom. Zavrnite poklopac, dobro izmuckajte sadrzinu i ostavite na suncanu poziciju najmanje 48 sati.
Nakon 2 dana, procijedite sadrzaj u flasu od 1 l. Prokuhajte secer sa 1 soljom vode, malo prohladite. Naspite u flasu sa ruzinom vodom i dobro promijesajte. Smjestite u frizider; koristite kao sirup za osvjezavajuci napitak. 
Napomena:  Ako preostale latice ruze prokuhate sa 1/2 solje secera (u mikrovalnoj 6-8 minuta), dobicete dzem od ruza!


14 comments:

  1. O kako me je oduševio tvoj post o pravljenju sirupa od ruža!
    Juče sam baš pretraživala net u potrazi za slikama ruža (zbog novog posta) i jutros vidim da je i kod tebe ''zamirisalo'' ;)
    Kako smo sinhronizovano ispoljile ljubav prema ružama :) :***

    ReplyDelete
  2. Jao, ovo je sjajno, bas me privlaci. Jedino neznam gde da nadjem te nehibridne ruze....kako se razlikuju od hibridnih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mirjana, to su one 'obicne' ruze koje jako mirisu; crvene imaju tamnu barsunastu boju.

      Delete
  3. Mislim da bi mi se ovo jaaako svidjelo. Često ruže koristim i zaljubljena sam u njih, pogotovo one bakine, najljepše na svijetu :)
    Lijep recept :)

    ReplyDelete
  4. Znam da se moze praviti, ali nekako nikad nisam imala priliku da probam domaci. Ima divnu boju :)

    ReplyDelete
  5. Ovaj recept mi je došao kao naručen! Imam prekrasnu mirišljavu crvenu penjačicu i krajnje je vrijeme da ju iskoristim u kuhinji

    ReplyDelete
  6. This is like home made rose syrup, that we use to make rose milk, awesome preparation..

    ReplyDelete
  7. Se ve irresistible este trago muy interesante se ve muy muy rico,abrazos y abrazos.

    ReplyDelete

  8. Hvala ti puno što si nam darovala ovaj krasan recept! Nikad nisam radila ništa od ruža, ovo će mi biti premijera.
    Mislim da ću posaditi jednu ružu s tim divnim mirisom, koji me podsjeća na djetinjstvo.

    ReplyDelete
  9. Ovo je divno! Imam ruže u vrtu, ali moram provjeriti da li su hibridne ili ne. Ako nisu, pravim čim počnu cvjetati.

    ReplyDelete
  10. divno izgleda, nikad nisam probala taj sirup

    ReplyDelete
  11. I like to use dried rose petals in baking and making tea. This is a lovely drink.

    ReplyDelete
  12. Odličan recept, a sirup i liker od ruže baš volim. Kako nemam prikladne ruže da ga sama napravim sada me sa njima opskrbljuje prijateljica. Odlično mi kod tebe izgleda, krasna boja !

    ReplyDelete