02 February 2015

Bosnian Pita with Potato Filling ('Krompiruša')


This was my favorite 'pita' from childhood, and I finally decided to share my recipe with you.

Ingredients:
Dough- (for 8 individual or 1 large pita)
2 cups plain flour
220-230 ml water
1/2 tsp salt
Filling-
1 tbs oil
1 medium onion (optional), diced finely
600 g potatoes (3 large), diced finely
1 tsp salt
1/2 tsp black pepper
1 tsp curry (not traditional; it's my addition -optional)

Method:
Mix all ingredients for pastry; knead until smooth. Dust with flour, cover with a bowl and let it rest for 25 min. Switch oven to 190*C; prepare a pan (oil it).
Slice peeled potatoes on a mandolin (medium thick), then cut into small dices. Leave aside in a bowl) until needed.
(For traditional way of stretching the dough (circle), look here. )
Stretch the dough; season potato and sprinkle around the edges. Continue to roll the dough as described. Place in a pan and bake as 8 individual-ones , or as one large spiral-30 minutes. Serve while warm.







individual serves                                                                                                                                        or one large    
..............................................................................................................................................................

Bosanska 'Krompiruša' / Pita sa krompirom

Konacno je i recept za krompirusu dosao na red! To je bila moja omiljena pita u djetinjstvu; danas je to pita sa gljivama /sampinjonima


Potrebno:
Tijesto- (za 8 individualnih ili 1 veliku pitu)
2 solje mekog brasna, prosijanog
220-230 ml vode
1/2 k soli
Punjenje-
1 K ulja
1 srednji crveni luk, sjeckan sitno(opciono)
600 gr krompira, sjeckan na kockice (5 mm)
1 k soli
1/2 k crnog bibera
1 k kari praha (nije tradicionalan dodatak - opciono)

Nacin:
Pomijesajte sastojke za jufku, umijesite glatko mekano tijesto; pobrasnite i poklopite 'ćasom' da se odmara 25+ min. Ukljucite renu na 190*C; pripremite tepsiju.
Izrezite krompir na sitne kockice ( ja ga izrezem na 'mandolini'/ ribezu prvo na srednje deblje snite, zatim na kockice)
Razvucite tijesto / jufku (Za tradicionalni nacin razvlacenja (u krug) pogledajte ovdje.) Zasolite i pobiberite krompir u zadnjoj minuti, zatim filujte. Zarolajte u 8 individualnih ili 1 veliku spiralu. Pecite oko 30 minuta. Servirajte dok je toplo.






23 comments:

  1. Odlično izgleda! Nisam nikad imala priliku probati krompirušu

    ReplyDelete
  2. Jako volim krumpirušu, često ju i radim. Sa jednom, velkom razlikom - kore kupim gotove. Sigurna sam da je tvoja za par kopalja bolja ;)

    ReplyDelete
  3. Nisam još ništa jeo danas i nisam trebao odmah otvarati tvoj recept jutros :) Izgleda super hrskavo sa vana i mekano iznutra, baš krompirača kakvu volim.

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
  4. Looks so delicious! I would like such food :) potato filling.. yummy!

    ReplyDelete
  5. Moja omiljena pita. Najvise volim sa rendanim krompirom :) Divan je da si malo blize :)

    ReplyDelete
  6. Jasna, it looks very good and I am sure I would love the taste of it!

    ReplyDelete
  7. baš sam neki dan komentirala da mi je to najmanje draga pita, obično ju jako začine po mogućnosti vegetom, budući kumpir baš i nema inzenzivan okus začini ga totalno preuzumu. sviđa mi se ideja s curryem

    ReplyDelete
  8. Krasno izgleda. I ja kao i Gordana,volim s ribanim krumpirom, mada me neki uvjeravaju da je bolja s kockicama,....mozda ovisi kako ko napravi, a za ovu tvoju sam sigurna da je predobra!

    ReplyDelete
  9. Ja i kad odem u Srbiju kupujem burek sa krompirom kad god ga ima. Tako izgleda divno flaky, stavila si pred zadatak:)

    ReplyDelete
  10. Pita izgleda predivno. Hrskavo. :-)) Vjerujem, da je i jako dobra. :-))

    ReplyDelete
  11. Tako lijepo izgleda, i ja je pravim, volim sve pite - prava Bosanka!

    ReplyDelete
  12. Skoro me neko podseti na ovu pitu,koju je moja baka često pravila a mama vrlo retko,pa sam skoro zaboravila kako je dobra! Eto sad i ti sa ovim super slikicama

    ReplyDelete
  13. I moja...volim krumpirusu...i zeljanicu...i sve ostale :-)
    Ne znam kakvo je tvoje iskustvo ali mi se cini da svi vole pitu...

    ReplyDelete
  14. wow that dough looks so flaky that I thought it must have contained some shortening. They look droolworthy, Jasna.

    ReplyDelete
  15. Volim sve domaće pite a ovu tvoju pitu bih tako rado uzela za doručak.

    ReplyDelete
  16. Kako bi meni prijao sad ovaj tanjiric za veceru :)

    ReplyDelete
  17. Svaka čast odlično izgleda, nisam je ni probala ni radila, nije običaj kod nas

    ReplyDelete
  18. Moze li ikako bolje od ovoga? KrUmprirusa je nesto sto jako volim ali ne znam bas dobro da spremam:(
    Ova tvoja je odlicna!

    ReplyDelete
  19. Stara dobra krompiruša, nisam je baš puno jela i uvijek su mi druge pite bile ispred nje, ali nekako je posebno cijenim kao tradicionalnu pitu. Tvoja je odlična, jako lijepo si je napravila !

    ReplyDelete
  20. What kind of pan did you use and where might I buy one?

    ReplyDelete
  21. What kind of pan did you use and where might I buy one?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Teg, any kind of shallow baking pan would do. Pizza pans are good too.

      Delete