Results for giveaway: Comments No 2 and 10 have been selected to receive stickers. Congratulation!
Rezultati darivanja: komentari pod brojem 2 (Tanja) i 10 (Danka) su izvuceni. Cestitke dobitnicima!
Ushtiptci (uštipci) are fried dough, very popular in Balkans. The other day, it came to my mind to try filling them. Experiment succeeded; ustipci gone in a flash!
Yes, they're (shallow) fried, but I guarantee that they contain less fat than many (margarine or butter overloaded) pastries / buns.
Ingredients:
Dough-
2 cups SR flour
1/2 tsp salt
200-220 ml water (or milk)
Filling-
4 ham / turkey slices
4 slices of your favorite cheese
Oil for frying
Method:
Make a soft dough, divide into 4 and roll each out to an oval. Place a slice of cheese and ham onto each, fold over and press edges with your fingers. Fry in shallow oil on medium heat, 2-3 minutes each side. Drain on paper towel; serve while warm.
Punjeni Uštipci
Palo mi je na um da probam filovati uštipke...čisto da nisu svakidašnji! Experiment uspio - uštipci 'potamanjeni'!
Da, prze se na (plitkom) ulju, ali garantujem da imaju manje masnoca od nekih (margarinom ili maslacem zasicenih) peciva. Evo recepta!
Potrebno:
Tijesto-
2 solje samodizajuceg brasna
1/2 k soli
200-220 ml vode ili mlijeka
Punjenje-
4 reznja sunke ili stijesnjene piletine (ili puretine)
4 reznja vaseg omiljenog topivog sira
ulje za przenje
Nacin:
Umijesite tijesto, podijelite na 4 dijela i razvaljajte u ovalne oblike. Smjestite po 1 rezanj sira i sunke na svaki, pa preklopite i krajeve pritisnite prstima. Przite na plitkom ulju svaku stranu oko 2-3 minute (na srednje jakoj vatri). Ocijedite na papiru za upijanje i sluzite tople.
Zanimiljiv recept. :-) Izgleda mamljivo. Mogla bi sad, da potamanim jednoga. :-)) Mi uvjek uštipce pečemo u rerni.
ReplyDeleteOvo je baš dobro!
ReplyDeleteOvo je bas dobro. Odlican dorucak za nedeljno jutro:)
ReplyDeleteEto iz spontanosti ispade fina poslasttica
ReplyDeleteHvala, draga, javljam ti se sa željama :-)
ReplyDeleteBaš su dobri ovi uštipci!
Really nice snack!
ReplyDeleteNasla sam napokon samodizajuce brasno i ovdje :) Super ideja, vjerovatno i sa drugim punjenjem.
ReplyDeletePotpuno si u pravu, przena test imaju najgoru reputaciju valjda sto je masnoca vidljiva. Ne volim kad se masnoca cedi, ali przenom testu ne mogu da odolim.Ovo sa samodizajucim brasnom ti je odlicna ideja, nisam ni pomislila da je moguce. Puna si prakticnih trikova
ReplyDeleteDeluje odlicno, mogu li da dodjem na dorucak :))))
ReplyDeleteMmm, izgleda slasno i vrlooo ukusno.:)))
ReplyDeleteOvo mi je fantastično, ja sam pravila ali od starog hleba...ovo mi se sviđa i ako je prženo u ulju.
ReplyDeleteThis is great as a snack or a meal with some salad or soup.
ReplyDeleteMene si kupila čim sam vidjela rastopljeni sir!
ReplyDeleteThis sounds so tasty!!!
ReplyDeleteBravo za experiment, odlično izgledaju!
ReplyDeletePunjeni uštipci su odlična ideja i vjerujem da su ovi tvoji brzo nestali, bilježim svakako i hvatam priliku za isprobavanje !
ReplyDeleteI love this ! Look absolutely delicious!!
ReplyDelete