15 June 2011

Walnut, Coffee and Caramel Scrolls


Wonderful combination of flavors

Ingredients:
Dough-
1 3/4 cups SR flour
1 tbs sugar
25 g butter, cold
2/3 cups milk
Filing-
1/4 cup brown sugar
2 teas instant coffee, melted in 2 tbs hot water
50 g butter
1/2 cup walnuts, cut into pieces
Dressing-
1 teas instant coffee
1 teas hot water
1/3 cup icing sugar
Method:
Swich your oven to 180*c, prepare 22 cm tin.
First prepare filing- Mix coffee, brown sugar and butter, set aside, along with walnuts. Dough- Mix flour and butter with your fingers (or food processor), add other ingredients and knaed a soft dough. Dust with flour and roll out to 20 X 30 cm. Spread filing (leaving edge og 2 cm without it)- brush with water); roll into a log, and cut into 10-12 pieces. Put into tin and bake 25 min, or until golden and crispy.
Meanwhile, mix all ingredients for dressing. Take cake out on a plate and drizzle it with coffee/sugar mix.

Ruzice sa orasima, kafom i karamel prelivom

Potrebno:
Tijesto-
i 3/4 solje samodizajuceg brasna (vidi objasnjenje)
1 kasika secera
25 gr putera iz hladnjaka
2/3 solje mlijeka
Premaz-
1/4 solje braon secera
2 kasicice instant kafe, otopljene u 1-2 kasike vrele vode
50 gr putera
1/2 solje oraha, grubo sjeckanih
Preljev-
1 kasicica instant kafe
2 kasicice vrele vode
1/3 solje secera u prahu
Priprema:
Ukljucite rernu na 180*C, pripremite 22 cm okrugli pleh.
Pripremite premaz tako sto cete secer, kafu i puter pomijesati. Orasi neka su spremni.
Tijesto- brasno i puter trljajte vrhovima prstiju (ili u multipraktiku), dodajte secer i mlijeko dok ne dobijete glatko tijesto. Rastanjite na povrsinu od 20 X 30cm.
Pokrijte sa pripremljenim premazom, pospite sa orasima. Zarolajte kao rolat ( 1,5 cm tijesta ostavite nepremazan, samo ovlazen vodom).
Izrezite na 10-12 jednakih dijelova , u ovisnosti o velicini kalupa. Stavite u kalup i pecite 25 min, dok ne porumeni. Oblikujte prema zelji i mogucnosti!
U medjuvremenu, pripremite preljev;izmijesjte sve sastojke do glatke mase!
Kad je peceno, prerucite u tanjir za posluzivanje i prelijte!

8 comments:

  1. Divan, bogat i ukusan slatkiš... Jaoj, al bih jedno parčence, sam' da probam:)

    ReplyDelete
  2. Nisam ljubitelj kave i karamele, ali znam da se suprug ne bi bunio da mu serviram tvoju slasticu.

    ReplyDelete
  3. Sastojci su super, e da mi je sada barem jedan mali komadić,prekrasan ti je ovaj desert!

    ReplyDelete
  4. Wonderful flavors indeed! This looks so delicious, I feel like having tea with one of your scrolls! Simply irresistible! Cheers!!!

    ReplyDelete
  5. Divni sastojci, odličan desert! Da mi je sad samo jedna ružica uz moju kafu s mlijekom, mmmh...

    ReplyDelete
  6. Divno izgleda. I ja bih rado jedan komad :)

    ReplyDelete
  7. Joj kako je ovo dobro. Miriše na Božić. Ja bi i ovde cimet stavila i to puno cimeta.

    ReplyDelete