21 June 2011

Thai Fishcakes


I love simplicity of making this beautifully aromatic dish...

Ingredients:
2 cloves garlic, crushed
2cm knob ginger, grated
1-2 red chillies, seeded, sliced
1 tbs lime juice
2 tbs fish sauce
1 small bunch coriander with roots, chopped
800 g fish fillets, red fish or snapper, chopped
2/3 cup beans, sliced
1/2 red capsicum, sliced
oil for frying
Method:
Put all ingredients (except oil) into a food processor. Process with pulse, until all mixed and incorporated, but still in small pieces. Form cakes with your hands. Heat oil and fry them until golden and aromatic. Dry on a paper towel.
Serve with sweet chili sauce, or another Asian dipping sauce.





Tajlandske Pljeskavice / Polpete od ribe

Ja zaista VOLIM Thajlandsku hranu! Ovaj recept je jedan od onih kod kojih nema mnogo pripremanja...Jednostavno stavite sve u sjeckalicu i posao obavljen.

Potrebno:
2 cena bijelog luka, protisnuta
2 cm djumbira, sitno rendanog
1-2 crvene ljute papricice
1 K limeta soka
2K 'ribljeg sosa'
ILI 1/2 k soli
1 mali svezanj korijandera sa korijenom, sjeckanog
800 gr fileta ribe, isjecene
2/3 solje okruglih mahuna, sjeckane
1/2 crvene paprike, isjeckane
ulje za przenje
Nacin:
Sve sastojke osim ulja stavite u elektricnu sjeckalicu i pulsiranjem sjeckajte dok se sve ne pomijesa, ali jos uvijek ostane prepoznatljivo (znaci paziti da ne postane kašasto). Oblikovati polpete / pljeskavice i prziti na vrelom ulju. Ocijedite ih na papiru.
Sluziti sa slatkim chili sosem ili nekim drugim Azijskim umakom.

9 comments:

  1. This is a tasty,tasty dish! I have tasted this a long time ago and i loved it! I am making this for sure with your delicious recipe! Cheers!!!

    ReplyDelete
  2. Jako lijepo izgledaju, sviđaju mi se sastojci koje si koristila! I ja voli Thajlandsku kuhinja,odlična je.

    Lijep pozdrav:)

    ReplyDelete
  3. Hi .. I'm retaking Jasnas gradually recovering after being written. More great recipes that the roll is great and I copy and these fishcakes are buenisima proves .. I'm glad to visit you ... kisses thousand Marimi

    ReplyDelete
  4. Mislim da bih ovo rado probala. Nisam nikada klopala ali možda probam jer deluje mi jako ukusno i brzo:)

    ReplyDelete
  5. Ovo je zajedno sa Thai beef salad moj fejvorit iz tajlandske kuhinje i cesro ga pravim.Malko drugacije ali sve ukusno kao sto i ovo tvoje izgleda;)

    ReplyDelete
  6. Ovo izgleda jako ukusno! Ljubitelj sam tajlandske kuhinje, pa ovo moram isprobati. Hvala Jasna na divnom receptu!

    ReplyDelete
  7. vrlo ukusno i lako za napraviti

    ReplyDelete
  8. Baš sam pričala sa Marijom-Palachinka i ona mi je rekla da kod Kineza u tržnom centru njihovom ima kojekakvih začina. Ne znaju baš prevod ali se sve vidi na slici i mnogo manje košta. Moraću da svratim da napravim kolekciju.
    Fishcakes pravim sa krompirom umesto pasuljem, mislim da misliš na pasulj kad kažeš mahune. Dopada mi se i ova varijanta.

    ReplyDelete