.
- Home
- Breads
- Soups, Curries and Stews
- Fish and Seafood
- Meats and Mains
- Salads, Snacks and Sides
- Pies, Pizzas, Tarts, Quiches...
- Vegetables / Vegetarian Meals
- Coctail / Finger Food
- Dips, Dressings and Spreads
- Tea cakes, Pies, Tarts and Sweet breads
- Biscuits, Slices and Other 'Finger' Cakes
- Special Cakes/ Torte
- Icecreams and No Bake Cakes
- Dressings, Drinks, Preserves, Sauces,...
- Travel
- About me
29 November 2010
Havana Torte
For my mums' 70th Birthday!
Time consuming cake, that needs good planing and timing.
Ingredients:
-Caramelized nuts:
250 g hazelnuts
100 g sugar (next time I'll put 150 g sugar)
-Gelatinous filling:
1 L milk
150 g sugar
3 packets of gelatin
1/2 L whipping cream
-Bottom layer:
6 tbs flour
100 g butter
2 egg yolks
8 tbs processed caramel/nuts mixture
-Layers 'in-between':
4 egg whites
10 tbs caramel/nuts mixture
2 tbs flour
Method:
1-First make caramel/nuts part, as you going to need it for many layers.
Put sugar in a saucepan, melt on high temperature. Don't stir, just swirl pan until sugar melted and golden brown. Add nuts, swirl to coat them and pour on AL foil to cool. When cooled, put into food processor and grind to coarse texture. Set aside.
2-Cook 0,5 l of milk with sugar. When boiled, add gelatin, mix well and add the rest of milk. Let it cool then put in fridge.
3-Meanwhile bake layers. Mix all ingredients (food processor) for bottom layer, bake 7-8 minutes on 180*C over AL foil in a 22 cm cake tin.
4-For 2 in-between layers, beat egg whites until stiff, add caramel/nuts mixture and flour. Fold in. Spread over baking (silicon) paper in 2 circles, that are smaller than first layer. Bake at 160*C, 10-15 minutes, or until golden.
When all layers ready and cooled, beat cream until stiff, add gelatinous milk mixture; watch it for right moment - when starts setting, but still 'pourable'. Mix well. Layering should be in this order:
Put first layer on bottom of a cake pan, pour 1/3 of milk/cream mixture, add first egg white layer (small-one), pour 1/3 of milk/cream , add another egg white layer, and finally pour the rest of milk/cream. Put it into fridge to set. When ready (3-4 hours), decorate the top with the rest of caramel/nuts crumbs.
Havana Torta
Potrebno:
-Grilijaz:
250 gr ljesnika
100 gr secera (sljedeci put stavljam 150 gr)
-Zelatinozna mlijecna masa:
1L mlijeka
150 gr secera
3 paketa zelatine (ili koliko je potrebno za 1,5 litru tekucine)
0,5 L vrhnja/kajmaka/slaga
Prva podloga:
6 kasika brasna
100 gr putera
2 zumanca
8 kasika grilijaza
-Medju-slojevi:
4 bjelanca
10 kasika grilijaza
2 kasike brasna
Nacin:
Najprije napravite grilijaz, jer ce vam on trebati u svim fazama.
Topine secer na jakoj vatri; ne mijesajte nego posudu okrecite i treskajte na jakoj vatri. Kada postane zlatno-zuto, ubacite ljesnike. Preokrenite masu na AL foliju i ohladite. Ohladjeno sameljite.
Napravite mlijecno-zelatinoznu masu: Kuhajte 0,5 L mlijeka sa secerom, u provrelo umijesajte zelatin. Smaknite sa vatre, dobro promijesajte i ulijte preostalo 0,5 L mlijeka. Ostavite hladiti, zatim u frizider.
Napravite podlogu: Pomijesajte sve sastojke, pa na foliju/papir rasporedite smjesu u obruc koji cete koristiti. Pecite 7-8 minuta na 180*C. Ostavite hladiti u obrucu.
Napravite medju-slojeve: Umutite bjelanke u cvrst snijeg, dodajte grilijaz i brasno, pa lagano promijesajte. Rasporedite na papir za pecenje (2 kruga manjeg promjera nego obruc). Pecite na 160*C 10-15 minuta. Ohladite.
Kada je sve spremno, provjerite stanje mlijeka; treba da se pocelo zgusnjavati, ali jos u tecnom stanju. Tada umutite vrhnje/slag, dodajte mlijeko i dobro promijesajte.
Slaganje torte ide ovako:
Na prvu podlogu (koja je ostala u obrucu) nalijte 1/3 mlijecne smjese, postavite sloj sa bjelancima, naspite 1/3 mljiecne smjese, stavite drugi sloj od bjelanaca, i na kraju uspite preostali mlijecni krem. Stavite u frizider na 3-4 sata da se stegne. Kada je dovoljno stegnuto, pospite preostalim grilijazem.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
This looks fabulous. I don't mind a dessert that takes a little time if it is wonderful. Thanks for sharing this lucious little cake.
ReplyDeleteveć ju je puuuno ljudi radilo a ja nikako das e odvažim, tvoja izgleda predivno :))
ReplyDeleteDo pre par meseci nisam ni znala za ovu tortu dok vas sve nisam upoznala. Bože gde sam živela! Ovaj grilijaž mora da je fantastičan u korama i još sa lešnicima. Beležim. Ja samo bookmarkiram torte, i gajim nadu da ću ih napraviti ali uvek se nekako pre odlučim za voće nego slatkiše (rado bih ja torte jela ali mi se stvari skupljaju u širinu magično).
ReplyDeleteOdlična je!
ReplyDeleteOva torta mi bas savrseno izgleda!!! Pravila sam je pre par meseci, ali po malo drugacijem receptu i slojevi su mi se odvajali tako da je vise nikada nisam pravila. Belezim ovu tvoju varijantu za neki naredni put :)
ReplyDeleteOvo je nešto drugo pod istim nazivom. Ja sam viđala Havane ali brate nisam se oduševila sa prikazanim i nije mi bilo jasno zbog čega tolika frka. A, ova tvoja je fenomenalna tortica, ma torta sa velikim T. Trenutno ne jedem sve namirnice, ali prvom prilikom po tvom receptu probam ovu divnu tortu. I, naravno, želim srećan rođendan tvojoj mami i puno je pozdravljam. Nek je živa i zdrava još 100 godina, a posle kako hoće;)
ReplyDeleteIskrene čestitke mami za rođendan !!
ReplyDeleteDivno si je počastila sa ovom tortom koja je odlična ! Prava torta bogatih sastojaka. I predivno izgleda, prava rođendanska, raskošna !
Jako mi je interesantna ova torta,koju moram priznati nikada nisam niti pravila niti jela ...ne znam zasto ,ali jednostavno nisam .
ReplyDeletevidjela sam neke recepte i nisu mi se dopadali sastojci ,ovdje mi se svida kora koju peces...jednom prilikom cu je probati jer bas je vrijeme da se prave ovakve vrste poslkastica,ma uvijek je meni vrijeme kad volim jesti !!:)
savršeno ti je ispala, divna je
ReplyDeleteovu tortu smo prosli vikend radili.. imala sam omiljenih, ali vise ne.. ovo je moja najnovija omiljena torta..
ReplyDeleteJasna.. imam jedno pitanje, tj. problemčić.. Mi smo prvi put radili havanu i ispala je božanstveno.. krema je bila lijepa i čvrsta (ali lagana).. Drugi put kad smo radili, mama je negdje zeznula i krema je ispala totalno mekana, razlijevala se i cak i nakon hladjenja se nije htjela lijepo stisnuti.. Nešto smo zeznule u procesu pravljenja kreme, pa sam te htjela pitati jesi li više puta radila ovu kremu.. i je li ti svaki put dobro ispala?
ReplyDelete@ Charmpam
ReplyDeleteMoj jedini zakljucak bi bio da zelatina nije djelovala; Bitno je da zelatinu dobro rastopite u vrelom mlijeku (nikako ponovo prokuhati). Takodje - mjesavina sa zelatinom treba da je dobro rashladjena (pratiti momenat kada postaje gusca nego tijesto za palacinke) prije nego je umijesate u slag.
Sigurna sam da ce sljedeci put biti bolje ;-)
Lijep pozdrav
i like your post... thanks
ReplyDeleteIzgleda divno, ovo je bas pravi recept, tako sam rado jela ovu tortu u Bosni!
ReplyDeleteThe recipe calls for "3 packets of gelatin" - can you please specify exact measures and exact type of gelatin? Is it the crystal/granular style clear gelatin and if yes, how many grams of it? Is it the firm hard leaves and if yes, what weight? Is it some other type of gelation and how many grams of it? thanks!
ReplyDeleteOne packet of gelatin (granules) is 1 Tbs, or 14 g approx. Any type of gelatin would work, even gelatin leaves (3 leaves in this case). You need enough for 1 1/2 l of fluid; follow the instructions on your gelatin packet. Hope this will help
DeleteLepa torta, ali to nije Havana torta. Imam originalan recept Havane, a i varijacije na temu Havana. Sasvim druga stvar. Akcenat je na cimetu,sto se tice arome, a i sastav je sasvim drugaciji.
ReplyDelete