For those who are trying to loose weight (like me), but still want to have something sweet here and there. The whole strudel is worth 40 weight watcher's (old) points, so if divided in 10 large servings it carries 4 points each, or 2 points each for 20 small serves. Enjoy!
Ingredients:
Dough-
1 1/2 cups flour
1 egg, beaten + water to make up 150 ml of fluid
2 tbs oil (for spreading)
Filling-
5 apples
1/2 cup sugar
50 g butter
1/2 cup bread crumbs
cinnamon
Method:
For making and stretching dough, see Apple Strudel recipe
Filling-
Melt butter in a pan, add breadcrumbs and fry for a minute. Set aside to cool.
Preheat oven to 180*C (160 fan forced), grease a large baking tin.
When dough ready (stretched), mix all ingredients for filling and place along one side of pastry. Roll the filling (with help of tablecloth) to the other side, making sure to fold sides of pastry, so filling doesn't come out during baking.
Place strudel onto baking tin (shape into semicircle if doesn't fit), brush with beaten egg and bake for 40 minutes.
Dust with icing sugar and serve.
Niskokalorična Štrudla sa Jabukama
Za one koji su na dijeti, ali ipak zele imati nesto slatko povremeno. Cijela strudla ima vrijednost 40 poena (vejt vochers); znaci 10 porcija po 4 poena ili 20 manjih porcija po 2 poena. Uzivajte!
Potrebno:
Tijesto-1 1/2 solja brasna
1 jaje, umuceno + vode toliko da dobijete 150 ml tekucine sa jajetom
2 K ulja (za tijesto / jufku)
Fil-
5 jabuka
1/2 solje secera
50 gr maslaca
1/2 solje krusnih mrvica / prezle
cimet
Nacin:
Umijesite glatko tijesto od sastojaka. Pogledajte ovdje nacin i razvlacenje: Recept za strudlu
Punjenje-
Zagrijte maslac, kratko propzite mrvice u njemu.
Zagrijte rernu na 180*C (160 sa fenom), nauljite vecu plitku tepsiju.
Kada ste tijesto razvukli, pomijesajte sve sastojke za punjenje. Nanesite na jednu stranu tijesta. Poprskajte tijesto i punjenje sa istopljenim maslacem. Zarolajte uz pomoc stolnjaka, pazeci da krajeve savijete, kako punjenje ne bi ispalo. Prebacite na tepsiju, mozete saviti strudlu kao potkovicu ako je prevelika.
Premazite umucenim jajetom i pecite oko 45 min.
Pospite sa secerom u prahu prije rezanja i sluzenja.
Umijesite glatko tijesto od sastojaka. Pogledajte ovdje nacin i razvlacenje: Recept za strudlu
Punjenje-
Zagrijte maslac, kratko propzite mrvice u njemu.
Zagrijte rernu na 180*C (160 sa fenom), nauljite vecu plitku tepsiju.
Kada ste tijesto razvukli, pomijesajte sve sastojke za punjenje. Nanesite na jednu stranu tijesta. Poprskajte tijesto i punjenje sa istopljenim maslacem. Zarolajte uz pomoc stolnjaka, pazeci da krajeve savijete, kako punjenje ne bi ispalo. Prebacite na tepsiju, mozete saviti strudlu kao potkovicu ako je prevelika.
Premazite umucenim jajetom i pecite oko 45 min.
Pospite sa secerom u prahu prije rezanja i sluzenja.