15 May 2014

Marmalade, jam, conserve, molasses...What is Difference?



I often see confused looks and wrong names for different fruit conserves. Here is basic explanation, which I hope will help understanding the difference.

Cesto vidim zbunjujuce poglede i pogresne nazive za razlicite vrste konzerviranog voca. 
Evo osnovnog objasnjenja, za koje se nadam da ce pomoci razumjeti razliku, te da mnogi vise nece dzemove zvati pekmezom.

Marmalade - Mostly made from citruses, but any fruit can be used (and /or mixture of a few different fruits); made by boiling fruit, pulp,  juice and peel with sugar and water
(original marmalade was made from quinces (Portuguese  Marmelo = quince)

Marmelada - Uglavnom je pravljena od citrusa, ali bilo koje voce (ili mjesavina vise vrsta voca) moze biti koristeno. Kuha se voce u cijelosti, znaci izrezana kora, sok, i unutrasnjost vocke sa vodom i secerom. (originalno potjece iz Portugala, gdje su se dunje najprije koristile; 
Marmelo = dunja) 


Marmalade / Marmelada


Jam- pieces of fruit boiled with sugar; Berries are used mostly, but also stone fruit.

Dzem - komadici voca ukuhani sa secerom; Uglavnom se bobicasto voce koristi, ali takodje kostunjicavo.


Jam / Dzem


Molasses - boiling fruit juice only, into a thick (honey-like) consistency.

Pekmez - nastaje ukuhavanjem SOKA odredjenog voca, tako da se dobije gusta (kao med) konzistencija.


Molasses / Pekmez


Conserve - whole fruits boiled with sugar (and other helping agents)

Slatko - cijelo voce ukuhano sa secerom (i drugim dodatnim tvarima)


Conserve / Slatko










4 comments:

  1. Very informative and helpful. Thanks for sharing, Jasna.

    ReplyDelete
  2. Ja sam jedna od onih kojima je sve - pekmez :). Sada konačno znam razliku...

    ReplyDelete
  3. ni ja nisam znala razliku između džema i pekmeza,ali sad sam totalno zbunjena saznanjem da je pekmez samo sok... .do sada sam ih dijelila na kuhane i pečene,i sa komadima voća i mljevene,sad više nisam sigurna u koju grupu spada ovo što spremam pečenjem šljiva.pomagaj Jasna draga...... !

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni je trebalo da skontam sta je sta...Pecene sljive, hm - ako je mazivo (tj. sitni komadi , moze biti dzem. Ako su komadi veliki (tj pola sljive, vjerovatno slatko, pogotovu ako nisu guljene. Nadam se da sam pomogla. Kod nas postoje razne (zbunjujuce) varijacije na tu temu; ali pekmez je definitivno samo od ukuhanog soka!

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...