.
- Home
- Breads
- Soups, Curries and Stews
- Fish and Seafood
- Meats and Mains
- Salads, Snacks and Sides
- Pies, Pizzas, Tarts, Quiches...
- Vegetables / Vegetarian Meals
- Coctail / Finger Food
- Dips, Dressings and Spreads
- Tea cakes, Pies, Tarts and Sweet breads
- Biscuits, Slices and Other 'Finger' Cakes
- Special Cakes/ Torte
- Icecreams and No Bake Cakes
- Dressings, Drinks, Preserves, Sauces,...
- Travel
- About me
15 May 2014
Marmalade, jam, conserve, molasses...What is Difference?
I often see confused looks and wrong names for different fruit conserves. Here is basic explanation, which I hope will help understanding the difference.
Cesto vidim zbunjujuce poglede i pogresne nazive za razlicite vrste konzerviranog voca.
Evo osnovnog objasnjenja, za koje se nadam da ce pomoci razumjeti razliku, te da mnogi vise nece dzemove zvati pekmezom.
Marmalade - Mostly made from citruses, but any fruit can be used (and /or mixture of a few different fruits); made by boiling fruit, pulp, juice and peel with sugar and water
(original marmalade was made from quinces (Portuguese Marmelo = quince)
Marmelada - Uglavnom je pravljena od citrusa, ali bilo koje voce (ili mjesavina vise vrsta voca) moze biti koristeno. Kuha se voce u cijelosti, znaci izrezana kora, sok, i unutrasnjost vocke sa vodom i secerom. (originalno potjece iz Portugala, gdje su se dunje najprije koristile;
Marmelo = dunja)
Marmalade / Marmelada
Jam- pieces of fruit boiled with sugar; Berries are used mostly, but also stone fruit.
Dzem - komadici voca ukuhani sa secerom; Uglavnom se bobicasto voce koristi, ali takodje kostunjicavo.
Jam / Dzem
Molasses - boiling fruit juice only, into a thick (honey-like) consistency.
Pekmez - nastaje ukuhavanjem SOKA odredjenog voca, tako da se dobije gusta (kao med) konzistencija.
Molasses / Pekmez
Conserve - whole fruits boiled with sugar (and other helping agents)
Slatko - cijelo voce ukuhano sa secerom (i drugim dodatnim tvarima)
Conserve / Slatko
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Very informative and helpful. Thanks for sharing, Jasna.
ReplyDeleteJa sam jedna od onih kojima je sve - pekmez :). Sada konačno znam razliku...
ReplyDeleteni ja nisam znala razliku između džema i pekmeza,ali sad sam totalno zbunjena saznanjem da je pekmez samo sok... .do sada sam ih dijelila na kuhane i pečene,i sa komadima voća i mljevene,sad više nisam sigurna u koju grupu spada ovo što spremam pečenjem šljiva.pomagaj Jasna draga...... !
ReplyDeleteI meni je trebalo da skontam sta je sta...Pecene sljive, hm - ako je mazivo (tj. sitni komadi , moze biti dzem. Ako su komadi veliki (tj pola sljive, vjerovatno slatko, pogotovu ako nisu guljene. Nadam se da sam pomogla. Kod nas postoje razne (zbunjujuce) varijacije na tu temu; ali pekmez je definitivno samo od ukuhanog soka!
Delete