Have you tried Bosnian pita? My favourite (for last few years) is mushroom 'pita'. Here's how to make it!
Ingredients:
Dough / pastry-
2 cups plain flour, sifted
3/4 tsp salt
220 ml water
Oil and flour for stretching
Filling-
1 tbs oil
800 g mushrooms, (medium sized are best), sliced
1 garlic cloves, crushed
2-3 tbs sour cream (or thickened cream)
salt and pepper to taste
Method:
Make dough (as stated in link), cover and let it rest.
Preheat oven to 190*C; prepare baking dish.
Heat oil in a pan, add mushrooms, garlic and cream. Saute until most of liquid evaporated; season to taste and then let it cool.
Stretch dough, fill with prepared mushrooms. Place in oven and bake for 30 minutes, or until golden-brown. Serve with some extra sour cream on top (or with drinking yogurt).
Pita Šampinjonka
Jeste li probali pitu sa gljivama / šampinjonima? To je moja (u posljednje vrijeme) najdraza pita.
Evo kako je pravim!
Potrebno:
Tijesto-
2 solje brasna (znaci 500 ml), sitno/ meko za pitu, prosijano
3/4 k soli
220 ml vode
Ulje i brasno za razvlacenje
Fill/ Punjenje-
1 K ulja
800 gr sampinjona (oni srednje velicine su najbolji), isjeckani
1 ceno bijelog luka, protisnuto
2-3 K vrhnja (kiselo ili slatko)
so i biber prema ukusu
Nacin:
Umijesite tijesto i ostavite odmarati, kako je opisano u linku.
Ukljucite rernu na 190*C. Pripremite pleh.
Zagrijte ulje, ubacite gljive, vrhnje i bijeli luk i dinstajte. Vecina tecnosti treba da ispari; zacinite prema ukusu, promijesajte i ostavite hladiti.
Razvucite tijesto i filujte. Pecite oko 30 minuta, ili dok ne postane zlatno-zuta. Servirajte sa malo vrhnja po povrsini (ili sa tecnim jogurtom).
Fat-free pastry and earthy mushroom filling..a perfect pairing, Jasna.
ReplyDeleteLooks sooo tasty!
ReplyDeletemoj favorit je ipak mesna pita :)
ReplyDeleteThank you for this recipe! I love Bosnia and Bosnian cuisine, I will try this one as soon as possible :)
ReplyDeleteNesto slicno sam probala i znam da je jako ukusno. Ova tvoja sa slika naprosto mami :)
ReplyDeleteNikad nisam probala pitu sa sampinjonima, ali verujem da je izvrsna :)
ReplyDeleteNikad do sada nisam čula za tu pitu. Recept se čita jako jednostavno. Fotke su ti fantastične. Ko da je mirišem. :-) Da sam kod tebe, imala bi za čas 100 kila :-))).
ReplyDeleteThey look so authentic and tasty, Jasna!
ReplyDeleteNista lepse od domacih korica, verujem da pitica nestane u trenu.:)))
ReplyDeleteJasna hvala za ideju.Baš imam crowd gradskih šmizli d anahranim ovog vikenda pa ću to da im napravim.Pored ostalog jelte.Super ukusno izgleda
ReplyDeletesounds good, esp. as it is mashroom season right now in Poland
ReplyDeleteZa isprobati!
ReplyDeleteUh, super! Nisam nikada razvijala tijesto, morat ću i to da probam!
ReplyDeleteObožavam pitu sa šampinjonima ! Odlična mi je ova tvoja, a tijesto tek moram naučiti i krenuti sama razvijati.
ReplyDelete