I've been seeing risottos and pasta (even bread) made with squid ink, and was wandering what kind of taste do they have. Then I found bottled squid ink on special in Aldi, and decided to have a try.
It has very seafoody smell and extremely black colour (the smell has disappeared during cooking).
Pasta was tasty and with interesting, unusual colour. After doing my research I found that squid ink is very healthy; contains iron, antioxidants and other nutritious and protective ingredients. Reason more to use it again!
Ingredients:
Pasta-
500 g flour (durum if possible)
3 eggs
100 ml water
1 tbs squid (or octopus, or cuttlefish) ink
1 tsp salt
Sauce-
300 ml thickened cream
2-3 garlic cloves
1/2 cup grated Parmesan
salt and white pepper to taste
1 tbs parsley, chopped (optional)
Method:
Place flour in a deep bow, make a well. Break eggs in the middle, add water salt and squid ink. Make a stiff dough (mixer's spiral beaters or by hand), cover (or wrap) and leave it rest for 20 + minutes. Cut dough into manageable sizes. Roll out each onto floured surface and cut into strips / fettuccine. You can do this by hand or using pasta machine. Cook in a large pot of salted water for 5 minutes.
Sauce- Boil cream, add garlic and parmesan and mix well. Add drained pasta to this and mix well. Enjoy warm.
Rezanci sa Crnilom Lignji
Vidjala sam rizote i tjesteninu (cak i kruh) sa crnilom (tintom) lignji (kod nas se uglavnom koristilo sipino crnilo), i pitala sam se kakvog je to ukusa. Onda sam pronasla bocicu crnila u Aldiju i odlucila isprobati. Crnilo je imalo jak miris morskih plodova i izuzetno tamnu crnu boju (miris je ispario tokom kuhanja). Tjestenina je bila ukusna i imala je interesantnu, neobicnu boju. Poslije istrazivanja na internetu, saznala sam da je crnilo izuzetno zdravo; sadrzi zeljezo, antioksidanse i druge nutritivne i zastitne sastojke. Razlog vise da ga kupim ponovo!
Potrebno:
Tjestenina-
500 gr brasna (durum po mogucnosti)
3 jaja
1 dl vode
1 K crnila (sipe, hobotnice )
1 k soli
Preliv (sos)-
3 dl slatkog vrhnja
2-3 cena bijelog luka
1/2 solje rendanog parmezana
so i bijeli biber prema ukusu
1 K lisca persuna, sjeckano (opciono)
Nacin:
Stavite brasno u vecu posudu, napravite udubljenje u sredini, pa razbijte jaja, dodajte vodu, crnilo i so. Umijesite tvrdje tijesto (rukom ili sa spiralnim nastavcima na mikseru), ostavite pokriveno / zamotano odmarati 20+ minuta. Isjecite tijesto na nekoliko komada, razvaljajte na brasnom posutoj povrsini i narezite na trake (ovo mozete uciniti rucno ili uz pomoc masine za tjesteninu). Kuhajte u dosta zasoljene vode oko 5 minuta.
Preliv / sos- Zagrijte vrhnje do kljucanja, dodajte bijeli luk i parmezan. Ubacite skuhanu pastu i promijesajte. Sluzite dok je toplo.
Što sam morao ovo pogledati prije doručka?! :D Super izgleda!
ReplyDeleteMersad
Mersad Donko Photography
Nikada nisam pripremila a ni probala nista sa tintom... Uvek sam mislila da nesnosno mirise. Sada si mi pojasnila malo kako to izgleda:) Interesantno i deluje jako ukusno:)
ReplyDeleteThis is so cool! I have to get some squid ink to try too. A great recipe, Jasna.
ReplyDeletePravila sam nesto slicno sa kupljenom ink pastom, nije mi palo na pamet da potrazim ink u radnjama. Super kombinacija - ovo je moj idealni rucak! Sretna vam Nova Godina :)))
ReplyDeleteJako volim crni risoto, kojeg uvjek jedem u Dalmaciji. Sad upravo sa mužem gledamo tvoj recept i pitamo se, gde bismo mogli kod nas nabaviti crnilo od lignja. :-) Tvoji rezanci izgledaju predivno, a recept je dosta jednostavan. :-))
ReplyDeleteCrni rižoto me ne privlači, ali zato ova crna tjestenina izgleda jako primamljivo
ReplyDeleteLuda ti je ova crna tjestenina, odlično! Nikako da se uhvatim u koštac s tjesteninom...
ReplyDeleteVolim tagliatelle - žute, crvene, zelene, crne.. Odlično si ovo napravila!
ReplyDeleteNeobično za naše navike, ali izgleda jako dobro!
ReplyDeleteOva tjestenina je baš posebna i svakako me mami na isprobavanje, crni rižoto volim, a tjestenina izgleda još bolje i zanimljivije, odličan recept !
ReplyDeleteNisam nikad probala. Pogledacu ima li kod nas. Zelim ti sretnu i uspjesnu nastupajucu godinu i hvala za divno druzenje u ovoj :) Puno pozdrava iz hladne Danske :)
ReplyDeleteIt looks very spectacular :)
ReplyDelete