29 December 2014

Squid / Cuttlefish Ink Fettuccine (with Garlic and Parmesan Sauce)


I've been seeing risottos and pasta (even bread) made with squid ink, and was wandering what kind of taste do they have. Then I found bottled squid ink on special in Aldi, and decided to have a try.
It has very seafoody smell and extremely black colour (the smell has disappeared during cooking).
Pasta was tasty and with interesting, unusual colour. After doing my research I found that squid ink is very healthy; contains iron, antioxidants and other nutritious and protective ingredients. Reason more to use it again!

Ingredients:
Pasta-
500 g flour (durum if possible)
3 eggs
100 ml water
1 tbs squid (or octopus, or cuttlefish) ink
1 tsp salt
Sauce-
300 ml thickened cream
2-3 garlic cloves
1/2 cup grated Parmesan
salt and white pepper to taste
1 tbs parsley, chopped (optional)

Method:
Place flour in a deep bow, make a well. Break eggs in the middle, add water salt and squid ink. Make a stiff dough (mixer's spiral beaters or by hand), cover (or wrap) and leave it rest for 20 + minutes. Cut dough into manageable sizes. Roll out each onto floured surface and cut into strips / fettuccine. You can do this by hand or using pasta machine. Cook in a large pot of salted water for 5 minutes.
Sauce- Boil cream, add garlic and parmesan and mix well. Add drained pasta to this and mix well. Enjoy warm.





Rezanci sa Crnilom Lignji 

Vidjala sam rizote i tjesteninu (cak i kruh) sa crnilom  (tintom) lignji (kod nas se uglavnom koristilo sipino crnilo), i pitala sam se kakvog je to ukusa. Onda sam pronasla bocicu crnila u Aldiju i odlucila isprobati. Crnilo je imalo jak miris morskih plodova i izuzetno tamnu crnu boju (miris je ispario tokom kuhanja). Tjestenina je bila ukusna i imala je interesantnu, neobicnu boju. Poslije istrazivanja na internetu, saznala sam da je crnilo izuzetno zdravo; sadrzi zeljezo, antioksidanse i druge nutritivne i zastitne sastojke. Razlog vise da ga kupim ponovo!

Potrebno:
Tjestenina-
500 gr brasna (durum po mogucnosti)
3 jaja
1 dl vode
1 K crnila (sipe, hobotnice )
1 k soli
Preliv (sos)-
3 dl slatkog vrhnja
2-3 cena bijelog luka
1/2 solje rendanog parmezana
so i bijeli biber prema ukusu
1 K lisca persuna, sjeckano (opciono)

Nacin:
Stavite brasno u vecu posudu, napravite udubljenje u sredini, pa razbijte jaja, dodajte vodu, crnilo i so. Umijesite tvrdje tijesto (rukom ili sa spiralnim nastavcima na mikseru), ostavite pokriveno / zamotano odmarati 20+ minuta. Isjecite tijesto na nekoliko komada, razvaljajte na brasnom posutoj povrsini i narezite na trake (ovo mozete uciniti rucno ili uz pomoc masine za tjesteninu). Kuhajte u dosta zasoljene vode oko 5 minuta. 
Preliv / sos- Zagrijte vrhnje do kljucanja, dodajte bijeli luk i parmezan. Ubacite skuhanu pastu i promijesajte. Sluzite dok je toplo.





12 comments:

  1. Što sam morao ovo pogledati prije doručka?! :D Super izgleda!

    Mersad
    Mersad Donko Photography

    ReplyDelete
  2. Nikada nisam pripremila a ni probala nista sa tintom... Uvek sam mislila da nesnosno mirise. Sada si mi pojasnila malo kako to izgleda:) Interesantno i deluje jako ukusno:)

    ReplyDelete
  3. This is so cool! I have to get some squid ink to try too. A great recipe, Jasna.

    ReplyDelete
  4. Pravila sam nesto slicno sa kupljenom ink pastom, nije mi palo na pamet da potrazim ink u radnjama. Super kombinacija - ovo je moj idealni rucak! Sretna vam Nova Godina :)))

    ReplyDelete
  5. Jako volim crni risoto, kojeg uvjek jedem u Dalmaciji. Sad upravo sa mužem gledamo tvoj recept i pitamo se, gde bismo mogli kod nas nabaviti crnilo od lignja. :-) Tvoji rezanci izgledaju predivno, a recept je dosta jednostavan. :-))

    ReplyDelete
  6. Crni rižoto me ne privlači, ali zato ova crna tjestenina izgleda jako primamljivo

    ReplyDelete
  7. Luda ti je ova crna tjestenina, odlično! Nikako da se uhvatim u koštac s tjesteninom...

    ReplyDelete
  8. Volim tagliatelle - žute, crvene, zelene, crne.. Odlično si ovo napravila!

    ReplyDelete
  9. Neobično za naše navike, ali izgleda jako dobro!

    ReplyDelete
  10. Ova tjestenina je baš posebna i svakako me mami na isprobavanje, crni rižoto volim, a tjestenina izgleda još bolje i zanimljivije, odličan recept !

    ReplyDelete
  11. Nisam nikad probala. Pogledacu ima li kod nas. Zelim ti sretnu i uspjesnu nastupajucu godinu i hvala za divno druzenje u ovoj :) Puno pozdrava iz hladne Danske :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...