Maybe it's time to think differently about your salad companions...
Below are options of dressings that will make your daily salad interesting and more 'appropriately' dressed. It's always best to use fresh ingredients, but if you don't have them, then dried herbs and powders are OK, just remember to use less than stated.
Orange Dressing (Pictured)
1 orange, juice + a bit of zest
4-5 tbs olive oil
pinch of pink salt
1 tsp mustard
1 tbs parsley leaves, chopped
BasicVinagreitte
75 ml wine or cider vinegar
1/4 tsp salt
1/4 tsp black pepper
200 ml e/v olive oil
Balsamic Vinegar dressing
1/4 cup balsamic vinegar
3/4 cup olive oil
salt and pepper
Honey Mustard Dressing
1/4 cup olive oil
2-3 tbs vinegar
1-2 tbs mustard
3-4 tsp honey
a drop of tabasco (optional)
French dressing
1/2 cup oil
1/3 cup chilli sauce or ketchup
1/4 cup sugar
1/3 cup vinegar
1/2 small garlic clove, crushed
pinch of celery salt and minced onion
salt and pepper
Italian Dressing
2/3 cup e/v olive oil
2-3 tbs lemon juice
2 tbs vinegar
1 tsp sugar
basil, oregano, parsley and thyme (all, or what's available; pinch of each)
1/2 small garlic clove, crushed
1 tsp minced onion
salt and pepper
Greek Dressing
1/2 cup olive oil
1/2 lemon, juice
2-3 tbs apple cider vinegar
1 tsp oregano
1/2 tsp mustard
1 garlic clove, crushed
salt and pepper
'Garderoba' za vasu salatu
Jel' prelivate vasu salatu uvijek istim (dosadnim) prelivom? Da li koristite gotove prelive (onda ih zasigurno skupo placate i vjerovatno i neznate sta sve sadrze).
Mozda je doslo vrijeme da razmislimo malo o 'druzbenicima' salate...
Ispod su razne opcije koje ce vasu dnevnu salatu uciniti zanimljivom i 'prikladnijom' uz odredjena jela. Uvijek je bolje koristiti svjeze sastojke, ali ako nisu uvijek pri ruci, onda suseno bilje i zacini su isto tako dobri, samo zapamtite da smanjite njihovu kolicinu.
Preliv sa sokom narandže
1 narandza, sok + malo ribanekorice
4-5 K ulja (maslinovo)
prstohvat soli (pink po mogucnosti)
1 k senfa (gotov ili u prahu)
1 K sjeckanog lisca persuna
Osnovni 'Vinagret'
75 ml viskog ili vocnog sirceta / octa
1/4 k soli
1/4 k bibera
200 ml djev. maslinovog ulja
Balzamični preliv
1/4 solje balzamicnog octa / sirceta
3/4 solje maslinovog ulja
so i biber prema ukusu
Med i Senf / Slačica preliv
1/4 solje maslinovog ulja
2-3 K sirceta
1-2 K senfa
3-4 k meda
kap 'Tobaska' (opciono)
Francuski preliv
1/2 solje ulja
1/3 solje chili sosa ili kecapa
1/4 solje secera
1/3 solje sirceta
1/2 manjeg cena bijelog luka, protisnuti
malo soli celera (sjeme celera i so se samelju) i crvenog luka
so i biber
Italijanski preliv
2/3 solje djev. maslinovog ulja
2-3 K soka limuna
2 K sirceta
1 k secera
bosiljak, oregano, persun, timijan (sve ili sta je pristupacno; prstohvat od svega)
1/2 cena bijelog luka, protisnutog
1 k crvenog luka veoma sitno isjeckanog
so i biber
Grčki preliv
1/2 solje maslinovog ulja
1/2 limuna, sok
2-3 K jabukovog sirceta
1 k origana
1/2 k senfa
1 cena bijelog luka, protisnuto
so i biber
Pa, ovo je stvarno predivno . Hvala do neba. Sve na jednom mjestu, svaki put se mučim i tražim iznova. Sta cu kad sam neorganizirana ! Jedan veliki poljubac
ReplyDeleteMi rijetko koristimo za salato nešto drugo nego ulje od tikve i ocet od jabuke. :-)) Puno ti hvala za recepte. Dobro če doči u ljetu, kad če biti vruče. :-))
ReplyDeleteLijepo si ovo sve objedinila na jednom mjestu, ima za sve ukuse!
ReplyDeleteOdlicna zbirkica;) A, naslov jos lepsi;))) Ovog nikada dosta, narocito u letnjim mesecima.
ReplyDeleteOdlična "odjeća" za salatu, super si se sjetila sve napisati na jednom mjestu
ReplyDeleteJedino ovaj sa pomorandžom nisam pravila ali ću ga svakako isprobati!
ReplyDeleteI love to make different dressings for my salads, but vinaigrette is still my favourite. Thanks for sharing all the wonderful recipes, Jasna.
ReplyDeleteOdlična zbirka salatnih preliva...ja ih mnogo volim i svaki put mi je salata lepa,bez obzira sa kojim prelivom.
ReplyDeleteI love all these dressings look delicious!!
ReplyDeleteGreen salads, my weakest point! I tend to buy them for decoration only. You just might change my mind about them:))
ReplyDeleteEstupenda receta. Tomo nota de ella.
ReplyDeleteAcabo de hacerme seguidora tuya y me quedo por aquí, si te viene de gusto te pasas por mi blog.
Un abrazo.
Super zbirka. Licno mi se puno dopada ovaj grcki, jer nema secera, isprobacu ga. Najcesce koristim maslinovo ulje, malo balsamica i kap senfa.
ReplyDeleteSuper kolekcija, odlično si posložila garderobu :)
ReplyDeleteSuper Jasna ! I hvala ti za ovaj post i sve ove odlične preljeve za salatu koje si ovdje okupila, biti će sigurno isprobani i korišteni , posebno u toplije vrijeme kada je salata često i pravi obrok.
ReplyDelete