06 October 2015

Italian Rye Bread



Most of my time last week, I spent building my new blog. Hopefully, it's going to support my new  business. I have registered my name (CaKing Agent) and got ABN; only visit from my council is left to give it final 'green light'. 
'Till then, here is an Italian recipe for rye bread; (reminds of my favourite 'Bauernbrot').

Ingredients:
3 cups rye flour
2 cups bread (white) flour
2 tsp yeast, instant (or 30 g fresh)
2 tsp salt
1 tsp sugar
1 1/4 cups water ( 300 ml)
2 tbs olive oil (or lard)
1 tbs fennel seeds
1 tsp caraway seeds

Method:
Activate yeast with some warm water, sugar and a little flour. Mix in all other ingredients (except seeds) and knead for 10 minutes. Add seeds and knead in.  Let it rest in warm spot (covered). All this can be done in a bread maker.
Punch the dough down, shape into a loaf and place onto a tin. Cover and let it rest for 30 minutes. Preheat oven to 200*C. Place tin in hot oven, place 3-4 ice cubes on bottom and close the door. Bake for 5-10 minutes, then lower temperature to 180*C and bake for another 35+ minutes. Take out, wrap in a clean tea towel and let it cool.


Italijanski Ražani Kruh

Vecinu vremena prosle sedmice sam provela u izgradnji novog bloga. Ta nova web adresa ce, nadam se, potpomoci razvoju mog novog biznisa. Registovala sam novo ime (CaKing Agent - 'Kolačarski Agent'), dobila odredjeni biznis broj i samo je jos preostala posjeta iz moje lokalne opstine da bi dobila konacno 'zeleno svjetlo'.
Do tad', evo jednog Italijanskog recepta za razani hljeb ;(podsjeca na meni najdrazi 'Bauernbrot').

Potrebno:
3 solje razanog brasna
2 solje bijelog brasna
2 k instant kvasca (ili 30 gr svjezeg)
2 k soli
1 k secera
1 1/4 solje vode, mlake (300 ml)
2 K maslinovog ulja (ili masti)
1 K sjemena komoraca
1 k karavaj sjemenki (?) 
(Translator je pokazao kim, ali bih ipak rekla da je nesto drugo)

Nacin:
Aktivirajte kvasac sa malo brasna, secera i vode. Ubacite sve sastojke (osim sjemenki) u vecu posudu i umijesite. Na kraju dodajte i sjemenke, izradite jos malo i ostavite pokriveno na toplo mjesto oko 1 sat +.  Sve ovo mozete uciniti i pomocu pekaca. Premijesite hljeb, oblikujte veknu i postavite na pleh. Ostavite nadolaziti oko pola sata.
Ukljucite rernu na 200 *C. Postavite pleh u rernu, na dno bacite 3-4 kocke leda i zatvorite. Pecite 5-10 minuta , smanjite temperaturu na 180*C pa pecite jos 35+ minuta. Izvadite i zamotajte u cistu krpu da se prohladi.






14 comments:

  1. I love a good hearty dense rye bread. Yours looks great, Jasna.

    ReplyDelete
  2. Sretno s novim poslom, nadam se da će biti recepata i na ovom blogu.
    Raženo brašno obožavam i mogu samo zamisliti kako je fini ovaj kruh

    ReplyDelete
  3. That is so exciting! Wishing you a huge success, which I know you'll have. Your baking is amazing :) Ovaj se kruh mora obavezno probati. Pozdrav

    ReplyDelete
  4. Caraway zaista i jeste kim.
    Neka je sa srećom novi biznis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tako mi je rakao i 'translator'...Cumin je kim (bar ovdje)...caraway jeste slican, ali ipak ima drugaciju aromu

      Delete
  5. Vau, kako lepo izgleda kruh!
    Lepo si napravila web stranicu za tvoj novi biznis. Neka je s a srećom!

    ReplyDelete
  6. Super izgleda novi blog. Planiras li i FB stranicu? Kruh toliko dobro izgleda da bih ga sad isla praviti:)

    ReplyDelete
  7. Home made bread.. such a delicious and beautiful thing :)

    ReplyDelete
  8. Božanstven ti je hleb! Meni je posebno ukusan sa raženim brašnom. Par godina ga nisam koristila, rekli mi da sam intolerantna... Al kad sam videla kako ga moj domaći kvasac voli (najbolje raste od raženog brašna!) vratila sam ga u moju vanglicu u kojoj se mesi hleb...

    Sviđa mi se i tvoj novi biznis blog, vidim da su na meniju fini slatkiši... ♥

    ReplyDelete
  9. Srećno sa novim biznisom! Super!
    Ovaj hleb baš divno izgleda... :)

    ReplyDelete
  10. Kruh ti je famozan, pravi domaći raženi sa finim začinima.
    Biznis vidim ide svojim tokom što je jako dobro, držim fige za dalje!

    ReplyDelete
  11. Izvini propustila sam da radis na otvaranju biznisa. Divno, zelim ti puno uspeha, sjat vec izgleda super, kao i ovaj razeni hleb:) Drzim fige

    ReplyDelete
  12. This bread looks delicious! Love the look of this!

    ReplyDelete
  13. Sretno s novim poslom, a kruh izgleda izvanredno!

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...