End of September and beginning of October is busy time in Bosnia. All the fruit and vegetables have to be picked and stored for winter. My birth town (and surrounding aerie) is famous for growing prunes. They're mostly used for making jams, rakia (sljivovica) and desserts.
This is one of my favourite prune / plum desserts. Quick and easy!
Ingredients:
Prunes (or plums)
Flour
Oil, neutral tasting
Sugar (if plums not very ripe)
Method:
Preheat oven to 180*C. Grease baking dish(es) and dust with flour.
Open each plum and destone it. Shake plums with some flour (in a bag or bowl). Place a layer of plums onto dishes (if plums not very ripe sprinkle with some sugar), drizzle with oil and repeat with another layer and drizzle of oil. Bake for 20 minutes, or until plums release juice and become golden on top. Let it cool and serve with cream / custard / ice cream.
In Japan Prune trees are considered as God's trees!
U Japanu sljive se smatraju bozanskim drvetom!
Šljivopita - nekadašnji desert siromašnih
Kraj septembra i pocetak oktobra su mjeseci kada se voce i povrce u nasim krajevima ubire i priprema za zimu. Moj rodni grad i okolica su poznati po uzgoju sljiva. Uglavnom se koriste za pripremu dzemova, rakije i razlicitih deserta. Jedan od meni najdrazih je svakako ova 'pita' koja se uglavnom pravila u siromasnijim porodicama i sa veoma malo sastojaka. Brza i ukusna!
Potrebno:
Sljive
Brasno
Ulje, neutralnog mirisa
Secer (ako sljive nisu dovoljno zrele)
Nacin:
Ukljucite rernu na 180*C. Nauljite posudu (ili vise manjih) za pecenje i pobrasnite.
Otvorite svaku sljivu i odstranite kospicu. Protresite sljive sa brasnom (u posudi ili kesi). Stavite red sljiva na pripremljenu posudu, pospite sa malo secera, pospricajte uljem. Ponovite postupak jos jednom, pa stavite peci na oko 20 minuta, ili dok sljive ne puste sok i postanu zlatno-zute na povrsini. Prohladite i servirajte sa tucenim vrhnjem, rjedjim pudingom ili sladoledom.
an interesting idea, here the plum season is almost over!
ReplyDeleteBlog about life and travelling
Blog about cooking
I recently discovered how well prunes are in tarts. Your version is very good and very inviting. Yum!
ReplyDeleteYummy dessert.. fabulous..:)
ReplyDeleteReva
Obožavam deserte sa šljivama.
ReplyDeleteZnam da je jako ukusno :)
ReplyDeleteDessert looks so delicious
ReplyDeleteu ovo mora da je super ukusno a tako lako za napravti. Divno :)
ReplyDeleteOvo mi je jako dobro, volim ovakve jednostavne voćne deserte, vjerujem da su šljive ovakve posebno dobre !
ReplyDeleteYummmy !!
ReplyDeleteJoin my ongoing EP events-Rosemary OR Sesame @ Now Serving
hi jasna.. for us, it will not be a poor man's recipe, cos plums are imported fruits. ha ha. simple to follow and something different.
ReplyDeletewill surely give it a try. have a nice day
Много интересно! Не съм го правила!
ReplyDeleteХубав ден*)
Eh sto sam se toga najela u bosni dok smo sljive kupili,mm kada vidi samo okrene ocima i ode...
ReplyDeleteovo je jako fino a sasvim jednostavno, volim šljive i svakako ću si ovo napraviti
ReplyDeleteStvarno jednostavno a sigurno jako ukusno!
ReplyDeleteMogu zamisliti kako divno miriši, a okus pečenih šljiva obožavam.
Looks so fruity and delicious..
ReplyDeleteKako li je u rodnom kraju?Kakva su osećanja? Jel ti se sve čini drugačijim, sada, kada dođeš izdaleka? Pozdrav, Jasna i sve najlepše na proputovanju!
ReplyDeleteDeve ser uma delícia!!!
ReplyDeleteBjs.
Super kolač Jasna!
ReplyDelete