...or, lunch on Jablanica lake
Trout with Potatoes and Leafy Greens
Ingredients:
Main-
4 trouts (250-300 g each), cleaned
corn flour for dusting
salt and pepper
oil for frying (or baking)
Dressing-
1/2 cup olive oil
parsley (small bunch), chopped
garlic (2-4 cloves), crushed
For 'salad'-
Potatoes (1-2 for each person), peeled and cut into quarters
1 bunch spinach, kale or similar (I used Nettle leaves), washed
olive oil (1/3 - 1/2 cup)
salt and pepper
Method:
Salad-
Put potatoes into a pan cover with water and bring to boil. Cook for 25-30 minutes, then add leafy greens and cook for another 5 minutes. Drain water; season with salt and pepper, pour oil and mix well. Some of potatoes should go mushy and some should stay in pieces. Keep warm.
Dressing-
Mix oil with chopped parsley and garlic. Place into a small serving bowl.
Fish-
Heat oil in a pan (or switch oven to 220*C).
Season fish and dust with corn flour. Fry each side 5-7 minutes (or bake for 20 minutes in oven).
Spoon some dressing over fish, serve with warm potato salad.
Goes well with white wine (Riesling) mixed with sparkling water (3:1)
Pastrmka sa Krompirom i Žarom... ili, Kroz Bosnu Do Korčule
Putevi su bili losi i spori, ali nije nam smetalo - oklina je bila zavidno lijepa. Bio je kraj septembra i vrijeme je bilo fantasticno. Sta mi se posebno dopalo, je bilo ' pomanjkanje' turista na cesti. Stali smo samo jednom i to zbog rucka. Odlucili smo se naravno za pastrmku, jer je restoran bio uz Jablanicko jezero.
U sumrak smo stigli u Orebić, gdje smo sacekali trajekt za Korculu. Zalazak sunaca je bio divan!
Potrebno:
4 pastrmke, 250-300 gr svaka, ociscene
sino kukuruzno brasno, za uvaljati
so i biber
ulje za przenje (ili pecenje)
Marinada-
1/2 solje maslinovog ulja
mali svezanj persunovog lisca, sjeckanog
2-4 cena bijelog luka, sitno sjeckana
Krompir prilog-
1-2 krompira po osobi, isjecena na cetvrtine
1 svezanj rastike, spinata ili slicno (ja sam koristila Zaru)
maslinovo ulje
so i biber
Nacin:
Najprije napravite prilog-
Stavite krompir da se kuha; nakon 25-30 minuta ubacite spinat (ili zaru/ rastiku). Kuhajte jos 5 minuta, a onda ocijedite. Posolite i pobiberite, pospite uljem i dobro promijesajte. Jedna kolicina krompira treba da ostane u komadima, dok druga moze biti propasirana. Ostavite na toplome.
Marinada-
Pomijesajte ulje sa sjeckanim persunm i lukom. Stavite u posudu u kojoj cete servirati.
Glavno-
Stavite ulje u tavu da se grije (ili ukljucite rernu na 220*C).
Zacinite ribu sa svih strana pa je uvaljajte u kukuruzno brasno. Przite svaku stranu 5-7 minuta (ili je pecite u rerni oko 2o minuta). Postavite je na tanjir, pospite sa malo marinade i servirajte sa toplom krompir salatom.
Najbolje prija uz hladan spricer (rizling 3 dijela sa 1 dijelom mineralne vode).
Kada idemo na putovanje ne volim autocestu (mada je i ona ponekad nužna). Rađe promatram kuće, dvorišta i vrtove. Vi ste napravili zavidnu kilometražu. Nadam se da si se lijepo provela.
ReplyDeletePastrvu (kao ni drugu riječnu ribu) nisam imala priliku probati, ali ovako u kombinaciji s krompirom i koprivom je svaka riba odlična
Zadovoljstvo mi je vidjeti cijelu ribu na platici ali ja koja sam odrasla pored Save i oca ribolovca,nisam naucila jesti cijelu ribu..kosti su mi uvijek predstavljale problem...no svejedno jedem ribu ,hvala Bogu pa ribarnice prodaju filete..divna sjecanja Jasna !!!
ReplyDeleteOdlično! :) i ja sam prij apr godina autom obilazila našu obalu i bilo je divno!
ReplyDeleteDivne slike i prekrasni predjeli, a pastrmka odlicno izgleda :)
ReplyDeleteO, pa svuda ste bili, dobre kilometre prošli i jako fino papali!
ReplyDeletehi jasna, very interesting recipe.. i think it's like an appetizer with those simple ingredients.. have a nice day, your holiday sure was fun-love the beautiful scenary
ReplyDeleteDok sam bila dijete često smo išli tim putem u Slavoniju. Jedino čega se sjećam jest Jablanica tj. oni kolutovi na kojima su se okretali janjci na ražnju. Uvijek mi je bilo fascinantno kako se uz pomoć vode okreću ;) Zadnji kolaž je super, vidim da vam je bilo lijepo. Hoće biti i koja slika s Korčule?
ReplyDeletethis is a perfect dinner for me-simple and tasty!
ReplyDeleteBlog about life and travelling
Blog about cooking
Divno Jasna... Uživali ste! :)
ReplyDeletebaš predivno, volim putovati i promatrati krajolik, vidim da vam je divno bilo, a pastrmka je naravno odlična
ReplyDeleteLijepo putovanje ! Puno kilometara, ali i puno uživanja, između ostaloga i u finom ručku. Pastrvu često jedem i slično ovome je pripremam.
ReplyDeleteJablaničko jezero, tu nam je obavezan stop za pauzu kad idemo na more... Vidi se da ste uživali, a riba izgleda odlično!
ReplyDelete