Ingredients:
Dough-
1/2 cup butter (125g)
2/3 cup sugar (125g)
2 eggs
1 2/3 cup flour (250g), sifted
1 tsp baking powder
pinch of salt
Vanilla cream-
2 cups milk (1/2 L )
5 egg yolks
3/4 cup sugar (150g)
1/3 cup flour (50g)
vanilla essence
For decoration-
icing sugar, sage flowers or slivered almonds
Method:
First make cream-
Mix egg yolks and sugar with flour (add a bit of milk if necessary). Bring the rest of milk to boil. Take away from heat and pour prepared mixture. Mix well, return to slow heat and cook until thick and creamy. Add vanilla, mix well and let it cool slightly.
Preheat oven to 180*C; prepare a plate / pie dish.
Dough-
Cream eggs and sugar, then beat in the eggs. Add flour and baking powder; mix well. Divide dough in 2 and roll 2 circles. Place one on greased plate (pie dish) and cover with vanilla cream, piling it slightly higher in the middle. Cover with other dough circle, press edges together and bake for 35-40 minutes. When cooked sprinkle with icing sugar and decorate to your liking.
Nonina pita (pita jedne Italijanske bake)
Mali predah od putovanja kroz Balkan...Ovo je jedan stari Italijanski recept; Bake su ga nekada pekle u onim metalnim / emajliranim tanjirima (sjecate se tih?). Jos uvijek veoma popularan desert u Italiji!
Potrebno:
Tijesto-
125 gr maslaca
125 gr secera
2 jaja
250 gr brasna
1 k praska za pecivo
malo soli
Vanila krem-
1/2 L mlijeka
5 zumanaca
150 gr secera
50 gr brasna
aroma / secer / esencija vanile
Za dekoraciju-
secer u prahu, cvjetovi kadulje / zalfije ili sjeckani oguljeni bademi
Nacin:
Najprije napravite kremu-
Izmiksajte zumanca sa secerom i brasnom; dodajte malo mlijeka ako je potrebno. Ostatak mlijeka stavite da provri. Smaknite sa vatre pa umijesajte pripremljenu mjesavinu. Lagano kuhajte, mijesajuci dok sa ne zgusne. Dodajte vanilu, promijesajte i ostavite hladiti.
Ukljucite rernu na 180*C, pripremite tanjir / kalup za pecenje.
Tijesto-
Miksajte maslac sa secerom, zatim dodajte jaja. Umijesajte brasno i prasak za pecivo. Podijelite tijesto na 2 dijela. Razvucite u krugove. Stavite jedan krug na namascen pleh. Prekrijte ga sa kremom, ostavljajuci na sredini nesto vecu hrpu, a krajeve slobodne. Postavite drugi krug tijesta i pritisnite krajeve prstima.
Pecite oko 35-40 minuta. Kada je gotova, pitu pospite secerom u prahu i ukrasite cim zelite.
hi jasna, this must be a real classic traditional pie. love to keep this recipe. have a nice day
ReplyDeleteIzgleda jako ukusno, a još ukusnije kada se 'začini' nekim detaljem iz detinjstva, u ovom slučju - metalni tanjir! :)Obradujem se kada ih vidim.
ReplyDeleteМного вкусно изглежда!
ReplyDeleteВзимам си парченце за сутрешното кафе!
Целувки*)
Moja nona nije radila ovakvu pitu i baš mi je žao zbog toga s obzirom da odlično izgleda.
ReplyDeleteJela sam sličnu i prekrasna je, skroz sočna i kremasta, nježne arome :)
ReplyDeleteOvo je ono što ja zovem - nedeljni kolač. Pravi se brzo, lako i ukusno je za posle nedeljnog ručka. Vrlo lepo.
ReplyDeleteOvo izgleda tako dobro, a vjerujem da je i okusom takva! :)
ReplyDeleteLooks absolutely delicious with that creamy vanilla filling!
ReplyDeleteit looks so creamy! yummy!
ReplyDeleteżycie & podróże
gotowanie
Ясна,чудесен десерт...Много крем и финес:) има в него!
ReplyDeleteSočna i mirisna vanili krema miriši mi preko ekrana, mora bit jako dobro! Prva slika mi je divna, krasne boje, lijepa dekoracija, sve nježno i fino usklađeno. :)
ReplyDeleteObozavam ovakve stvari, osjetim kako mirise :)
ReplyDeleteGledala sam nekog čuvenog kuvara koji je bio u poseti Italiji i kuvao sa jednom domaćicom. Pravili su ovaku neke pitu. I onda i sad mi je pošla voda na usta.
ReplyDeleteSjajan recept!
Pita tako fino izgleda , a miris i okus joj mogu samo zamisliti, mmmm.... :)
ReplyDeleteQue maravilha, ficou com muito bom aspecto!
ReplyDeleteBjs.
Es una delicia me gustaría probar,abrazos y abrazos
ReplyDeleteE, na ovaj recept sam dugo čekala, sjajno, hvala ti na tome.
ReplyDeleteI have never heard of this and it sure looks tempting; thank you for the Welcome; good to be back here,
ReplyDeleteRita
Kako samo sočno izgleda, voda mi ide na usta!:)
ReplyDeleteNedavno smo u Toskani jeli nešto slično - torta della Nonna, jel to to? Mislim da je, samo što oni na kraju ukrase tostiranim pinjolima. Njami.
ReplyDeletebaš predivno izgleda, ne sumnjam koliko je ukusna
ReplyDelete